Διαψεύδει ο Αβραμόπουλος τους FT για σχέδιο αποπομπής της Ελλάδας

Gazzetta team
Διαψεύδει ο Αβραμόπουλος τους FT για σχέδιο αποπομπής της Ελλάδας
Ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής εξαπέλυσε σφοδρή κριτική προς ορισμένα κράτη της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι ενώ έχουν δεσμευθεί ότι θα υποδεχτούν 160.000 πρόσφυγες, έως τώρα έχουν δεχθεί μόλις 277 άτομα - Δεν υπάρχει σχέδιο «Grexit» από τη Σένγκεν, τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος.

Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε προς ορισμένα κράτη της ΕΕ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε σημερινές του δηλώσεις στο MEGA, επισημαίνοντας ότι ενώ έχουν δεσμευθεί με την υπογραφή τους ότι θα υποδεχτούν 160.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, έως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 277 άτομα.


«Δεν γίνεται να βάζουν υπογραφές και μετά να μην τις τηρούν, ήλθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας μάλιστα πως η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να «λάβει μέτρα» σε βάρος των παραβατών. «Η Ευρώπη δείχνει τον δρόμο, τα κράτη πρέπει να τον ακολουθήσουν [...] Είμαστε εδώ, για να το παρακολουθούμε και να λάβουμε μέτρα αν χρειαστεί», είπε, καλώντας τα κράτη-μέλη να σταματήσουν να πετούν το μπαλάκι της ευθύνης.


Στην ίδια συνέντευξη, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής διέψευσε το χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίοι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας εξετάζουν την επιβολή αυστηρότατων ελέγχων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, παγιδεύοντας χιλιάδες πρόσφυγες σε ελληνικό έδαφος και θέτοντας ουσιαστικά τη χώρα μας εκτός της Ζώνης Σένγκεν.

«Βεβαίως και δεν υπάρχει» τέτοιο σχέδιο, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «δεν είναι μόνη της» στην προσπάθεια για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά έχει την στήριξη της Ευρώπης, ενώ από την άλλη πλευρά η ΠΓΔΜ δεν είναι ακόμα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Όσα γράφονται για την Σένγκεν και για αποπομπές δεν μας βρίσκουν σύμφωνους», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας μάλιστα τη σιγουριά του ότι η προσφυγική κρίση «δεν θα ξανανοίξει τη συζήτηση» για Grexit.

Ο επίτροπος προειδοποίησε ότι η αποδυνάμωση της Ζώνης Σένγκεν γεννά πραγματικούς κινδύνους για την Ευρώπη και τα κεκτημένα δεκαετιών σύγκλισης και ενοποίησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να αρχίσει το «ξήλωμα του πουλόβερ της Ευρώπης».


Πηγή: protothema.gr