Κλιμακώνουν αντιδράσεις και μπλόκα οι αγρότες με το βλέμμα στο Μαξίμου

Gazzetta team
Κλιμακώνουν αντιδράσεις και μπλόκα οι αγρότες με το βλέμμα στο Μαξίμου
Ενισχύονται τα περισσότερα μπλόκα σε όλη τη χώρα - Την Τρίτη οι αποφάσεις για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων καλούν για τη μία μετά το μεσημέρι της Τρίτης, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους. Η συνάντηση των εκπροσώπων των μπλόκων πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Εξάλλου σήμερα στις 12:00 έχουν καλέσει στο μπλόκο της Νίκαιας εκπροσώπους φορέων προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να τους ενημερώσουν για τα προβλήματα του κλάδου.

Παράλληλα, κλείνουν και σήμερα τα Τέμπη από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 19:00 έως τις 21:00 καθώς οι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα τους, σε συνέχεια της απόφασης που έλαβαν χθες οι εκπρόσωποι 30 μπλόκων που συναντήθηκαν στα Τέμπη.

Το ίδιο θα ισχύσει και για αύριο Δευτέρα ενώ την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στην οποία έχουν κληθεί εκπρόσωποι όλων των μπλόκων προκειμένου να συντονίσουν περαιτέρω τη δράση τους και να εξετάσουν τα δεδομένα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα μετά την πρόθεση που εξέφρασε να συναντηθεί μαζί τους.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία για σήμερα και αύριο από ώρα 12:00 έως ώρα 14:00 και από ώρα 19:00 έως ώρα 21:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα του Π.Α.Θ.Ε. από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου και υποδεικνύονται εναλλακτικές διαδρομές.

Παραμένουν τα μπλόκα σε Αχαΐα και Ηλεία

Παραμένουν στα μπλόκα των εθνικών οδών Πατρών- Αθηνών, Πατρών- Πύργου και Αντιρρίου- Ιωαννίνων, αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ώστε όπως λένε, να μην περάσουν τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Ειδικότερα, στην Αχαΐα παραμένουν τα μπλόκα στην εθνική οδό Πατρών- Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και στην εθνική οδό Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.

Στην Ηλεία, οι αγρότες παραμένουν σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών- Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στη γέφυρα του Ευήνου ποταμού και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου. Επίσης, άλλοι αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στον δρόμο που ενώνει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα και συγκεκριμένα στον κόμβο του Αγίου Νικόλαου.

Ενισχύονται τα μπλόκα σε Τρίπολη και Λακωνία

Ολοένα και περισσότεροι αγρότες βγαίνουν στον δρόμο και εντάσσονται στα μπλόκα που ήδη έχουν δημιουργηθεί ή στήνουν νέα, όπως συμβαίνει στη Λακωνία, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται εν μέσω συγκομιδής ελιάς που αποτελεί την βασική παραγωγή του νομού και των εσπεριδοειδών. Εξάλλου, ενισχύεται το μπλόκο του Ισθμού με αγρότες από τη Μάνη οι οποίοι βρίσκονται καθ΄οδόν με περίπου εκατό αγροτικά αυτοκίνητα για την Κόρινθο κι αναμένεται ως τις 12.00 να έχουν φτάσει στα διόδια του Καλαμακίου.

Στη Λακωνία παραμένει το μπλόκο του Ευρώτα που αργά το βράδυ έφυγε από το σούπερ μάρκετ LIDL στον Άγιο Γεώργιο Σκάλας και μετακινήθηκε στην πλάστιγγα Ματζαβράκου, ανάμεσα σε Σκάλα και Βλαχιώτη με 70 τρακτέρ και περίπου 40 αγροτικά αυτοκίνητα.

Στη Λίμνη Γυθείου παραμένει μικρή δύναμη περίπου 30 τρακτέρ.

Αργά χθες δημιουργήθηκε νέο μπλόκο από αγρότες των Κροκεών και του Δαφνίου, επί της εθνικής οδού Σπάρτης- Μονεμβασιάς με δύναμη 40 τρακτέρ, οι οποίοι σήμερα θα μετακινηθούν και θα στήσουν το μπλόκο επί της εθνικής οδού Σπάρτης- Γυθείου πριν τη διασταύρωση για Μονεμβασιά και θα ενισχυθούν από αγρότες των χωριών δυτικά της εθνικής οδού.

Ακόμη, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη οργανωτική συνάντηση αγροτών και κτηνοτρόφων του Δήμου Μονεμβασιάς, οι οποίοι εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο το πρωί θα στήσουν νέο μπλόκο στην εθνική οδό Σπάρτης- Μονεμβασιάς κοντά στους Μολάους.

Σε όλα αυτά τα μπλόκα κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνονται ολιγόωρες διακοπές της κυκλοφορίας, ενώ χθες αργά το μεσημέρι παραγωγοί από τη λαϊκή αγορά της Σπάρτης πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού Τρίπολης- Σπάρτης, στη γέφυρα του Ευρώτα.

Στην Αρκαδία είναι σε εξέλιξη προσυγκεντρώσεις αγροτών με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα σε μεγάλα χωριά του νομού, Κερασίτσα Τεγέας, Λεβίδι κι αλλού και θα ξεκινήσουν αυτοκινητοπορεία φτάνοντας στην Τρίπολη, όπου θα δημιουργήσουν μπλόκο στον κόμβο του ΟΓΑ Πελοποννήσου κι από κει καθημερινά θα κινούνται σύμφωνα με τις αποφάσεις του τοπικού συντονιστικού. Στην Αρκαδία το αγροτικό μέτωπο είναι ενιαίο και συμμετέχει και η ΠΑΣΥ.

Στην Αργολίδα παραμένουν οι αγρότες στα δύο μπλόκα του Κουτσοποδίου και της Δαλαμανάρας.

Στο μπλόκο του Ισθμού που είναι το μεγαλύτερο στην Πελοπόννησο, οι αγρότες επειδή βρίσκονται πάνω στην ΠΑΘΕ έχουν εναρμονιστεί πλήρως με τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού που λήφθηκαν χθες στα Τέμπη. Έτσι παραμένουν οι δυνάμεις που υπήρχαν από χθες και ενισχύονται τόσο από το εσωτερικό της Κορινθίας, όσο και από τους Μανιάτες οι οποίοι φτάνουν σε λίγο στον Ισθμό και στις 12:00 το μεσημέρι θα κλείσουν την εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Καλαμακίου.

Αποκλεισμός του τελωνείου Ορμενίου στην Αλεξανδρούπολη

Στον αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου προχωρούν και σήμερα οι αγρότες στον βόρειο Έβρο, με τα αγροτικά μηχανήματα να διακόπτουν την κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Ριζίων- Καστανέων Ορεστιάδας (γέφυρα).

Ο αποκλεισμός πραγματοποιείται από τις 11.00 το πρωί έως και τη 1.00 μετά το μεσημέρι και από τις 4.00 έως τις 6.00 το απόγευμα.

Όσον αφορά στο τελωνείο των Κήπων, οι αγρότες αποφάσισαν για σήμερα να μην υπάρξει κινητοποίηση λόγω των προγραμματισμένων δράσεων στην περιοχή για το μεταναστευτικό.

Ενισχύουν τα μπλόκα στις Μικροθήβες

Πυκνώνουν τη συμμετοχή τους οι αγρότες στις Μικροθήβες με νέες ενισχύσεις τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων που καταφθάνουν στο μπλοκ από τις περιοχές του Αλμυρού και του Πηλίου.

Στο μπλοκ των Μικροθηβών βρίσκονται (κατ' εκτιμήσεις) περισσότερα από 650 τρακτέρ, παρατεταγμένα στις άκρες του αυτοκινητόδρομου Αθήνας- Θεσσαλονίκης.

Άλλα τρακτέρ είναι τοποθετημένα κάθετα πάνω στο οδόστρωμα, στο ύψος της αερογέφυρας, και έχουν αποκλείσει την εθνική οδό με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να εκτρέπονται από την αστυνομία σε παρακαμπτήριους ή μέσω Βόλου.

Στον οδικό κόμβο του Βελεστίνου, γίνεται νέα εκτροπή των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Βόλου- Λάρισας μέχρι τον κόμβο του Πλατυκάμπου, λόγω του αγροτικού μπλόκου της Νίκαιας, όπου ο αυτοκινητόδρομος είναι κλειστός από την περασμένη Πέμπτη.

«Στα κάγκελα» οι αγρότες της Κρήτης

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους εμφανίζονται οι αγρότες της Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για τα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση, που έχουν ως αποτέλεσμα να αφανιστεί τελείως ο κλάδος τους.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιούν σήμερα το απόγευμα παγκρήτια, παναγροτική συνάντηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, στη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσουν τα επόμενα 24ωρα και σε τοπικό επίπεδο.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής καταδεικνύει την πρόθεση των αγροτών για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως αναφέρει το cretapost.gr.

Πηγή: newsbeast.gr