Κερδίζει έδαφος ο Αλέν Ζιπέ έναντι του Νικολά Σαρκοζί

Gazzetta team
Κερδίζει έδαφος ο Αλέν Ζιπέ έναντι του Νικολά Σαρκοζί
Την εικόνα του «γκρίζου» τεχνοκράτη έχει αποτινάξει ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, κάνοντας το κοινό και τα ΜΜΕ να ξεχάσουν ότι έχει καταδικασθεί για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, για να γίνει ο σοβαρότερος διεκδικητής της προεδρίας ενόψει των εκλογών του 2017.


Ο 70χρονος Ζιπέ, πρωθυπουργός την περίοδο 1995-1997, διεξάγει επιτυχημένη εκστρατεία, πείθοντας ολοένα και πιο πολλούς οπαδούς του γκολικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών να τον αναδείξουν υποψήφιο για την προεδρία, αντί του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σε προκριματικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Κρίνοντας από τις σφυγμομετρήσεις που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το στοίχημα του Ζιπέ μοιάζει να επιτυγχάνει. Ποσοστό 40% των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικανών επιθυμεί ο Ζιπέ να νικήσει στις προκριματικές του Νοεμβρίου, με τον πρώην πρόεδρο Σαρκοζί να εξασφαλίζει 35%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive. Οκτώ μήνες νωρίτερα, η ίδια εταιρεία εμφάνιζε τον Σαρκοζί να προηγείται με 50% και τον Ζιπέ να έπεται με μόλις 26%.

«Κεντρώο» προφίλ

Σε αντίθεση με τον επιθετικό και εριστικό Σαρκοζί, τον οποίο οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς απεχθάνονται, ο μειλίχιος δήμαρχος του Μπορντό, Ζιπέ, είναι πιο δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων, χάρη στο περισσότερο «κεντρώο» προφίλ του.

«Ο Ζιπέ αποτελεί σαφή κίνδυνο για τον Σαρκοζί, αλλά και για τον Σοσιαλιστή πρόεδρο Ολάντ», λέει ο Φρανσουά Μικέ-Μαρτί, διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Viavoice, η τελευταία σφυγμομέτρηση της οποίας δείχνει ότι το 51% των Γάλλων θεωρεί πως ο Ζιπέ θα ήταν ένας καλός πρόεδρος, με μόλις 24% να δηλώνει το ίδιο για τον Σαρκοζί και 20% για τον Ολάντ.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Ζιπέ είναι η εικόνα ωριμότητας που προβάλλει, καθησυχάζοντας τους ψηφοφόρους σε καιρό κρίσης. «Υπάρχει, όμως, ο κίνδυνος να χάσει τη δημοτικότητά του λίγο πριν από την προκριματική αναμέτρηση. Αυτό έπαθε ο πρώην πρωθυπουργός Μπαλαντίρ το 1995», λέει ο αναλυτής Ζαν-Ντανιέλ Λεβί. Συνειδητοποιώντας τον κίνδυνο αυτό, ο Ζιπέ έχει ριχθεί με πάθος στη μάχη, περιοδεύοντας στη γαλλική επαρχία και λέγοντας ότι επιθυμεί να αφουγκρασθεί τους «απλούς ψηφοφόρους».

Ο Ζιπέ εθεωρείτο για πολλά χρόνια ψυχρός και άκαμπτος, έχοντας προκαλέσει τις χειρότερες ταραχές στη Γαλλία, μετά το Μάη του ‘68, το 1995, εμμένοντας πεισματικά σε αποτυχημένα μέτρα λιτότητας. Το 2004, καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή για κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Οι αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι το περιστατικό αυτό έχει σβηστεί από τη μνήμη των ψηφοφόρων, που αντιμετωπίζουν σήμερα τον Αλέν Ζιπέ ως αξιόπιστο και έντιμο.

Στο μεταξύ, ο Ζιπέ εξέδωσε αυτόν τον μήνα βιβλίο με θέμα τη μετανάστευση και την εθνική ασφάλεια, με συντηρητικές προτάσεις σχεδιασμένες να προσελκύσουν στο στρατόπεδό του ψηφοφόρους από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. Ενδεικτικές της ανησυχίας που προκαλεί ο Ζιπέ στο στρατόπεδο του προέδρου Ολάντ ήταν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, που χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα τον Ζιπέ «προπάππου»


Πηγή: kathimerini.gr