Με κεντρικό θέμα τον Κυριάκο τα γενέθλια του ΣΥΡΙΖΑ (pics)

Gazzetta team
Με κεντρικό θέμα τον Κυριάκο τα γενέθλια του ΣΥΡΙΖΑ (pics)
Καταιγιστικές επιθέσεις εναντίον του νέου προέδρου της ΝΔ- Ούτε λέξη αυτοκριτικής για τη χρονιά που έφερε το νέο μνημόνιο - Φανερή προτεραιότητα να χτυπηθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Βρήκε διπλασιασμό των συντάξεων των αγροτών, αλλά δήλωσε σύμφωνος με τις διαδηλώσεις του - Επί της ουσίας ούτε βήμα πίσω στο ασφαλιστικό.
Τίτλο «Ένας χρόνος Αριστερά. Ένας χρόνος μάχη. Προχωράμε», έχει η αποψινή ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, που πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ στο Γήπεδο Tae Kwon Do του Φαλήρου με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, γιορτάζοντας την πρώτη επέτειο από την εκλογική νίκη της 25ης Ιανουαρίου του 2015.

Η ομιλία του πρωθυπουργού για τον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, αφού ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 18.30 και τελικά ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα στις 20.00.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια μέρα «γιορτινή και ιστορική» που δίνει μήνυμα «αισιοδοξίας και μάχης».

«Δίνουμε ελπίδα, όραμα και ζωή στους νέους και στις νέες που μαθαίνουν ότι ο αγώνας για την αλλαγή είναι πράξη καθημερινή και αγώνας», είπε και πρόσθεσε: «Αναμετρηθήκαμε με την ιστορία, τολμήσαμε να πάρουμε στις πλάτες μας ευθύνες μεγαλύτερες από το μπόι μας, ευθύνες ιστορικές για όλους τους λαούς της Ευρώπης».

«Είμαστε περήφανοι που συγκρουστήκαμε και δώσαμε μάχες και φέραμε τη δημοκρατία ξανά στο προσκήνιο και που παρά τις δυσκολίες πατάμε γερά στο πόδια μας και δίνουμε τη μάχη να τελειώσουμε με το παλιό πολιτικό κατεστημένο της ολιγαρχίας και της διαπλοκής», τόνισε.

«Η Ελλάδα θα φύγει μπροστά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως ο λαός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σε τρεις κρίσιμες κάλπες σε λιγότερο από έναν χρόνο, τονίζοντας ότι ίσως η πιο δύσκολη αναμέτρηση ήταν αυτή του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, σήμερα, έναν χρόνιο μετά την πρώτη «ιστορική» εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, η μάχη δεν έχει ακόμη τελειώσει.

«Η σπορά που ρίξαμε βρίσκει τώρα έδαφος και γονιμοποιείται», σημείωσε, τονίζοντας πως ήδη υπάρχει μια κυβέρνηση Αριστεράς στην Πορτογαλία και εξέφρασε την ελπίδα του να συμβεί σύντομα το ίδιο και στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «αν είχαμε υποκύψει στις ανόητες φωνές ορισμένων να συγκρουστούμε τυφλά και να αγνοήσουμε τις παγίδες του Grexit, θα είχαμε δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα και στους εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία και την Πορτογαλία».

Αλλά όπως είπε, «ακόμα και τώρα ορισμένοι αμετανόητοι παλεύουν ξανά να στήσουν σενάρια εκτροπής και μιλούν για την πτώση της κυβέρνησης».

«Δώσαμε ανάσα αξιοπρέπειας κι αγώνα σε ένα πληγωμένο λαό, είμαστε περήφανοι που συγκρουστήκαμε και δώσαμε μάχες με το κατεστημένο. Είμαστε περήφανοι που πατάμε γερά στα πόδια μας, δίνουμε τη μάχη να τελειώσουμε με όσα έφεραν την χώρα στο χείλος της καταστροφής», είπε.

«Λένε πολλοί ότι κάναμε λάθος έναν χρόνο πριν που δεν αφήσαμε τον κ. Σαμαρά να βγάλει αυτό το φίδι από την τρύπα, αλλά λέμε ευτυχώς που δεν αφήσαμε τον Σαμαρά και πήραμε την ευθύνη», είπε στη συνέχεια και τόνισε πως ο κ. Σαμαράς ήταν δεσμευμένος πέρυσι αυτόν τον καιρό για πρωτογενή πλεονάσματα και να πάρει 20 δισ. επιπλέον μέτρα για το 2015 τι 2016 και το 2017.

Στο σημείο αυτό εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως είναι θράσος να μιλάει την διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα υπάρχει μια αντιπολίτευση εποικοδομητική γιατί, σε αντίθετη περίπτωση «θα καούν στο ζέσταμα»

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπήρχε σχέδιο να επανέλθουν οι παλιοί, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, αλλά όπως είπε, με το δημοψήφισμα η κυβέρνησή του κατάφερε να μην γίνει πραγματικότητα το σχέδιο αυτό.

Αναφορικά με το τρίτο μνημόνιο, είπε ότι θα μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας «γιατί οι άλλοι έχουν ξεχάσει να το κάνουν», σημειώνοντας πως έχει δεσμευτεί να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα το κάνει.

«Ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο, ο λαός θυμάται, και ξέρει ότι στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μην μιλάμε για σχοινί και γνωρίζει ότι η δύσκολη συμφωνία αυτή για πρώτη φορά δίνει δυνατότητα εξόδου από την κρίση γιατί δεν προβλέπει τις απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και τη διαθεσιμότητα που είναι έργο ζωής του κ. Μητσοτάκη, ενώ ανοίγει τον δρόμο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που το επόμενο διάστημα θα είναι η μάχη των μαχών για την κυβέρνηση της Αριστεράς», είπε.

«Αυτοί που μας οδήγησαν εδώ, αυτοί που παραδόθηκαν αμαχητί σε όλες τις ορέξεις των δανειστών και τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Αφού φέσωσαν με 13 δισ ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία τώρα μας κουνάνε το δάκτυλο και μας κατηγορούν. Τους βλέπουμε σήμερα να προσπαθούν να μετατρέψουν την πρώτη αξιολόγηση σε εργαλείο κατά της κυβέρνησης. Αλλά ή με τις κινητοποιήσεις θα είναι ή με το ΔΝΤ. Κύριες Μητσοτάκη δεν γίνεται να είστε και με τα μπλόκα και με τους δανειστές. Να μας πείτε ποια είναι η δική σας πρόταση για τους αγρότες», είπε.

«Εμείς ξέρουμε καλύτερα τους αγωνίες του λαϊκού κόσμου γιατί εξαιτίας του λαϊκού κόσμου βρεθήκαμε εδώ», ανέλαβε.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό είπε πως το δίλημμα είναι μεταρρύθμιση ή κατάρρευση τους συστήματος και σημείωσε ότι η κυβέρνησή του κάνει τα πάντα για να στηρίξει το ύψος των σημερινών συντάξεων.

«Επιλέγουμε να εξοικονομήσουμε τους απαραίτητους πόρους όχι με μείωση συντάξεων αλλά με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών», είπε και κάλεσε στο πλαίσιο αυτό τη Νέα Δημοκρατία να ξεκαθαρίσει εάν συμφωνεί με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ή προτιμά τη μείωση συντάξεων.

«Δεν θα βάλουμε στο ίδιο σακί τους μεγαλοδικηγόρους με τους νέους εργαζομένους και τα μπλοκάκια», πρόσθεσε.

Για τους αγρότες είπε ότι θέλει να κάνει έναν έντιμο και ειλικρινή διάλογο μαζί τους «διότι δεν γίνεται κάποιοι από αυτούς που έκαναν καμπάνια για το “ναι” στο δημοψήφισμα να εμφανίζονται τώρα ως επαναστάτες. Είμαστε έτοιμοι για ανοιχτό διάλογο».

«Για 2016 θα ισχύσει για τους αγρότες θα ισχύσει ότι ίσχυσε και το 2015 για τα φορολογικά ζητήματα», είπε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο γιατί θέλει να προστατέψει τα εισοδήματα των αγροτών και να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής υπαίθρου.

«Εμείς αγωνιζόμαστε για τους μικρούς αγρότες, που παίρνουν λιγότερα από τα έξοδα τους, όχι αυτούς τους με τις υπέρογκες ενισχύσεις», πρόσθεσε.

«Κλείνουμε ένα χρόνο δύσκολο, αλλά η Αριστερά δεν έχει έρθει για τα εύκολα, έχει έρθει για τα δύσκολα. Είμαστε εδώ για να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά», ενώ αναφερόμενος και πάλι στον κ. Μητσοτάκη είπε πως δεν θα τον κατηγορήσει για τις ρίζες και την οικογένειά του, αλλά «θα τον πολεμάμε όμως, για τις ιδέες και τις πράξεις του».

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όπως τα κατάφερε η κυβέρνησή του μέχρι σήμερα, έτσι θα τα καταφέρει τελικά να βγάλει την χώρα από την κρίση και υπογράμμισε ότι μόλις περάσει η πρώτη αξιολόγηση θα ανοίξει η συζήτηση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, «για να βαθύνουμε τη Δημοκρατία».

«Αποκρυσταλλώνεται σε πολιτικό επίπεδο η ταξική αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια. Από τη μια η δεξιά του νεοφιλελεύθερου κ. Μητσοτάκη και από την άλλη η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι εμείς οι πολλοί απέναντι στους λίγους, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία», είπε και τόνισε πως «ο ΣΫΡΙΖΑ δεν ήταν και δεν θα γίνει μαι φωτοβολίδα της ιστορίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θέλει ο λαός να βγαίνει στους δρόμους και να διαδηλώνει γιατί η κυβέρνησή του «δεν φοβάται το δρόμο».
Στιγμιότυπο από την πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ


Περιμένοντας να ξεκινήσει η ομιλία Τσίπρα


Φωτογραφία από το Tae Kwon Do


Οι πρώτοι που έσπευσαν στο κλειστό στάδιο περίμεναν υπομονετικά
Πηγή: protothema.gr