Σε κατάσταση εκτάκτου οικονομικής ανάγκης η Βενεζουέλα

Gazzetta team
Σε κατάσταση εκτάκτου οικονομικής ανάγκης η Βενεζουέλα
Έκτακτο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσε ο Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, έκανε χρήση ειδικών εξουσιών μέσω διατάγματος και έθεσε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου οικονομικής ανάγκης. Το διάταγμα αυτό δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο να πραγματοποιήσει έκτακτες μεταρρυθμίσεις σε διάστημα 60 ημερών.

Το διάταγμα έρχεται σε μια στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του, η οποία θα γίνει για πρώτη φορά, μετά από 17 χρόνια, σε μια Βουλή ελεγχόμενη από τους πολιτικούς του αντιπάλου.

Ο Νίκολας Μαδούρο δεν έχει ανακοινώσει ποιες μεταρρυθμίσεις θα κάνει πράξη, αλλά έχει κάνει λόγο για την προστασία των κοινωνικών προγραμμάτων του από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και από την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων, για τα οποία κατηγορεί τους αντιπάλους του.

Τα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταγράφουν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά με την κεντρική τράπεζα της χώρας να επιβεβαιώνει ότι έχει φθάσει σε τριψήφιο νούμερο.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι η οικονομία υποχώρησε κατά 7,1% το τρίτο του 2015 και ο πληθωρισμός έφθασε το 141.5%/.

Η Βενεζουέλα, που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, έχει υποφέρει αρκετά από την πτώση των τιμών με αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η χώρα κινδυνεύει να φθάσει στο σημείο να μην κερδίζει τίποτα από το πετρέλαιο, το οποίο και προσφέρει το 95% από τα κέρδη εξαγωγών της χώρας.

Ο νέος υπουργός οικονομικών της χώρας έχει πρόσφατα δηλώσει ότι «ο πληθωρισμός δεν υπάρχει στην πραγματική ζωή», ενώ οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας κατηγορούν μια γνωστή ιστοσελίδα (η οποία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην μαύρη αγορά) και άλλους για «οικονομικό πόλεμο».

Πηγή efsyn.gr