Οι νέες μειώσεις στις συντάξεις που ζητούν οι δανειστές

Gazzetta team
Οι νέες μειώσεις στις συντάξεις που ζητούν οι δανειστές
Δύσκολο είναι το έργο της κυβέρνησης ενόψει του νέου Eurogroup καθώς οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναμένουν τα νέα δημοσιονομικά στοιχεία.
Την ίδια στιγμή οι δανειστές που απαιτούν επώδυνες αλλαγές, ζητούν άμεση και μετρήσιμη εξοικονόμηση στις δαπάνες για τις συντάξεις, δηλαδή επιπλέον μειώσεις και στις κύριες καθώς δεν πιστεύουν ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου θα φέρει αύξηση εσόδων.

Παράλληλα εκφράζουν αντιρρήσεις και για την ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στην εθνική σύνταξη, αλλά και για την πριμοδότηση των χαμηλών συντάξεων.

Επιπλέον, οι δανειστές συνεχίζουν να κρατούν αρνητική στάση απέναντι στην αύξηση των εισφορών, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις όχι μόνο για τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην οικονομία, αλλά και στα έσοδα που πιστεύει ότι θα έχει η κυβέρνηση.

Όλα αυτά την στιγμή που το σχέδιο Κατρούγκαλου φέρνει τεράστιες μειώσεις στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών λόγω της αυξημένης φορολόγησης και των εισφορών.

Πιο συγκεκριμένα και με παραδείγματα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ, με το παρόν σύστημα έχει εισόδημα 7.241 ευρώ, ενώ με το νέο σχέδιο Κατρούγκαλου το εισόδημά του μειώνεται λόγω των φόρων και τις εισφορές στα 6.222 ευρώ. Αντίστοιχα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 30.000 ευρώ θα υποστεί μεγαλύτερες ζημιές, καθώς με το σύστημα που ισχύει σήμερα του μένουν 11.761 ευρώ, ενώ με το νέο σχέδιο Κατρούγκαλου μόλις 9.449. Μεγαλύτερες είναι οι μειώσεις που θα υποστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγαλύτερο εισόδημα, ενώ αντιμέτωποι με μικρές μειώσεις θα έρθουν μόνο όσοι έχουν καθαρό εισόδημα από 12.000 ευρώ και κάτω.


Πηγή: iefimerida.gr