Σε έσοδα πολλών εκατομμυρίων προσβλέπει η κυβέρνηση από τη λίστα Μπόργιανς

Gazzetta team
Σε έσοδα πολλών εκατομμυρίων προσβλέπει η κυβέρνηση από τη λίστα Μπόργιανς
«Δεν έδωσα λίστα στην προηγούμενη κυβέρνηση, πρόσφερα τεχνογνωσία» ξεκαθαρίζει ο Μπόργιανς

Πνεύμα έντονης αισιοδοξίας ότι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή στην χώρα μας επικράτησε κατά την υπογραφή της κοινής δήλωσης προθέσεων, μεταξύ του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι με νομοσχέδιο θα επιτραπεί για «τελευταία φορά», η νομιμοποίηση κεφαλαίων (αυτοκαταγγελία) στο εξωτερικό και το εσωτερικό, που δεν έχουν φορολογηθεί, ότι θα σταλούν στην ΒΡΒ για εκπαίδευση Έλληνες φορολογικοί επιθεωρητές και παράλληλα θα έλθουν στην Ελλάδα Γερμανοί εμπειρογνώμονες, ενώ «υποκριτικές και δόλιες χαρακτηρίστηκαν» οι αντιδράσεις των νομικών στην νέα νομοθετική διάταξη που επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.).

Ακόμη, αναφέρθηκε ότι «οι Εισαγγελείς και οι δικαστικοί λειτουργοί, όταν αφεθούν ελεύθεροι κάνουν τη δουλειά τους», ενώ τονίστηκε ότι «τα άβατα τελείωσαν» και ο έλεγχος της λίστας «Μπόργιανς» θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 6μήνο.

Την κοινή δήλωση προθέσεων υπέγραψαν από την πλευρά της Ελλάδος τον αναπληρωτή υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης και από τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία υπουργό Οικονομικών Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, ενώ παρόν ήταν και γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς παρέδωσε στην χώρα μας λίστες Ελλήνων καταθετών στην Τράπεζα UBS και αφορούν τα έτη 2006 και 2008. Πρόκειται για 10.588 ΑΦΜ Ελλήνων με τραπεζικούς λογαριασμούς στην UBS.



Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Αναλυτικότερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος, κατ΄ αρχάς ανέφερε ότι σε καιρούς που ο λαός χειμάζεται από τα μέτρα λιτότητας και συνταξιούχοι και μισθωτοί πληρώνουν την κρίση στο ακέραιο, το να οδηγηθούν στο ταμείο οι φοροφυγάδες είναι μία επανάσταση που πρέπει να γίνει».

Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, έκανε λόγο για πόλεμο με την διαφθορά, αναφέροντας: «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα. Είμαστε σε πόλεμο με τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τα συμφέροντα, τη φοροδιαφυγή και όλες τις παθογένειες που έθρεψαν το παλιό πολιτικό σύστημα, το οποίο και θα ξεριζωθεί. Ο μόνος τρόπος για να φέρουμε κοινωνική δικαιοσύνη σε αυτό τον τόπο και να ελαφρύνουμε τα βάρη των ανθρώπων που αποτέλεσαν από το προηγούμενο πολιτικό σύστημα τα συνήθη υποζύγια, είναι να συγκρουστούμε με το παλιό κατεστημένο και να ματώσουμε στη μάχη. Και εμείς το έχουμε αποφασίσει αυτό».

Αναφερόμενος ο κ. Παπαγγελόπουλος στην λίστα «Μπόργιανς» σημείωσε:

«Η λίστα με τους 10.000 και πλέον λογαριασμούς που παρέδωσαν οι αρχές της βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στο ελληνικό κράτος πριν από δύο μήνες έχει σχεδόν ταυτοποιηθεί πλήρως. Προχωράμε στις διασταυρώσεις στοιχείων και όσοι πρέπει να πληρώσουν καλούνται να επιλέξουν αν θα περάσουν από το ταμείο, ή από την πόρτα του Εισαγγελέα. Συγκροτήθηκε μια άρτια επιστημονικά και καταξιωμένη ομάδα εισαγγελέων που με ταχείς ρυθμούς προχωρούν τους ελέγχους σε όλες τις λίστες που έχουν στη διάθεση τους οι ελληνικές αρχές. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι Εισαγγελείς και οι δικαστικοί λειτουργοί, όταν αφεθούν ελεύθεροι κάνουν τη δουλειά τους με συνέπεια και ταχύτητα, αξιοποιώντας τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους και οι λίστες δεν μένουν ξεχασμένες στα συρτάρια επί σειρά ετών.

Οι εισαγγελείς γνωρίζουν πως ό, τι και να βρεθεί στις λίστες, πολιτικό χρήμα, επώνυμοι και μη, κανείς δεν δικαιούται πλέον να μείνει στο απυρόβλητο, όπως ενδεχόμενα συνέβαινε στο παρελθόν και δεν δικαιολογείται κανενός είδους συγκάλυψη για κανέναν, σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκει, όποιος μεγαλοσχήμονας επιχειρηματίας και αν είναι. Το στοίχημα είναι το μαύρο χρήμα να ελεγχθεί επιτέλους και να αποδοθεί φορολογική Δικαιοσύνη».

Τόνισε επίσης ο κ. Παπαγγελόπουλος ότι κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο και εάν προκύψουν ευθύνες και σε Τράπεζες θα στραφούν σε βάρος τους Ποινικά και Αστικά.

Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος ξεκαθάρισε ότι:

- Τα ψέμματα τελείωσαν. Η ασυλία τελείωσε. Όσοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους είναι αυτοί που θα πρέπει από δω και πέρα να φοβούνται.

- Παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν. το μήνυμα που στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι από δω και πέρα η Δικαιοσύνη θα αναπνεύσει ελεύθερα. Η εντολή για πρώτη φορά είναι όλα στο φως.

-Δεν έχουμε σκοπό να σταματήσουμε πουθενά, όποιον και αν βρούμε μπροστά μας και αυτό για εμάς είναι τίτλος τιμής.

- Οι έρευνες γίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Θα λογοδοτήσουν οι πάντες.

- Η Πολιτεία έχει πλέον τη βούληση αλλά και τον τρόπο να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή.

- Για όσους δε επιμείνουν στην παρανομία και δεν αξιοποιήσουν την αυτοκαταγγελία μετά την εισαγωγή του περιουσιολογίου και των τακτικών ελέγχων που θα προκύπτουν από τις διασταυρώσεις μεταξύ λιστών – φορολογικών δηλώσεων – καταθέσεων κλπ. θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Αναφορικά με την νέα νομοθετική ρύθμιση (νόμος 4356/2015) που επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.), αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε ότι η διάταξη αυτή καταπολεμήθηκε σφοδρά και οι αντιδράσεις ήταν υποκριτικές και δόλιες και θα ξεπεραστούν.

Σε ερώτηση-σχόλιο των δημοσιογράφων ότι στην επίμαχη νέα ρύθμιση αντιδρούν 42.000 περίπου δικηγόροι και επιστημονικές Ενώσεις ποινικολόγων, και εάν η υποκρισία και δόλος αποδίδεται σε αυτούς, ο κ. Παπαγγελόπουλος, απάντησε κατ΄ αρχάς ότι δεν είναι 42.000 δικηγόροι, αλλά οι πρόεδροι των Συλλόγων και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πολλές υπογραφές υφαρπάζονται, ενώ αντίθετη άποψη εξέφρασε δικαστική Ένωση και ο καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος.

Ακόμη, απάντησε ότι κανείς δεν θέλει να διαβάσει την νέα ρύθμιση και αυτή δεν παραβιάζει κανένα δικαίωμα, ενώ επανέλαβε ότι θεωρεί υποκριτικές τις αντιδράσεις.



Τρύφων Αλεξιάδης

Από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε εισαγωγικά ότι «την ίδια στιγμή όμως που Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες (τροφή, στέγαση, θέρμανση, υγεία κλπ.), υπάρχουν άλλοι που μέσα από φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, διαφθορά, έχουν στο εξωτερικό τεράστια ποσά, κρυμμένα σε φορολογικούς και τραπεζικούς παραδείσους που παρέχουν προκλητική ασυλία στα εγκλήματα αυτά».

Την αισιοδοξία ότι από το νομοσχέδιο για την αυτοκαταγγελία θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία τεράστια ποσά, εξέφρασε ο κ. Αλεξιάδης και ότι θα αξιοποιηθούν 1,3 εκατ. ΑΦΜ, ενώ υπάρχουν αποθέματα πληροφοριών τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα.

Στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε ότι τα άμεσα επόμενα βήματα είναι:

1) Νομοσχέδιο που θα επιτρέψει για τελευταία φορά, να νομιμοποιηθούν κεφάλαια στο εξωτερικό και το εσωτερικό, που δεν έχουν φορολογηθεί έως σήμερα. Αμέσως μετά οι ποινές αυξάνονται, προχωρούμε σε δεσμεύσεις – κατασχέσεις, πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις.

2) Νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στη Φορολογική Διοίκηση, για πρώτη φορά, να έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας του πολίτη και της επιχείρησης. Όσοι δεν το κάνουν θα αντιμετωπίσουν τις προαναφερόμενες κυρώσεις.

3) Σε σειρά πρωτοβουλιών που θα επεκτείνουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το πλαστικό χρήμα, τουλάχιστον στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

4) Σε ολοκλήρωση όλων εκείνων των δράσεων που έχουμε δεσμευτεί στην συμφωνία του Αυγούστου και προχωρούν κανονικά.

Ακόμη, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι αποδέχεται την πρόταση να σταλούν για εκπαίδευση στην Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία στελέχη της Ελληνικής κρατικής μηχανής, όπως και ότι λέει «ναι» στο να έρθουν Γερμανοί εμπειρογνώμονες στην χώρα μας. Ως προς το σκέλος να έρθουν Γερμανοί εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα, ο κ. Αλαεξιάσης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν φοβόμαστε».



Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς



«Η Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία και η Ελλάδα συνδέονται με μια στενή φιλία εδώ και πολλά χρόνια. Περισσότεροι από 300.000 πολίτες με ελληνικές ρίζες ζουν στη Γερμανία, με σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Επομένως, στο κρατίδιο μας βρίσκεται η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα της Γερμανίας».

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, ο οποίος σημείωσε ότι σκοπός της δήλωσης προθέσεων που υπογράφηκε σήμερα είναι «να στηριχθεί η ελληνική φορολογική αρχή στην προσπάθειά της να αναπτύξει μια λειτουργική υπηρεσία εσόδων, η οποία ασφαλώς θα είναι προς αμοιβαίο όφελός μας».

Παράλληλα, ο Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς ανέφερε ότι «Εάν οι συνθήκες το απαιτούν, θα αποφασίσουμε από κοινού για την ύπαρξη πρακτικής εργασίας στις εφορίες μας. Επιπλέον, θέλουμε να αναπτύξουμε από κοινού μια σειρά προσαρμοσμένων προγραμμάτων για τους Έλληνες επιθεωρητές φορολογικών εσόδων».

Στην πατρίδα του, τόνισε ο κ. Μπόργιανς, «οι φορολογικές έρευνες και υπηρεσίες έχουν εξασφαλίσει πάνω από 2 δις ευρώ επί πρόσθετα φορολογικά έσοδα, μέσω της αγοράς φορολογικών CD και της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων. Περισσότερα από 5 δις ευρώ των επί πρόσθετων φορολογικών εσόδων, προστίθενται στο πλαίσιο αυτό, σε ολόκληρη τη Γερμανία».

Ακόμη, ο κ. Μπόργιανς επισήμανε:

· Από το 2010, 120.000 παραβάτες στη Γερμανία, έχουν προβεί σε εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων τους στην Ελβετία.

· Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία μόνο, πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, 22,000 εθελοντικές αποκαλύψεις κεφαλαίων με εκτιμώμενο πρόσθετο φορολογικό έσοδο άνω του 1 δις €.

· Το κυριότερο βέβαια, είναι ότι η αρχή εσόδων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, έχει αποκτήσει έντεκα «φορολογικά CDs". Οι έρευνες των φορολογικών ερευνητών μας έχουν εμπλουτίσει τα δεδομένα. Την αγορά και την χρήση των «φορολογικών CDs» έχουν, σύμφωνα με το νόμο, επικροτήσει τα δικαστήρια και οι εισαγγελείς.

Πηγή: protothema.gr