Το παρασκήνιο που κράτησε το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Gazzetta team
Το παρασκήνιο που κράτησε το ΔΝΤ στην Ελλάδα
Οι πιέσεις που δέχθηκε η Αθήνα.

Η γερμανική απαίτηση να μη φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, πέρασε τελικά παρά τις προσπάθειες της Αθήνας να απεμπλακεί από το Ταμείο.

Το κλίμα άλλωστε είχε διαφανεί τόσο από τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε και του Γ. Ντάισελμπλουμ όσο και από την αμερικανική παρέμβαση δια του Τζακ Λιου. Η ελληνική πλευρά πλέον αναγκάστηκε να υποχωρήσει προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος για το χρέος, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που κινδυνεύει να διαρκέσει πολύ, προκαλώντας πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα αλλά και προβλήματα στην οικονομία.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις ερωτηθείς για τις πληροφορίες που έφεραν το ΔΝΤ να επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα έθεσε ξεκάθαρα τους όρους για να παραμείνει το Ταμείο. «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι αληθείς. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνον τεχνικά αλλά και με χρηματοδότηση από τη στιγμή που εφαρμοστούν ισχυρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους», ξεκαθάρισε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Τις τελευταίες μέρες η ελληνική πλευρά είχε πάρει όλα τα μηνύματα για το ΔΝΤ, ενώ ιδιαίτερος αυστηρός είχε εμφανιστεί και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Μάλιστα το Eurogroup έστειλε το ίδιο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τονίζοντας την ανάγκη παραμονής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πως «η εμπλοκή του ΔΝΤ έχει συμφωνηθεί και αποτελεί δέσμευση της συμφωνίας», ακόμη κι αν μέχρι πριν από μερικούς μήνες απέρριπτε αυτό το ενδεχόμενο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Όπως αποκάλυψε ταυτόχρονα ο κ. Τσακαλώτος, οι υπουργοί Οικονομικών της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας – Αλεξάντερ Στουμπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους το προηγούμενο τριήμερο, του είχαν καταστήσει σαφές πως είναι αναγκαία η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πακέτο.

Μεσολάβησε ωστόσο την περασμένη Τρίτη η παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, στον κ. Τσακαλώτο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Μετά από την πίεση που δέχθηκε η Αθήνα δεν είχε παρά να συναινέσει στην καθολική απαίτηση των Ευρωπαίων για τη χρηματοδοτική συνδρομή του ΔΝΤ.

Άλλωστε όπως αποκαλύφθηκε ο Πολ Τόμσεν ακολουθούσε από κοντά την περιοδεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και έκανε συναντήσεις με παράγοντες στα υπουργεία Οικονομικών διαφόρων χωρών.

Πηγή: newsbeast.gr