Κέρι για Συριακό: Δεν θα συναντηθούν ακόμα κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Gazzetta team
Κέρι για Συριακό: Δεν θα συναντηθούν ακόμα κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Παρόλα αυτά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις στη Γενεύη, μεταξύ των δυτικών δυνάμεων που στηρίζουν τη διεθνή προσπάθεια για την παύση του εμφυλίου πολέμου

Οι συνομιλίες για την παύση του εμφυλίου πολέμου, αλλά και τις εξελίξεις της επόμενης μέρας στη Συρία, θα ξεκινήσουν, όπως έχουν οριστεί στη Γενεύη, στις 25 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα διεξαχθούν με την παρουσία των εκπροσώπων του Μπασάρ αλ-Άσαντ και της αντιπολίτευσης. Όπως τόνισε ο Αμερικανός υπουργός, οι δύο πλευρές δεν είναι έτοιμες να ξεκινήσουν απευθείας επαφές, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Τις προηγούμενες μέρες είχε ξεκινήσει μία συζήτηση περί ενδεχόμενης αναβολής της συνάντησης. Διπλωμάτες υποστήριζαν ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δυτικών δυνάμεων, οι οποίες εκφράζουν διαφορετικές θέσεις για την επόμενη μέρα και το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Την Τετάρτη, τόσο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και ο Τζον Κέρι, συμφώνησαν να ξεκινήσουν κανονικά οι συνομιλίες, στην ημερομηνία που είχαν οριστεί, δίχως πάντως να διευκρινίσουν αν θα συμμετάσχουν οι αντιμαχόμενες πλευρές της Συρίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τζον Κέρι και ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, θέλουν να αποφύγουν το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων του 2014, όταν οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις αρνήθηκαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Πριν λίγες ημέρες, τα γκρουπ που αντιπολιτεύονται τον Άσαντ είχαν θέσει τους όρους τους προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνομιλίες, με κυριότερα την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και τον απεγκλωβισμό πόλεων που ελέγχουν. Κανένα αίτημα δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι τώρα.

Πηγή protothema.gr