Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Χορήγηση 3,9 εκ. ευρώ στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Gazzetta team
Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Χορήγηση 3,9 εκ. ευρώ στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες
Σύμφωνα με τα Προγράμματα EEA Grants και μετά από σχετική ανακατανομή πόρων, χορηγήθηκαν στην Ελλάδα, από τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και την Ισλανδία, 3,9 εκατομμύρια ευρώ για δομές φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη χώρα

Μετά τη σχετική απόφαση της 5ης Ετήσιας Συνάντησης για τα Προγράμματα EEA Grants (αναπτυξιακά έργα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου), για την τροποποίηση του Μνημονίου Κατανοήσεως μεταξύ Ελλάδας και δοτριών χωρών (Ισλανδίας, Λιχτενστάιν και Νορβηγίας) και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε την ανακατανομή των πόρων, για την ενίσχυση των δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο που διατηρεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με την εγκεκριμένη τροποποίηση επιπλέον € 3.985.000 θα δοθούν για τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο που διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Οι πόροι προέρχονται κυρίως από άλλα προγράμματα (ειδικότερα GR01-Τεχνικής Βοήθειας και GR02-Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων). ΜΕ την ενίσχυση του Προγράμματος GR05-Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών για την υποδοχή και ταυτοποίηση νεοεισερχομένων και για τη φιλοξενία ευπαθών ομάδων – βοήθεια στις εθελούσιες επιστροφές, οι πόροι των EEA Grants συμβάλουν καθοριστικά στην εφαρμογή της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ειδικά για το πρόγραμμα GR02, η συμφωνία προβλέπει ότι τυχόν επιπλέον κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης των έργων θα διατεθούν από το επόμενο χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΟΧ (2014-2021) αν χρειαστεί:

- € 1.315.000 από τα μη χρησιμοποιηθέντα κεφάλαια των Προγραμμάτων GR01 (ΤΑ) και GR02 (Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων ) πηγαίνουν στο Πρόγραμμα GR05 (Επείγουσες ανάγκες για την υποδοχή και την προβολή των νέων αφίξεων και για τη στέγαση ευπαθών ομάδων. Βοήθεια για εκούσιες επιστροφές).

- € 2.000.000 από το Πρόγραμμα GR02 (Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων) στο Πρόγραμμα GR 05. Οι Δότριες Χώρες υπέδειξαν ότι τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης των έργων σε συμβάσεις του προγράμματος GR02, θα διατεθούν από το επόμενο χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΟΧ (2014-2021) αν χρειαστεί.

- Επιπλέον € 670.000 θα μεταφερθούν από το Πρόγραμμα GR06 (Ανάπτυξη των δυνατοτήτων διαχείρισης των εθνικών συστημάτων ασύλου και μετανάστευσης) στο Πρόγραμμα GR05.

Πηγή: protothema.gr