Ο σφοδρότερος χιονιάς των τελευταίων 20 ετών χτυπάει την Ελλάδα

Gazzetta team
Ο σφοδρότερος χιονιάς των τελευταίων 20 ετών χτυπάει την Ελλάδα
Ο σφοδρότερος χιονιάς των τελευταίων 20 ετών με την ονομασία «The Big One» βρίσκεται στο κατώφλι της Ελλάδας με τα πρώτα του σημάδια να κάνουν εμφανή την παρουσία τους από τα ξημερώματα της Κυριακής χτυπώντας πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Νεκρό ανέσυραν δύτες της ΕΜΑΚ έναν άντρα από το όχημα που έπεσε στο ρέμα Κρουσοβίτη στο Σιδηρόκαστρο στις Σέρρες, ενώ οι εξονυχιστικές έρευνες στην παράκτια περιοχή δεν οδήγησαν στην ανεύρεση άλλου ανθρώπου. Το όχημα έχει ανασυρθεί με γερανό της αστυνομίας και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης του νεκρού που ανέσυραν οι δύτες.

Tα ορμητικά νερά χειμάρρου, μετά από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, παρέσυραν το αυτοκίνητο, ενώ τονίζεται ότι στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, (5 πυροσβέστες με δύο οχήματα) και τέσσερις δύτες της ΕΜΑΚ.

Θεσσαλονίκη: Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις.Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει από χθες το απόγευμα διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται επιβεβλημένη σε ορισμένα σημεία του εθνικού, αλλά και επαρχιακού δικτύου.

Συγκεκριμένα, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Νομού Φλώρινας και στα σημεία:Καστοριάς-Φλώρινας μέσω Βιτσίου, Καστοριάς –Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης και Καστοριάς-Αμυνταίου μέσω Κλεισούρας.

Παράλληλα, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Άρνισσα από το 8 χλμ της επαρχιακής οδού με κατεύθυνση το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα και στην Κερασιά Πέλλας.

Στα Τρίκαλα, κατέρρευσε η γέφυρα της Διάβας στην περιοχή της Καλαμπάκας από τα ορμητικά νερά του Πηνειού ποταμού.

Κομοτηνή::Εκτεταμένα προβλήματα από την νεροποντή στο νομό Ροδόπης

Κλειστή μέχρι και αυτή την ώρα παραμένει η επαρχιακή οδός Κομοτηνής –Μέσης στο ύψος του οικισμού της Παραδημής μέχρι να υποχωρήσει η στάθμη του νερού, η οποία είχε φτάσει έως και τα 40 εκατοστά.

Τα εκτεταμένα προβλήματα, κυρίως στα δυτικά του νομού Ροδόπης, προκλήθηκαν από τη χθεσινοβραδινή νεροποντή η οποία είχε ως συνέπεια να υπερχειλίσουν ποτάμια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή των οικισμών Παραδημής, Μεγάλου και Μικρού Κρανοβουνίου και Παγουρίων, που ανήκουν στον δήμο Κομοτηνής, όπου επιχειρούν από το πρωί οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του δήμου Κομοτηνής και της αντιπεριφέρειας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Ο μεγάλος όγκος των νερών ήταν η αιτία να υπερχειλίσει παρακλάδι του ποταμού Βοσβόζη και να μετατρέψει σε λίμνες τις παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις, να «εισβάλει» στις αυλές, αλλά και στο εσωτερικό σπιτιών-κυρίως στο ανατολικό τμήμα του οικισμού της Παραδημής-και να «κόψει» στα δύο το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου αυτοκίνητα κόλλησαν μέσα στα νερά, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν δυσάρεστες επιπτώσεις.

Ναύπλιο: Ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία σε παραλιακά χωριά της Αργολίδας

Σοβαρές ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία στο παραλιακό μέτωπο των χωριών του Δήμου Ναυπλιέων και συγκεκριμένα, επλήγησαν σφοδρότατα η Πλάκα Δρεπάνου και τα Ίρια, ενώ ζημιές έχουμε και στους Μύλους της Λέρνης, αλλά και στην Παραλιακή Ναυπλίου - Μύλων, μετά την Νέα Κίο προς Μύλους, όπου η θάλασσα φούσκωσε και γέμισε το δρόμο με πέτρες και ξύλα κάνοντας τον αδιάβατο, ωσότου συνεργεία σήμερα το πρωί απομάκρυναν τα φερτά υλικά.

Από τις 11 χθες βράδυ ως τα ξημερώματα η έντονη βροχόπτωση και οι θυελλώδεις νοτιάδες σε συνδυασμό με την σφοδρή θαλασσοταραχή, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο παραλιακό μέτωπο των τουριστικών χωριών του Ναυπλίου, αφού η θάλασσα βγήκε έξω και μπήκε μέσα σε υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και καταστημάτων κάνοντας μεγάλες ζημιές, ενώ μαζί της έφερε πολλά φερτά υλικά ,κυρίως βότσαλα και έκανε αδιάβατους τους παραλιακούς δρόμους. Χαρακτηριστικό της όλης ζημιάς που έχει προκληθεί είναι η καταστροφή του παραλιακού δρόμου στην Πλάκα Δρεπάνου, όπου κυριολεκτικά η θάλασσα κατάπιε τον παραλιακό δρόμο κι έχουν μείνει τα φωτιστικά σώματα όρθια καταμεσής της παραλίας.Επίσης, ζημιές προκλήθηκαν και στην παραλία των Μύλων όπου η θαλασσοταραχή έβγαλε πέτρες και άλλα φερτά υλικά.

Από νωρίς σήμερα το πρωί οπότε και καλυτέρευσαν οι καιρικές συνθήκες οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και παραπονούνται, γιατί το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών είναι πολλά χρόνια και δεν έχουν γίνει έργα για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ενώ συνεργεία του Δήμου καθαρίζουν το παραλιακό μέτωπο των πληγέντων περιοχών.

Ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος, επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα τα χωριά που πλήγηκαν από την κακοκαιρία και επέβλεψε τα συνεργεία που αποκαθιστούν τις ζημιές.Ο κ. Κωστούρος επισήμανε ότι ιδιαίτερα έχει πληγεί η περιοχή των Ιρίων, όπου υπάρχει έντονο το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών και η κακοκαιρία δημιούργησε πρόβλημα σε πολλά σπίτια και καταστήματα της παραλίας και προσπαθούμε είπε, να καθαρίσουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έπαθαν ζημιές.

Ο δήμαρχος είπε, πως οι εργασίες αυτές είναι ασπιρίνες μπροστά στο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών κι επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σύνταξη μελετών, την ολοκλήρωση των οποίων αναμένει ο Δήμος για να δει τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διάβρωσης.

Στο μεταξύ,από τους θυελλώδεις νοτιάδες έπεσε ένα δένδρο μέσα στο Ναύπλιο πάνω σε αυτοκίνητο,ενώ κλαδιά δένδρων έσπασαν στο 'Αργος, χωρίς ευτυχώς να έχουμε τραυματισμό.

Στην Ήπειρο, δεκάδες χωριά στην Κόνιτσα ,το Ζαγόρι , τα Τζουμέρκα και το Μέτσοβο δέχονται σφοδρή χιονόπτωση και τα μηχανήματα αποχιονισμού δουλεύουν ασταμάτητα για να καθαρίσουν τους δρόμους. Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα τις δύο τελευταίες ημέρες πλημμύρισε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους κάμπους της Άρτας και των Φιλιατών. Επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο λόγω πτώσεως βράχων, τα οποία αντιμετωπίζονται με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου.

Την ίδια ώρα, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Φλώρινας και στα σημεία: Καστοριάς - Φλώρινας μέσω Βιτσίου, Καστοριάς - Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης και Καστοριάς - Αμυνταίου μέσω Κλεισούρας.

Τη Δευτέρα νέα πτώση της θερμοκρασίας

Τη Δευτέρα αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στην Αττική η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς ενώ βροχές θα επικρατήσουν κατά τις πρωινές ώρες.

Χιονοπτώσεις σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές της Μακεδονίας. Ισχυρές βροχές στην Κρήτη. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί έως 7 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Το βράδυ παγετός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τη θερμοκρασία να πέφτει κοντά ή κάτω από το 0.

Οδηγίες προφύλαξης από την κακοκαιρία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες στους πολίτες για την προφύλαξή τους.
Συγκεκριμένα:

Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.
Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Τοποθετήστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.

Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.

Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.

Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Μόλις περάσει η κακοκαιρία

Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.

Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε

Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).

Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.

Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.

Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.

Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).

Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.

Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.

Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.

Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.

Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.

Πηγή: koolnews.gr