Επίθεση Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το Δημόσιο

Gazzetta team
Επίθεση Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το Δημόσιο
Το Μαξίμου επιχειρεί περαιτέρω διείσδυση στο ευνοϊκό κοινό των δημοσίων υπαλλήλων.

«Φουλ» επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, επιλέγοντας να το κάνει ενώπιον ενός προνομιακού γι' αυτόν κοινού, που είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. «Δεν θα αποφύγω τον πειρασμό», είπε μάλιστα ο πρωθυπουργός.


«Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος διεκδίκησε την προεδρία ως μέγας μεταρρυθμιστής και εκσυγχρονιστής, ήταν εκείνος που έχοντας μία καίρια θέση στην κυβέρνηση Σαμαρά, έχοντας την ευθύνη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του σκληρού κομματικού κράτους» είπε ο κύριος Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας πως ήταν εκείνος που με μία διάταξη καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να διορίσει με διαδικασίες μη διαφανείς, μη ανοιχτές, μη αντικειμενικές, αυτούς που ο ίδιος επέλεξε.

«Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του» είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε πως ο κύριος Μητσοτάκης δεν δίστασε ακόμη και διευθυντές που είχαν κριθεί να τους υποβαθμίσει σε απλούς υπαλλήλους, προκειμένου να αναβαθμίσει δικούς του ανθρώπους και μάλιστα σε μία περίοδο με μία κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία επισήμως είχε καθιερώσει το σύστημα 4-2-1 για τη νομή και τη λαφυραγώγηση του κράτους, με τέσσερις τοποθετήσεις από το πρώτο κόμμα, δύο από το δεύτερο κόμμα και μία από το τρίτο. «Αυτή ήταν η μοιρασιά και είναι οι ίδιοι που επαίρονται σήμερα για τα θεσμικά κενά που οι ίδιοι δημιούργησαν και τις στρεβλώσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν δίστασαν να βαφτίσουν, τότε, τις απολύσεις διοικητική μεταρρύθμιση σε αγαστή συνεργασία με τους πιο αντιδραστικούς κύκλους των δανειστών.

«Ονόμασαν τις απολύσεις στο Δημόσιο "μεταρρύθμιση", με την υποστήριξη των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών», κατέληξε ο κύριος Τσίπρας.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι «είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να κάνουμε τομή στην δημόσια διοίκηση», για να προσθέσει χαριτολογώντας πως «εμείς δεν έχουμε τόσους να "βολέψουμε" και γι' αυτό μπορούμε να το κάνουμε»!

Ο κύριος Τσίπρας είπε ακόμα πως αυτό που χρειάζεται είναι η αποκομματοποίηση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να μην διέπεται από πελατειακές σχέσεις και διαπλοκή. Τόνισε πάντως πως αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι να αποπολιτικοποιηθεί η δημόσια διοίκηση, γιατί όπως είπε «πρέπει να είναι πολιτικοποιημένη, με όραμα και στόχο. Να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες, να προάγει την κοινωνική αλληλεγγύη. Το Κέντρο είχε από την πρώτη στιγμή πολιτικό προσανατολισμό, με την έννοια που είπα πριν, γιατί η διοίκηση είναι πριν από όλα οι άνθρωποι που την απαρτίζουν, τα στελέχη της».

«Είναι ώρα να φύγουμε από την πεπατημένη, που συνέχισαν είτε από φόβο είτε από ανασφάλεια προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει συλλογικά να βρούμε τον τρόπο που θα θεραπεύσουμε τον ασθενή και θα άρουμε τις παθογένειες, με στόχο και όραμα», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επιτεθεί στα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, υποστηρίζοντας πως τα στελέχη τους βαραίνει η ευθύνη για την κατάσταση του Δημοσίου: «Πρέπει να θυμήσω ότι τα τελευταία χρόνια έλαβε χώρα προσπάθεια απαξίωσης των δημόσιων λειτουργών, από τις ίδιες δυνάμεις και πολιτικό προσωπικό που επί 40 χρόνια πρωταγωνίστησαν στην δημιουργία του πελατειακού κράτους και αντί να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα, το ρουσφέτι, την χαοτική νομοθεσία, την κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών, επέλεξαν την εύκολη λύση, που ήταν να τα βάζουν συνολικά με τον Δημόσιο τομέα, όχι με εκείνους που διόρισαν, αλλά γενικά. Αυτό βέβαια "πουλάει"», είπε ο κύριος Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις προσλήψεις, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνησή του, ο κύριος Τσίπρας είπε πως είναι «στόχος μας να πείσουμε, με τα σοβαρά μας επιχειρήματα, να έρθουν νωρίτερα κάποιες προσλήψεις της επόμενης πενταετίας, ειδικά στο χώρο της Παιδείας και της Υγείας, όπου οι ελλείψεις είναι πολύ σημαντικές».

Για τους διοικητές των νοσοκομείων, ο κύριος Τσίπρας επιχείρησε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως «επιλέξαμε να προχωρήσουμε σε αλλαγή, γιατί όλοι γνωρίζαμε πώς είχαν προσληφθεί οι διοικητές, με το σύστημα 4-2-1». Εμείς τους αξιολογήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, με ανεξάρτητη επιτροπή και ένα ποσοστό εξ' αυτών που κρίθηκε ικανό, παρέμεινε στη θέση του. Με τον ίδιο τρόπο, αξιοκρατικά, θα προσλάβουμε τους επόμενους, υποσχέθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά το γεγονός ότι συνέπεσε χρονικά με την ανάληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν αναμενόμενο να χρησιμοποιηθεί ως πρώτο πεδίο σύγκρουσης με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε επικριθεί έντονα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα και τις ημέρες του όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Διοίκησης.

Το κυβερνών κόμμα θεωρεί προνομιακό πεδίο τη δημόσια διοίκηση έναντι της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, καθώς ο τελευταίος είχε ακολουθήσει μία σκληρή γραμμή έναντι των δημοσίων υπαλλήλων και γενικά πρεσβεύει, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, μία «εχθρική» για το κράτος και το ρόλο του δημοσίου αντίληψη.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν άλλωστε την εκτίμηση ότι με τον κ. Μητσοτάκη στο τιμόνι της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα διεύρυνσης και ενίσχυσης της απήχησής του στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων, όπου ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται μάλλον «κόκκινο πανί».

Το σχετικό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης» αναμένεται να προωθηθεί εντός των ημερών και μεταξύ των άλλων θα διαμορφώνει τα νέα κριτήρια για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και για την επιλογή προϊσταμένων και στελεχών σε θέσεις ευθύνης.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε τις λεπτομέρειες ενός Νομοσχεδίου-τομή στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας. Μια ριζοσπαστική προοδευτική Διοικητική Μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό είτε στη δήθεν επανίδρυση του κράτους. Βάζουμε τέλος στο πελατειακό, κομματικό κράτος. Δίνουμε ανάσα και εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, με το νομοσχέδιο ανατρέπεται ένα καθεστώς παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας, πελατειακών σχέσεων, το οποίο κυριάρχησε για δεκαετίες στον Δημόσιο Τομέα, με ευθύνη των κομμάτων του παραδοσιακού δικομματισμού.

Οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση είναι:
Α. Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
Β. Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.
Γ. Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.