Γιούνκερ: Οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν κάνει «σχεδόν τίποτα» για το προσφυγικό

Gazzetta team
Γιούνκερ: Οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν κάνει «σχεδόν τίποτα» για το προσφυγικό
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η Σένγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα. Χωρίς αυτήν δεν έχει νόημα η Ευρώπη» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την πρώτη του επίσημη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ αναφερόμενος στα ζητήματα που απασχόλησαν την Ε.Ε. το 2016 και στις τεράστιες προκλήσεις του 2016. Με την προσφυγική κρίση να κυριαρχεί στην ομιλία του με την Ελλάδα να βρίσκεται σχεδόν εκτός ατζέντας, ο Πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε πως τους επόμενους μήνες η Ε.Ε. και η Επιτροπή θα κληθούν να βρουν λύσεις στην μετεγκατάσταση των προσφύγων, να ελέγχουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. ώστε να υπάρξουν έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα, ενώ προανήγγειλε πως η Επιτροπή θα παρουσιάσει νέες μεταρρυθμίσεις για το χώρο Σένγκεν και για τη συμφωνία του Δουβλίνου.


«Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ασχοληθήκαμε με το ελληνικό πρόβλημα και το δεύτερο με το προσφυγικό. Αν με την Ελλάδα ρυθμίστηκαν κάποια πράγματα με το προσφυγικό δεν έχουμε κάνει σχεδόν τίποτε», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν ορισμένα κράτη-μέλη να αδρανούν και να μην εφαρμόζουν όσα έχουν συμφωνηθεί. «Αν η Ε.Ε. δεχόταν αναλογικά τόσους πρόσφυγες όσους ο Λίβανος και η Ιορδανία θα είχαμε 100 εκατομμύρια πρόσφυγες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η Σένγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα. Χωρίς αυτήν δεν έχει νόημα η Ευρώπη». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Γιούνκερ η σχέση ανάμεσα στη Σένγκεν και στην ενιαία αγορά είναι κομβική και πιθανή αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας φυσικών προσώπων θα είχε τεράστιες συνέπειες στην οικονομία, υποστηρίζοντας πως οι συνοριακοί έλεγχοι που έχουν επιβάλει ορισμένα κράτη-μέλη κοστίζουν 3 δισ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ τόνισε πως πρέπει να ενισχυθεί ο στα εξωτερικά σύνορα για να αποφύγουμε ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα αλλά παράλληλα πρέπει να είμαστε και ειλικρινείς απέναντι στους πρόσφυγες καθώς δεν θα αποφασίζουν οι ίδιοι σε ποια χώρα θέλουν να πάνε, αφού αυτό είναι αρμοδιότητα των ίδιων των κρατών μελών. Ο κ. Γιούνκερ κατηγόρησε ξανά ορισμένα κράτη-μέλη που δεν δέχονται πρόσφυγες, λέγοντας πως αυτό δεν πρόκειται να το δεχθεί ποτέ η Επιτροπή. «Είμαστε η πιο πλούσια ήπειρος του κόσμου, όλοι θαυμάζουν την Ευρώπη και τώρα φαινόμαστε σαν να είμαστε τελείως αδύναμοι» είπε χαρακτηριστικά.

Ανάπτυξη και απασχόληση

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ επανέλαβε πως προτεραιότητα της Κομισιόν ήταν και παραμένει η ανάπτυξη και η απασχόληση και μετά από μια επεισοδιακή χρονιά δεν διαπιστώνεται ιδιαίτερη πρόοδος ιδιαίτερα στα μάτια των πολιτών, αν και τα πράγματα αρχίζουν και βελτιώνονται Ο Πρόεδρος Γιούνκερ αναφέρθηκε στο τρίγωνο της οικονομίας που περιλαμβάνει τη δημοσιονομική ενοποίηση, τις διορθωτικές μεταρρυθμίσεις και την απολύτως απαραίτητη αναζωογόνηση των επενδύσεων. Ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ τόνισε επίσης πως στην Ελλάδα έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε επίσης και στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου λέγοντας πως ελπίζει να υπάρξει μια συμφωνία μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ αναφορικά με την Πολωνία δήλωσε πως η Κομισιόν δεν έχει πρόβλημα με την χώρα, αλλά με ορισμένες πρωτοβουλίες της νέας πολωνικής κυβέρνησης.


Πηγή: protothema.gr