Κίνδυνος να μπει η Ελλάδα σε «καραντίνα» για τους πρόσφυγες

Gazzetta team
Κίνδυνος να μπει η Ελλάδα σε «καραντίνα» για τους πρόσφυγες
Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Σουηδία και Δανία, αλλιώς απειλούν να μετατρέψουν τη χώρα Μεγάλες πιέσεις δέχεται και πάλι η ελληνική κυβέρνηση για τους πρόσφυγες, καθώς το σχέδιο της Κομισιόν για ενίσχυση της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, απέτυχε παταγωδώς.

Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση και σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου η Αθήνα έχει περιθώριο έξι εβδομάδες να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, αλλιώς δεν αποκλείεται να βρεθεί εκτός Σένκγεν για δύο χρόνια σε μια ιδιότυπη κατάσταση.

Ειδικότερα διορία στην Ελλάδα να μειώσεις τις ροές έδωσαν Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Σουηδία και Δανία, αλλιώς απειλούν να βάλουν τη χώρα σε καραντίνα και ουσιαστικά να τη μετατρέψουν σε ένα απέραντο καταυλισμό προσφύγων.

Στο σημερινό άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ δεν αναμένεται να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις, αλλά θα διαφανεί εάν είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, όπως ζητούν η καγκελάριος Μέρκελ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται η εφημερίδα die Welt πέντε χώρες, η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Δανία, σχεδιάζουν την παράταση των ελέγχων στα σύνορά τους μέχρι τέλος του 2017, κάτι για το οποίο χρειάζεται προηγούμενη πρόταση της Κομισιόν. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ έχει ήδη ταχθεί δημοσίως υπέρ αυτού του μέτρου, το οποίο θεωρεί «δοκιμασμένο και απαραίτητο εργαλείο» που θα επιτρέψει την συντεταγμένη είσοδο προσφύγων στη χώρα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου του. Βέβαια ένα τέτοιο μέτρο θα έθετε εν αμφιβόλω το καθεστώς Σένγκεν με τεράστιους κινδύνους για την οικονομία και την ευρωζώνη.

Ένα άλλο θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η πρόταση της Κομισιόν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι αρμοδιότητες της Frontex για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνε σαφές ότι εν ανάγκη θα επιβάλει με το ζόρι μεθοριακούς φύλακες από άλλες χώρες - μέλη, έτσι ώστε να γίνει η Frontex μια πραγματική υπηρεσία επιτήρησης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ.

Στο σημερινό άτυπο συμβούλιο θα καταγραφεί η ανυπομονησία ορισμένων κρατών - μελών να υπάρξουν αποτελέσματα. «Δεν έχουμε τον χρόνο μέχρι την άνοιξη για να βρούμε λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Μίρο Τσεράρ, στρεφόμενος εμμέσως πλην σαφώς εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ, όπως γράφει η Deutsche Welle. Η δυσαρέσκεια ως προς την αδυναμία της Ελλάδας να ελέγξει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αναμένεται να οδηγήσει σε προτάσεις ενίσχυσης χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Ο σλοβάκος πρωθυπουργός ζήτησε να δοθούν χρήματα, τεχνολογικό υλικό και προσωπικό στην ΠΓΔΜ για τη διαφύλαξη των συνόρων της. «Έτσι δεν θα ήταν αναγκαίο να κλείσουν τα σύνορα στο χώρο Σένγκεν ανάμεσα στη Σουηδία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Αυστρία» είπε..

«Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων στερεύει», ανέφερε και η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, απειλώντας την Ελλάδα με προσωρινή έξοδο από το Σένγκεν. «Φαινομενικές λύσεις δεν μας βοηθούν να πάμε παρακάτω», δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Επιμένει η Αυστρία στην έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Τις απειλές που είχε εκτοξεύσει χθες εναντίον της Ελλάδας για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που η Αθήνα «δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», επαναλαμβάνει σήμερα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος -- με τους Σοσιαλδημοκράτες -- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, με δηλώσεις της πριν τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ.

Είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλίσει η Ελλάδα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εάν δεν το κάνει τότε «τα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν θα μετακινηθούν στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης», τόνισε η Μικλ-Λάιτνερ, προσθέτοντας πως από την Ελλάδα ζητείται να κάνει το ταχύτερο δυνατό όλα τα απαραίτητα για να ενισχυθεί η πραγματική διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων.

Η ίδια είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι είναι αναγκαίο να εγκατασταθεί εκεί μία κοινή συνοριοφυλακή και μία ακτοφυλακή, η σχετική πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι και θα συζητηθεί στη σημερινή σύνοδο. Όπως διατεινόταν εκ νέου η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, είναι μύθος ότι δεν μπορεί να φυλαχθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, καθώς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είχε επαρκείς δυνατότητες για τη φύλαξη των συνόρων, και, κατά την άποψή της, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης χρειάζεται μία πολιτική διοίκηση για να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων.

Αναφερόμενη στις χθεσινές απειλές της για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, η Μικλ-Λάιτνερ επισήμανε πως «είναι καιρός τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους. Ο καθένας γνωρίζει πως είναι σημαντικό και αναγκαίο να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και κατόπιν η Ευρώπη να επανακτήσει και πάλι την ικανότητα της για δράση».

Ήδη, την περασμένη εβδομάδα και σε διημερίδα του Λαϊκού Κόμματός της στο Λεονφέλντεν της Άνω Αυστρίας, η Αυστριακή Υπουργός Εσωτερικών είχε ζητήσει από την Ελλάδα μία καλύτερη διασφάλιση των συνόρων προς την Τουρκία, με συμμετοχή και του Πολεμικού Ναυτικού, απειλώντας, σε διαφορετική περίπτωση, με αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Όπως διαφάνηκε σαφώς κατά τη διημερίδα εκείνη, το Λαϊκό Κόμμα θέτει την προσφυγική κρίση στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα του υποψήφιου του για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου, του πρώην προέδρου της Βουλής Αντρέας Κολ, ο οποίος συγκαταλέγεται στον σκληρό κομματικό πυρήνα και θεωρείται αρχιτέκτονας της συγκυβέρνησης του κόμματός του με την Ακροδεξιά του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, την περίοδο 2000-2006.

Στόχος του Λαϊκού Κόμματος είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, το οποίο, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την προσφυγική κρίση και καλλιεργώντας ένα έντονο ξενοφοβικό κλίμα, είχε αυξήσει εντυπωσιακά τη δύναμή του, ακόμη έως και σε ποσοστό 30% κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τόσο στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας τον Σεπτέμβριο όσο και στο ομόσπονδο κρατίδιο και δήμο της Βιέννης τον Οκτώβριο.


Πηγή: newsbeast.gr