Άτυπα παζάρια γύρω από το προσφυγικό

Gazzetta team
Άτυπα παζάρια γύρω από το προσφυγικό
Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες αγωνίζονται να περάσουν το παγωμένο Αιγαίο και στη συνέχεια να βρουν ένα δρόμο για την ασφάλεια της Δυτικής Ευρώπης, οι χώρες της Ε.Ε. μετρούν αριθμούς και αναζητούν μια λύση που θα έχει το μικρότερο δυνατό κόστος -τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

Αυστρία: Μελετούν απελάσεις

Στην Αυστρία, που ήδη από την Τετάρτη έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων-αιτούντων άσυλο που θα δεχθεί σε 37.500 ανθρώπους μέσα στο 2016, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός αυτός θα έχει καλυφθεί «πριν από το καλοκαίρι».

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία μίλησε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», και φαίνεται ότι εκφράζει τους πιο «σκληρούς» στην Αυστρία όσον αφορά την προσφυγική κρίση, όταν συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, εξετάζεται το ενδεχόμενο να τους επαναπροωθούν στα σύνορα.

«Θα σταματήσουμε φέτος στους 37.500 αιτούντες άσυλο», δήλωσε η Μικλ-Λάιτνερ, έναν αριθμό που «σύμφωνα με τις προβλέψεις» θα έχει συμπληρωθεί «πριν από το καλοκαίρι».

Πρόσφυγες στη Γερμανία Armin Weigel/dpa via AP

Όσον αφορά τις λύσεις που θα πρέπει να βρεθούν στην περίπτωση που η Αυστρία υποχρεωθεί να δεχθεί, η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι εξετάζουν «εάν θα πρέπει να υποδεχθούμε περισσότερους αιτούντες άσυλο πέραν του ορίου, ή εάν θα τους επαναπροωθούμε άμεσα στα σύνορα, σε γειτονικές ασφαλείς χώρες».

«Άλλο προστασία, άλλο αναζήτηση ελκυστικής χώρας»

Σύμφωνα με την Μικλ-Λάιτνερ, η οποία επίσης είπε ότι αν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα, «ίσως πρέπει να σκεφτούμε να την αποκλείσουμε από τη Σένγκεν» -την «άδειασε» αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ- το ζήτημα του ασύλου «πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του».

Όπως υποστήριξε, «αυτό που ζούμε σήμερα δεν σχετίζεται με την αναζήτηση προστασίας, αλλά με την αναζήτηση της πιο ελκυστικής οικονομικά χώρας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», υποστήριξε η Μικλ-Λάιτνερ.

Ανάλογες θέσεις εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, που μιλώντας στην εφημερίδα Österreich, είπε ότι το όριο που τέθηκε για να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που υποδέχεται η χώρα ήταν απαραίτητο, διότι πολλοί από αυτούς απλά προσπερνούν πολλές ασφαλείς ευρωπαϊκές χώρες, επειδή η Αυστρία, η Γερμανία και η Σουηδία απολαύουν μεγαλύτερη ευημερία.

Πάντως, στο οπλοστάσιο των επιχειρημάτων της η Αυστρία χρησιμοποιεί και το ενδεχόμενο βίαιων επεισοδίων.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων στα σύνορα της χώρας του όταν τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που η Βιέννη αποφάσισε πρόσφατα να λάβει για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πρόσφυγες συμπεριφέρονται ειρηνικά», είπε. «Αλλά φυσικά, είναι πιθανό κάποιος να προσπαθήσει να ασκήσει βία εναντίον των αστυνομικών και των στρατιωτών. Και ναι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες εικόνες», ανέφερε στη συνέντευξη που έδωσε στην Österreich.

Και βέβαια επανέλαβε το θέμα του κινδύνου για τη ζώνη Σένγκεν, αλλά δήλωσε ότι είναι «100% σίγουρος ότι τελικά θα καταλήξουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση. Το φαινόμενο του ντόμινο θα αυξήσει την πίεση ώστε αυτό να γίνει γρηγορότερα».

Άλλωστε είχε πει και στη γερμανική Bild, ότι η Αυστρία περιορίζει τον αριθμό των προσφύγων που θα υποδέχεται ως «έκκληση της Βιέννης προς τις Βρυξέλλες για να αφυπνιστούν».

Αύξηση γερμανικής βοήθειας προς την Τουρκία

Στο Βερολίνο, πάντως, οι κινήσεις της Αυστρίας φαίνεται να προκαλούν τουλάχιστον προβληματισμό. Η ανακοίνωση της Βιέννης για μείωση των αιτούντων άσυλο που θα δέχεται ελάχιστα εκτιμήθηκε στο Βερολίνο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, είπε ότι «του κόπηκε η ανάσα» όταν άκουσε πως η απόφαση αυτή «δεν ελήφθη σε συντονισμό» με το Βερολίνο.

Πάντως, η Γερμανία από την πλευρά της αποφάσισε να βοηθήσει περαιτέρω την Τουρκία με αύξηση των πόρων κατά 40%.

Πρόσφυγες στη Σερβία AP Photo/Visar Kryeziu

Άλλωστε, η βοήθεια της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με την ανάσχεση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, έχει μπει στο τραπέζι των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανακοίνωσε μιλώντας την εφημερίδα Bild am Sonntag ο υπουργός Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξιακής Βοήθειας, Γκερντ Μίλερ, «θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία και θα αυξήσουμε το ποσό της βοήθειας από τα 36 στα 50 εκατομμύρια ευρώ».

Σουηδία: Κοινή ευθύνη

Από τη Σουηδία πάντως γίνεται μια έκκληση για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, η οποία μιλά για αποτυχία των κατασταλτικών μέτρων.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν, υποστήριξε στο δίκτυο Euronews, ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε, σε τελευταία ανάλυση το ζήτημα είναι η κοινή ευθύνη. Εάν μοιραστούμε τις ευθύνες, μπορούμε να το χειριστούμε».

Όπως σημείωσε, το να προσφέρει καταφύγιο στους πρόσφυγες δεν αρκεί, αλλά η Ευρώπη πρέπει να βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η εκπαίδευση και η απασχόληση.

Τα κατασταλτικά και περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν πρόσφατα αποτελούν συνέπειες της ευρωπαϊκής αποτυχίας να αντιμετωπιστεί επαρκώς και από κοινού η κρίση, είπε ο Στέρφαν Λεβέν, καθώς «δεν διαφαίνεται στην Ευρώπη» η ψυχραιμία αλλά και η συνοχή για να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο.

Αναστέλλει απελάσεις η Νορβηγία

Την προσωρινή αναστολή απελάσεων προσφύγων στη Ρωσία, ωσότου υπάρξουν μέτρα συντονισμού των δύο χωρών, ανακοίνωσε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Μπέργκε Μπρέντε.

Ο Μπρέντε υποστήριξε πως Όσλο και Μόσχα πρέπει να συντονιστούν όσον αφορά τις απελάσεις προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στη Νορβηγία από τη Ρωσία. «Η Ρωσία θέλει διάλογο με τη Νορβηγία όσον αφορά τον συντονισμό των διαδικασιών επιστροφής» των προσφύγων και των μεταναστών αυτών, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας.

Ήδη από τον Νοέμβριο οι αρχές της Νορβηγίας έχουν κλείσει τα σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες και προώθησαν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη χορήγηση ασύλου. Όπως προβλέπεται πλέον, δεν έχει δικαίωμα να ζητεί να του χορηγηθεί άσυλο οποιοδήποτε πρόσωπο φθάνει στη νορβηγική επικράτεια από μια χώρα όπου δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Αβραμόπουλος: Σε κίνδυνο η Σένγκεν

Σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο είναι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με την Έλληνα επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» επανέλαβε τη θέση ότι το προσφυγικό «δοκιμάζει τη βούληση και την ικανότητα των κρατών- μελών να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, την οποία και έχουν εγκρίνει».

Όπως τονίζει, «η συνθήκη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο» και ενδεχόμενη αναστολή της «θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της Ευρώπης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα».

Άμεσα τα hot spots, γιατί...

Όπως προειδοποιεί, «πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν τα hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία. Υπάρχουν δεσμεύσεις ότι μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων από τώρα θα είναι έτοιμα».

«Αν η Ελλάδα» αναφέρει, «κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Διαφορετικά, η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και ίσως η αιτία όχι μόνο να εκτεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, αλλά και η τύχη της ζώνης Σένγκεν».

Ο επίτροπος Μετανάστευσης υποστηρίζει επίσης ότι είναι θετικό «το να εγγυάται η Ευρώπη τα σύνορά της και συνακόλουθα τα σύνορα των χωρών- μελών της», και πως «στην Ευρώπη ισχύουν ασφαλιστικές δικλείδες που κατοχυρώνουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία των κρατών- μελών της».

Χρειαζόμαστε την Τουρκία

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διαπιστώνει πάντως δυσκολίες και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία την Ευρώπη, ίσως περισσότερο από ποτέ, ειδικότερα μπροστά στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην ευρύτερη περιοχή», λέει πάντως.

Πηγή: efsyn.gr