Φίλης: Προσωπικές θέσεις τα περί διδάκτρων στα δημόσια σχολεία

Gazzetta team
Φίλης: Προσωπικές θέσεις τα περί διδάκτρων στα δημόσια σχολεία
Στον διαδικτυακό «σάλο» που ξέσπασε σήμερα με τις απόψεις του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος εισηγήθηκε την επιβολή «διδάκτρων» στα δημόσια σχολεία, ο αρμόδιος υπουργός κ. Νίκος Φίλης απάντησε ότι πρόκειται για «προσωπικές θέσεις που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας».


Οι «εναλλακτικές» απόψεις του κ. Τριανταφυλλίδη δημοσιεύθηκαν σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή», στο οποίο και ανέλυσε την πρότασή του για την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια σχολεία, καθώς και την επαναξιολόγηση από μηδενική βάση του τρόπου επιλογής, μέσω ΑΣΕΠ, δασκάλων - καθηγητών που επελέγησαν πριν από 15 χρόνια.
Για τα σχολεία πρότεινε τα ωρολόγια προγράμματα του σχολείου να διευρύνονται στις 40 διδακτικές ώρες (5 μέρες Χ 8 ώρες για τους μαθητές) και οι εκπαιδευτικοί που τα υλοποιούν, χωρίς καμία αύξηση του ωραρίου τους, να έχουν πλεονάζουσες αποδοχές από τη συνδρομή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων μέσα από μια διαδικασία δίκαιης - αναλογικής επιβάρυνσης με βάση τη φορολογική τους δήλωση.
Για παράδειγμα, κάθε τμήμα των 25 μαθητών Χ 60 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο (από 0 ευρώ για την άνεργη - άπορη οικογένεια μέχρι 120 ευρώ για την εύπορη οικογένεια) θα αποδίδει 15.000 ευρώ τον χρόνο. Επιβάρυνση κατά τον κ. Τριανταφυλλίδη για κάθε μαθητή / οικογένεια η μέση καταβολή των 60 ευρώ Χ 10 μήνες = 600 ευρώ τον χρόνο. Οι δύο καθηγητές που θα αριστεύουν και θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώνουν τις 40 ώρες θα λαμβάνουν το bonus των 600 ευρώ τον μήνα ο καθένας, δηλαδή 6.000 ευρώ τον χρόνο. Τα εναπομείναντα 3.000 ευρώ θα αξιοποιούνται για τη φροντίδα υλικοτεχνικής υποδομής, εποπτικού υλικού, βιβλιογραφίας κ.λπ.
Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Παιδείας, «ο εθνικός και κοινωνικός διάλογος διεξάγεται ώστε να γίνει πράξη η συνταγματική επιταγή για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο, στο οποίο όλοι οι μαθητές θα φοιτούν χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Μέλημα της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι η ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, η οποία έχει υποστεί βάναυση κακοποίηση από τις νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, καθώς και η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, ώστε τα παιδιά μας να έχουν τη μόρφωση που τους αξίζει».

Πηγή: tovima.gr