Ο Καναδάς λέει «ναι» υπό προϋποθέσεις στην ευθανασία

Gazzetta team
Ο Καναδάς λέει «ναι» υπό προϋποθέσεις στην ευθανασία
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά επικύρωσε χθες μια απόφαση που επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες σε όλη τη χώρα, δίνοντας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση διάστημα τεσσάρων επιπλέον μηνών για να θεσπίσει νόμο αναφορικά με την εφαρμογή της πρακτικής αυτής.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε δώσει στο κοινοβούλιο χρονικό διάστημα ενός έτους για να θεσπίσει κανονισμούς που θα καθορίζουν πως και πότε θα επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, έπειτα από την άρση σχετικής απαγόρευσης.

Εντούτοις, το χρονοδιάγραμμα των εργασιών βγήκε εκτός των καθορισμένων ημερομηνιών εξαιτίας της διεξαγωγής γενικών εκλογών στις 19 Οκτωβρίου που οδήγησαν συνεπακόλουθα στην εκλογή νέας κυβέρνησης, με τον νεοδιορισθέντα υπουργό Δικαιοσύνης να ζητεί εξάμηνη αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης.

Χθες, το ανώτατο δικαστικό όργανο της χώρας χορήγησε τέσσερις επιπλέον μήνες στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι γιατροί θα επιτρέπεται να διευκολύνουν και να επισπεύδουν τον θάνατο (ευθανασία) των ασθενών στην επαρχία του Κεμπέκ, στην οποία τον Δεκέμβριο τέθηκε σε ισχύ σχετικός νόμος.

Παράλληλα το δικαστήριο απεφάνθη ότι οι πολίτες οπουδήποτε στη χώρα μπορούν να υποβάλουν αίτημα στα ανώτατα δικαστήρια των επαρχιών τους για δικαστική εξουσιοδότηση "σε όσους επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα τους" σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία υπό την επιτήρηση ιατρού.

Πηγή: protothema.gr