Συρία: Εισβολή τζιχαντιστών στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ

Gazzetta team
Συρία: Εισβολή τζιχαντιστών στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ
Οργανωμένη αντεπίθεση κατά των δυνάμεων που το πολεμούν φέρεται να πραγματοποιεί το Ισλαμικό Κράτος.

Μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και στην Μπουρκίνα Φάσο, μόλις την Παρασκευή, οι τζιχαντιστές χτύπησαν την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ στη Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 Σύρους στρατιώτες της κυβέρνησης, στο πρώτο κύμα επίθεσης που επιχείρησαν.

Σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στην πόλη και κατέλαβαν το προάστιο Αλ Μπαγκνταλιγιέχ. Στη συνέχεια εισχώρησαν πιο βαθιά στην πόλη, δίνοντας μάχη με τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχουν καταλάβει σχεδόν το 60% της πόλης, διατηρώντας τον έλεγχο της συγκεκριμένης περιοχής.

Όπως ανέφεραν τοπικές πηγές, ο κυβερνητικός στρατός επιχείρησε την ανάκτηση της περιοχής, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στο στρατό των τζιχαντιστών. Ωστόσο δεν κατάφεραν να θέσουν το προάστιο υπό τον έλεγχό τους. Οι μάχες συνεχίζονται με μεγάλη σφοδρότητα, ενώ ο συριακός στρατός έχει ζητήσει τη συνδρομή της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, το ισλαμικό κράτος επιχείρησε να σπάσει τη γραμμή του κυβερνητικού στρατού με αυτοκίνητα-βόμβες, ενώ οι οκτώ από τους 35 νεκρούς στρατιώτες εκτελέστηκαν.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, οι μάχες μεταξύ των τζιχαντιστών και του κυβερνητικού στρατού εξακολουθούσαν να μαίνονται, ενώ, όπως ανέφεραν οι οργανώσεις ακτιβιστών στην περιοχή, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 135, πολλοί εκ των οποίων είναι πολίτες. Πηγές που πρόσκεινται στην συριακή κυβέρνηση, εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να ξεπεράσει τους 250, καθώς οι τζιχαντιστές κατά την επίθεση που πραγματοποίησαν, εκτελούσαν ομαδικά ανθρώπους.

Η πόλη Ντέιρ αλ Ζορ βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και αποτελεί κομβικό πέρασμα-σταθμό υποστήριξης στη μεταφορά και παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή. Για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο 2015, η πόλη βρισκόταν αποκλεισμένη από τους τζιχαντιστές. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές των Ηνωμένων Εθνών, στο διάστημα του αποκλεισμού πέθαναν από ασιτία τουλάχιστον 20 άνθρωποι.

Πηγή: protothema.gr