ΔΝΤ: Συνεχίζεται η αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης για το ασφαλιστικό

Gazzetta team
ΔΝΤ: Συνεχίζεται η αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης για το ασφαλιστικό
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απάντησε στο αίτημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τις διαρροές περί νέων μέτρων

«Το ΔΝΤ συνεχίζει την αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης για το ασφαλιστικό». Με την παραπάνω φράση απάντησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν οι διαρροές περί νέων μέτρων προήλθαν από το Ταμείο ή όχι.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ευθέως ότι το ΔΝΤ υπονομεύει τη διαπραγμάτευση μέσω καθυστερήσεων και διαρροών προς τον ελληνικό και διεθνή Τύπο και κάλεσε τους υπεύθυνους να διευκρινίσουν αν ισχύουν όσα κυκλοφόρησαν για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ή όχι και από πού προήλθε η διαρροή. Όπως μετέδωσε το Mega, η απάντηση που δόθηκε από το Ταμείο ήταν ότι συνεχίζεται η αξιολόγηση της πρότασης.

Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει πως «το άγχος του ΔΝΤ είναι οι αριθμοί να βγαίνουν. Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 να βγαίνει. Γιατί όπως σας είπα, αυτό που είπα στους έξι υπουργούς Οικονομικών, αν δεν αλλάξει σελίδα η Ελλάδα εγκαίρως αυτό το πρόγραμμα δεν θα βγει, δεν θα μπορέσει αυτό το πρόγραμμα να δουλέψει όπως θέλουμε εμείς και οι εταίροι».

«Δεν θα ξανακάνουμε το λάθος με τις ατέρμονες συζητήσεις όπου το review, η αξιολόγηση δεν τελείωνε ποτέ» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στην έναρξη της αξιολόγησης, με μια διατύπωση η οποία εμπεριέχει έμμεση κριτική τόσο προς τον προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη όσο και στα πεπραγμένα της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια των δηλώσεών του αναφέρθηκε στο θέμα των διαρροών, λέγοντας: «Εμείς έχουμε καλέσει το ΔΝΤ να πάρει μέρος στο πρόγραμμα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Καταλαβαίνουμε ότι έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχυ και στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό. Παρ' ότι το ΔΝΤ έχει υψηλότερες απαιτήσεις εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να συμμετέχει στο πρόγραμμα» και κάλεσε τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ξεκαθαρίσουν αν οι διαρροές είναι δικές τους διαρροές: «Δεν έχουμε ενημέρωση ότι θέλουν νέα μέτρα».

Με την Όλγα Γεροβασίλη να βρίσκεται στα αριστερά του, πράγμα ασυνήθιστο αν όχι πρωτοφανές, αφού ποτέ ως τώρα κυβερνητική εκπρόσωπος δεν βρισκόταν δίπλα σε υπουργό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως εις ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό στόχο, τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα.

Για να στοιχειοθετήσει τον ισχυρισμό του, επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ΦΠΑ που εισέρρευσε στα κρατικά ταμεία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 ενώ, όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και τα συνολικά φορολογικά έσοδα τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν αυξημένα κατά 29% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014.

Σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, επί της ουσίας απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας: «Όταν έχουμε τα στοιχεία να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια και πολύ σύντομα να έρθουν και οι επικεφαλής των θεσμών».

Πηγή: protothema.gr