Άνοιγμα Κυριάκου στο Κέντρο και στους «λιγότερο προνομιούχους»

Gazzetta team
Άνοιγμα Κυριάκου στο Κέντρο και στους «λιγότερο προνομιούχους»
Έχω καθαρή εντολή να μη δώσω συναίνεση στον Τσίπρα, είπε στους βουλευτές του ο Κ. Μητσοτάκης - Υποσχέθηκε «σκληρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση» με πρώτο δείγμα την αντιπρόταση για το Ασφαλιστικό - Συναίνεση μόνο για τις αλλαγές στο Σύνταγμα - Ανακοίνωσε επίσπευση Συνεδρίου, μετεγκατάσταση από τη Συγγρού και οικονομική εξόρμηση για να πληρώσει τα παλαιά χρέη.

Γενναίο άνοιγμα προς το Κέντρο έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη ομιλία του ενώπιον των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίοι χειροκρότησαν θερμά την πρόθεσή τους να μην δώσει συναίνεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε κανένα άλλο ζήτημα πέραν της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Η εντολή που έλαβα από τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι να στηρίξω τον κ. Τσίπρα. Έχω καθαρή εντολή να στηρίξω τους πολίτες αυτής της χώρας», τόνισε. «Έχω λάβει καθαρή εντολή να εγγυηθώ την εθνική ανασυγκρότηση, την ισότιμη συμμετοχή μας πια στην Ευρώπη των πολιτών. Την επιστροφή στην κανονικότητα», πρόσθεσε υποσχόμενος να ασκήσει μαζί με όλους τους βουλευτές του «σκληρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι με την εκλογή του στην ηγεσία «άλλαξε ο πολιτικός χάρτης της χώρας» από τη στιγμή που, όπως είπε, «οι πολίτες αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες της Νέας Δημοκρατίας στα χέρια τους». Όπως είπε, «ήλθαν στη Νέα Δημοκρατία και πολλοί πολίτες οι οποίοι δεν άνηκαν παραδοσιακά στο κόμμα μας, για να επιβραβεύσουν τον ορθό λόγο της πολιτικής, τον κοινωνικό ρεαλισμό και την αλήθεια απέναντι στο λαϊκισμό και το ψέμα».

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στόχος του είναι να δημιουργήσει «σχέση εμπιστοσύνης με όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ανεξάρτητα από το τι ψήφιζαν στο παρελθόν, μια σχέση στηριγμένη σε αλήθειες και όχι σε ψέματα και λαϊκισμούς».

«Εμείς θέλουμε να εκφράσουμε αυτή τη δημιουργική Ελλάδα. Θέλουμε να εκφράσουμε ιδιαίτερα τους πολίτες οι οποίοι αισθάνονται πολιτικά άστεγοι, αυτούς οι οποίοι αναζητούν πολιτική στέγη στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, στο χώρο ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι επιδίωξη του είναι να μετατρέψει στη Νέα Δημοκρατία σε ένα κόμμα που «θα προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, θα συνομιλεί ουσιαστικά με τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, θα αγκαλιάσει τον επιχειρηματία, τον νέο αγρότη, τον εργαζόμενο, τον άξιο δημόσιο υπάλληλο». Και που «θα δίνει πρωτίστως ευκαιρίες στους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες μας», χρησιμοποιώντας παραλλαγμένη μια φράση που θύμισε το ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος.

Όπως ανέφερε, «η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων» και «σήμερα είναι η μοναδική πλέον αξιόπιστη εναλλακτική λύση για να βγει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, η πατρίδα μας από την κρίση και να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τον εφιάλτη των Μνημονίων».

Υποστήριξε ακόμη ότι «τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι τόσο δραματικά που γρήγορα, θα αναλάβουμε πάλι το τιμόνι της χώρας, με τη βούληση των πολιτών» και γι΄ αυτό κάλεσε τους βουλευτές του να εργαστούν προς την κατεύθυνση να αποτελέσει το κόμμα τους αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. «Οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση», επίπε και περιέγραψε ως πρώτιστο μέλημα την άσκηση υπεύθυνης και δημιουργικής αντιπολίτευσης.

Προαναγγέλλοντας, μάλιστα, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, ανέφερε ότι αυτό το είναι το πρώτο μεγάλο θέμα με το οποίο θα η ΝΔ δώσει το πρώτο πραγματικό αντιπολιτευτικό στίγμα της. Προς την κατεύθυνση αυτή εξήγησε η ΝΔ συγκρότησε ομάδα εργασίας, η οποία θα εκπονήσει τη δική μας κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό, την οποία θα παρουσιάσουμε πριν ξεκινήσει η σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Συναίνεση μόνον για αλλαγές στο Σύνταγμα

Εκτενή αναφορά έκανε στα περί συναίνεσης, επισημαίνοντας ότι αφού ο πρωθυπουργός επέλεξε, μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, να συμπορευθεί με τον αγαπημένο κυβερνητικό του εταίρο, τους ΑΝΕΛ, και λέει ότι αισθάνεται πάρα πολύ άνετα με αυτήν την κυβερνητική πλειοψηφία, «ας πορευθεί με αυτή», είπε.

«Σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται να ζητά τη συναίνεση και τη στήριξη της αντιπολίτευσης στην υλοποίηση δύσκολων και, σε πολλές περιπτώσεις, άδικων μέτρων, που εισηγείται, προκειμένου να εξασφαλίσει την κυβερνητική του πλειοψηφία», τόνισε για να προσθέσει: «Εμείς “αλά καρτ” στήριξη στον κ. Τσίπρα δεν πρόκειται να δώσουμε. Το ξεκαθαρίζουμε. Οριστικά. Βολικό δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει».
Το μοναδικό θέμα για το οποίο είπε ότι μπορεί να υπάρξει είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση. Και αυτό θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην συνάντηση που θα έχουν. Θα του προτείνει ειδικότερα, να ψηφιστούν ως αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που θα προταθούν από τα δύο κόμματα. «Και με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι η πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, όποτε και αν διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα έχει και μια επιπλέον ευθύνη πέραν από τη διακυβέρνηση της χώρας: την ευθύνη της σύνταξης του νέου καταστατικού χάρτη της χώρας. Αυτή τη συναίνεση νομιμοποιούμαι να τη ζητήσω. Και ελπίζω να ανταποκριθεί θετικά».

Επιλογές προσώπων χωρίς δεσμεύσεις

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στους βουλευτές του το σχέδιο για την οργανωτική αναδιάταξη της ΝΔ, που ξεκίνησε ήδη με τους ορισμούς των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και τις προτάσεις του για το νέο προεδρείο της Κ.Ο. που έγιναν δεκτές χωρίς ψηφοφορία.

Οι επιλογές του, επιδοκιμάστηκαν από την πλειονότητα των βουλευτών καθώς σηματοδοτούν την ανανέωση αλλά και το ενωτικό πνεύμα, καθώς οι περισσότεροι από τους νέους αξιωματούχους, όπως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Νίκος Δένδιας και Γιάννης Βρούτσης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Κώστας Τσιάρας και ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος είχαν στηρίξει προεκλογικά τον πρώην πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση του κ. Μητσοτάκη προς τους βουλευτές ότι «η στάση σας στην προεκλογική περίοδο, μου δίνει τη δυνατότητα να μπορώ να επιλέξω σήμερα συναδέλφους που θα επωμιστούν θέσεις ευθύνης χωρίς δεσμεύσεις, ελεύθερα και αξιοκρατικά».

Με τον τρόπο αυτό, όπως αντελήφθησαν όσοι το άκουσαν, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει δεσμεύσεις –αφού ούτως ή άλλως ήταν ελάχιστοι οι βουλευτές που τον υποστήριξαν προεκλογικά. Έσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι «δεν έχω πρόθεση να αδικήσω κανέναν, πάντα μπορεί να υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι αισθάνονται αδικημένοι, αλλά θέλω να γνωρίζουν ότι οι επιλογές μου γίνονται πάντα με κριτήριο το τι είναι καλύτερο για το κόμμα».

Συνεχίζοντας, εξάλλου, τις επαφές του με στελέχη του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε επί σχεδόν μια ώρα το απόγευμα της Τρίτης με τον κ. Μεϊμαράκη και οι πληροφορίες λένε ότι η επικοινωνία τους έγινε σε καλό κλίμα, καθώς νωρίτερα στην ομιλία του ενώπιον των βουλευτών είχε πλέξει το εγκώμιο του πρώην προέδρου.

«Αντίο» στη Συγγρού και οικονομική εκστρατεία

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ενώπιον των βουλευτών του να κινηθεί με όλους τους κανόνες της εσωκομματικής δημοκρατίας και με διαφάνεια. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να επισπεύσει τη διεξαγωγή του τακτικό συνέδριο, με στόχο να αλλάξει το Καταστατικό και να προσαρμόσει τις δομές του κόμματος «στις ανάγκες της κοινωνίας του 21ου αιώνα».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε, όμως, ότι η οργανωτική επανεκκίνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκινά άμεσα και είναι αποφασισμένος να λάβει αποφάσεις που θα είναι και επώδυνες. Μια εξ αυτών είναι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ιδιωτική χρηματοδότηση, έτσι ώστε το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης να πηγαίνει για την εξυπηρέτηση των οφειλών και των υποχρεώσεων του κόμματος.

Γι΄ αυτό και ζήτησε τη στήριξη των βουλευτών για μια γενναία οικονομική εκστρατεία. «Θα ζητήσουμε λίγα από πολλούς. Θα απευθυνθούμε, πρώτα από όλα, στα μέλη μας. Είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούν», είπε. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ένα νέο οργανόγραμμα, «πιο λιτό, πιο μαζεμένο» που «θα επεκτείνεται ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κόμματος». Ανακοίνωσε ακόμη την μετεγκατάσταση από το κτήριο της Συγγρού που «είναι υπερβολικά ακριβό για τις σημερινές οικονομικές μας δυνατότητες».

Πηγή: protothema.gr