Bloomberg: Η επόμενη εστία αναταραχής στην Ευρωζώνη θα είναι η Ιρλανδία

Gazzetta team
Bloomberg: Η επόμενη εστία αναταραχής στην Ευρωζώνη θα είναι η Ιρλανδία
Προβλήθηκε επανειλημμένα ως το «καλό παιδί» της ευρωπαϊκής ηγεσίας, που εφάρμοσε πιστά σκληρά μνημονιακά μέτρα και κατάφερε να βγει ξανά στις αγορές.

Ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στην ευρωζώνη μέσα στην επόμενη περίοδο.

Ο λόγος για την Ιρλανδία, που από «κέλτικος τίγρης» της δεκαετίας του 2000 έγινε ο καλύτερος μαθητής της λιτότητας και, σύμφωνα με το Bloomberg, πλέον βρίσκεται στο χείλος μεγάλων πολιτικών αναταράξεων.

Το αμερικανικό δίκτυο σημειώνει ότι τον επόμενο μήνα οι Ιρλανδοί καλούνται να εκλέξουν νέα κυβέρνηση και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να ανησυχεί τους επενδυτές, δεδομένης της κατάστασης που επικράτησε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Οι Πορτογαλικές εκλογές στις 4 Οκτωβρίου οδήγησαν σε εβδομάδες πολιτικής αναταραχής πριν ο Σοσιαλιστής Αντώνιο Κόστα αναλάβει την εξουσία με την υπόσχεση να επιβραδύνει το ρυθμό επιβολής μέτρων σκληρής λιτότητας. Έκτοτε οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν σε υψηλό εξαμήνου. Στην Ισπανία ο Μαριάνο Ραχόι έχασε την πλειοψηφία τον προηγούμενο μήνα και ακόμα η χώρα δεν έχει καινούργια κυβέρνηση.

Η Ιρλανδία, γράφει το Bloomberg, αποτελεί μία ακόμη χώρα της οποίας οι πολίτες έχουν απηυδήσει από τις πολιτικές λιτότητας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κυβερνών «μνημονιακός» συνασπισμός με δυσκολία θα αποσπάσει την πλειοψηφία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο κόμμα έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση.

«Οι εκλογές αποτελούν την πιο επικίνδυνη δυνητικά εκρηκτική καμπή του έτους», αναφέρει ο Dermot O’Leary, οικονομολόγος σε χρηματιστηριακή εταιρεία του Δουβλίνου.

«Οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν από το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών, οπότε τώρα εστιάζουν την προσοχή τους στην Ιρλανδία».

«Οι γενικές εκλογές στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου το 2015 εξέπληξαν πολλούς», αναφέρει αναλυτής της Danske Bank. «Οι επερχόμενες εκλογές στην Ιρλανδία θα μπορούσαν να έχουν ανάλογο αποτέλεσμα».

Πηγή: topontiki.gr