Ολάντ: «Κήρυξε» τη Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «οικονομικά και κοινωνικά»

Gazzetta team
Ολάντ: «Κήρυξε» τη Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «οικονομικά και κοινωνικά»
Ανακοίνωσε μέτρα δύο δισ. ευρώ για την τόνωση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας

Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοινώνοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση θα αποδεσμεύσει περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ για μια σειρά μέτρων, με στόχο να δώσει το "φιλί της ζωής" στον τομέα της απασχόλησης.

Όπως εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί για την εκπαίδευση 500.000 ανέργων, χωρίς να επιβληθούν νέοι φόροι.

Ο ίδιος προανήγγειλε μέτρα για την ενίσχυση της γαλλικής οικονομίας και την καταπολέμηση της υψηλότατης ανεργίας, που, όπως είπε, είναι πλέον "διαρθρωτικό πρόβλημα" της οικονομίας της χώρας.

"Αυτά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν χωρίς να υπάρξει καμιά επιπλέον καταβολή οποιουδήποτε είδους, με άλλα λόγια θα διατεθούν από την εξοικονόμηση" δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, απευθυνόμενους στους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη Γαλλία, περισσότεροι από το 10% των πολιτών, δηλαδή 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι άνεργοι, με τον Ολάντ να έχει δεσμευτεί στο γαλλικό λαό ότι, μόνο αν θα καταφέρει να μειώσει την ανεργία, τότε θα είναι πάλι υποψήφιος στις εκλογές (οι προεδρικές κάλπες στη Γαλλία είναι το 2017). Από τα 3,5 εκατομμύρια των ανέργων, το ένα εκατομμύριο δεν έχει απολυτήριο Λυκείου.

"Το κράτος θα αποδεσμεύσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να κινητοποιήσει τον τομέα" δήλωσε ο Ολάντ και υποσχέθηκε στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζομένους ένα άμεσο πριμ 2.000 ευρώ ετησίως για κάθε μακροπρόθεσμη πρόσληψη μισθωτού, που θα αμείβεται με έως 1,3 φορές τον κατώτερο μισθό.

Πηγή: protothema.gr