Τρόμος από την επίθεση σε τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη (pics)

Gazzetta team
Τρόμος από την επίθεση σε τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη (pics)
Εννιά Γερμανοί και ένας Περουβιανός που περίμεναν να επισκεφθούν το Μπλε Τζαμί και τα υπόλοιπα μνημεία έχασαν τη ζωή τους - Ο 28χρονος καμικάζι είχε μπει στη χώρα από τη Συρία - Γιατί η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία - Ανησυχία στην Τουρκία από τις απανωτές επιθέσεις

Ήταν αρχές Οκτωβρίου όταν η Άγκυρα βίωνε το πιο σφοδρό τρομοκρατικό «χτύπημα» στην ιστορία της Τουρκίας. Εκείνο το ηλιόλουστο πρωινό, 98 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ συμμετείχαν σε πορεία ειρήνης, τρεις εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Τότε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δεσμευτεί ότι θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, ενώ η χώρα θρηνούσε τα θύματά της.

Περίπου τρεις μήνες μετά την πολύνεκρη επίθεση η Τουρκία είδε ξανά το άγριο πρόσωπο της τρομοκρατίας με το σκηνικό της τραγωδίας να μετατοπίζεται στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Τις πρωινές ώρες της Τρίτης δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν όταν άγνωστος πυροδότησε εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στην πλατεία Σουλταναχμέτ.

Από τη σφοδρή έκρηξη, η οποία έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της πόλης, έχασαν τη ζωή τους εννέα Γερμανοί πολίτες και ένας Περουβιανός.

Οι εικόνες που ακολούθησαν ήταν ανατριχιαστικές με μέλη διαμελισμένων ανθρώπινων σωμάτων να βρίσκονται διάσπαρτα στο σημείο και τις τουρκικές δυνάμεις να σπεύδουν στο σημείο, ενώ το ιατρικό προσωπικό προσπαθούσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες που είχαν βιώσει την απόλυτη φρίκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να υποστηρίξει πως ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν Σύρος, αλλά σύμφωνα με νεότερα στοιχεία ο δράστης τελικά ήταν ο 28χρονος Ναμπίλ Φαντλί, με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία, αφού αναγνωρίστηκε από τους αστυνομικούς που τον ταυτοποίησαν «χρησιμοποιώντας τα μέλη» από τη διαμελισμένη σορό του!

Το πρωθυπουργικό γραφείο της Τουρκίας ανακοίνωσε πως έπειτα από τις απαραίτητες έρευνες, διαπιστώθηκε πως ο δράστης ήταν τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους, ενώ όπως είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, το όνομα του βομβιστή δε συγκαταλεγόταν στη λίστα με τους υπόπτους για τρομοκρατία. Παράλληλα, εξήγησε πως ο δράστης είχε εισέλθει πρόσφατα στη χώρα από τη Συρία.

Βέβαια, παρά τις ανακοινώσεις της τουρκικής κυβέρνησης για εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους στην επίθεση, δεν υπάρχει προς το παρόν ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική επίθεση.
Εντούτοις, δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, υποστηρίζουν πως είναι εξαιρετικά πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να βρίσκεται πίσω από τη φονική επίθεση στην πλατεία Σουλταναχμέτ.

Όλα αυτά, ενώ ο Ερντογάν εξακολουθεί να υποστηρίζει πως η Τουρκία βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ οι καταγγελίες για τις διασυνδέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζουν να αποτελούν «αγκάθι» στη δημόσια εικόνα του.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν αναλυτές είναι σχεδόν απίθανο το Ισλαμικό Κράτος να είχε καταφέρει να εδραιωθεί χωρίς τη συνεχή χρηματοδότηση μέσω Τουρκίας. Βέβαια, παρά τις πληροφορίες για επαφές της τουρκικής κυβέρνησης με την τρομοκρατική οργάνωση και παρότι οι εταίροι της χώρας καλούν την Τουρκία να δράσει κατά του Ισλαμικού Κράτους, λίγα έχουν σημειωθεί από την Αγκυρα.

Ένας τουρίστας φέρεται να κατέγραψε με την κάμερα του τη στιγμή της επίθεσης, ωστόσο, η αυθεντικότητα της φωτογραφίας δεν έχει επιβεβαιωθεί


Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: «Ανθρώπινα μέλη βρίσκονταν παντού»

Ανάμεσα στους 15 τραυματίες βρίσκεται και ο 59χρονος Νορβηγός στρατιωτικός, Τζοστέιν Νίλσεν, ο οποίος μιλώντας στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2 από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται δήλωσε ότι ο ίδιος κι η σύζυγός του έβλεπαν τα αξιοθέατα όταν εξερράγη η βόμβα.

«Πρώτα άκουσα έναν ήχο, που πιστεύω ότι ήταν που προκλήθηκε από την πυροδότηση της βόμβας. Μετά έφτασε ο πραγματικός ήχος. Ένιωσα ότι τα γόνατά μου σταμάτησαν να λειτουργούν. Ανθρώπινα μέλη βρίσκονταν παντού», δήλωσε συγκλονισμένος ο Νίσλεν.

Η σύζυγός του, Μάγκνα Βααγε Νίλσεν, η οποία δεν τραυματίστηκε δήλωσε: «Ήταν τεράστιο το σοκ. Κανείς δε σκέφτεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ενώ βλέπει τα αξιοθέατα».

Ο Νίλσεν, ο οποίος πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση πρόσθεσε πως οι γιατροί εκτιμούν ότι θα μπορέσει να περπατήσει ξανά.

Προβληματική η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στην τρομοκρατία

Στην αδυναμία της τουρκικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία «βλέπουν» ειδικοί τα αίτια πίσω από τα συνεχή τρομοκρατικά «χτυπήματα».

Σύμφωνα με τον απόστρατο στρατιωτικό Μιτχάτ Ισίκ, ο οποίος μίλησε στην τουρκική Zaman, η προβληματική εξωτερική πολιτική της Αγκυρας σχετικά με τη Συρία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο γεγονός ότι η χώρα έχει μπει στο στόχαστρο των τρομοκρατών.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Ισίκ, επιχείρησε να αντιμετωπίσει τη Συρία χωρίς να υπολογίσει ότι η χώρα έχει τη δική της κοινωνική δυναμική, ενώ οι σχέσεις της Αγκύρας με την Ρωσία, το Ιράν και το Ιράκ έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε κύριο στόχο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική που υποβιβάζει τα συμφέροντα των γειτόνων και να συνεργαστεί μαζί τους ώστε να αποτραπούν μελλοντικές επιθέσεις», πρόσθεσε ο απόστρατος στρατηγός.

Από την άλλη, στην ίδια εφημερίδα μίλησε και ο πρώην αξιωματικός της αεροπορίας Αρμαγάν Κούλογλου, ο οποίος επισήμανε πως η Τουρκία πληρώνει το τίμημα των ελλιπών μέτρων ασφαλείας, ενώ ο συνταγματάρχης Μεσούτ Ουλκέρ έδωσε τη δική του ερμηνεία για την τρομοκρατική επίθεση.

«Αν το PKK βρίσκεται πίσω από την επίθεση, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η οργάνωση προσπαθεί να πιέσει την κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται, τότε το μήνυμα είναι για την Τουρκία και τον υπόλοιπο κόσμο. Θα συνεχίσουν να προκαλούν πονοκέφαλο στη διεθνή κοινότητα», είπε ο Ουλκέρ και τόνισε πως η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τις παραμέτρους στους κανόνες ασφαλείας της. Αντί να εξαντλούνται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών, πρέπει σύμφωνα με τον συνταγματάρχη να υιοθετηθούν κοινωνικές πολιτικές με επίκεντρο την κοινωνία, διαφορετικά το πρόβλημα θα διαρκέσει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Μέρκελ: Οι τρομοκράτες είναι εχθροί των ελεύθερων ανθρώπων

Σε έκτακτο διάγγελμά της προς το γερμανικό λαό και έπειτα από το θάνατο εννέα Γερμανών πολιτών, η καγκελάριος της χώρας, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως «οι τρομοκράτες είναι εχθροί όλων των ελεύθερων ανθρώπων».

Η Μέρκελ εκφράζοντας την αποφασιστικότητα του Βερολίνου και των εταίρων της Γερμανίας να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, αναφέρθηκε στα θύματα προηγούμενων «χτυπημάτων» και δήλωσε: «Σήμερα η τρομοκρατία έπληξε την Κωνσταντινούπολη. Προηγουμένως, το Παρίσι, την Κοπεγχάγη, την Τύνιδα και τόσες άλλες τοποθεσίες. Η διεθνής τρομοκρατία επιλέγει διάφορες τοποθεσίες για τις επιθέσεις της».

Μπορεί, όπως είπε να μπαίνουν στο στόχαστρο των τρομοκρατών διαφορετικές τοποθεσίες, όμως, ο στόχος τους είναι πάντα ο ίδιος: «Η ελεύθερη ζωή μας, σε ελεύθερες κοινωνίες».

Αναλυτικότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε: «Οι τρομοκράτες είναι εχθροί όλων των ελεύθερων ανθρώπων. Ναι, είναι εχθροί όλης της ανθρωπιάς - είτε στην Συρία, είτε στην Τουρκία είτε στην Γαλλία είτε στην Γερμανία. Θα επικρατήσει όμως ακριβώς αυτή η ελευθερία και η αποφασιστικότητά μας να δράσουμε εναντίον αυτών των τρομοκρατών από κοινού με τους διεθνείς εταίρους μας».

Τρομοκρατία και ανεργία τα σημαντικότερα προβλήματα της Τουρκίας

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Καντίς Χας οι Τούρκοι εκτιμούν πως η τρομοκρατία και η ανεργία αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα στη χώρα.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και στην οποία συμμετείχαν 1.000 ερωτηθέντες, η ανεργία και η τρομοκρατία ήταν τα πιο σοβαρά ζητήματα για το 2015, ενώ σε ερώτηση αν η Τουρκία βρίσκεται υπό απειλή, το 54,2% απάντησε θετικά.

Στο μεταξύ, εντυπωσιακό είναι το 9,3% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, ενώ το 5,4% υποστήριζαν τη δράση του.

Το 21% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι τζιχαντιστές αντιπροσωπεύουν το Ισλάμ, ενώ το 8,9% απάντησε πως είναι κανονικό κράτος.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας σημείωσαν με έμφαση το μεγάλο ποσοστό των υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της και να το θέσει ως βασική της προτεραιότητα.

Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα την τρομοκρατική επίθεση

Λίγη ώρα αφότου σημειώθηκε η φονική έκρηξη στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης άμεση ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας που καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αφού κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε πολυπληθή τουριστικά σημεία της Κωνσταντινούπολης, έκανε λόγο για ενδεχόμενο να υπάρχουν Γερμανοί ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι και Γερμανοί τραυματίστηκαν σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση. Επιπλέον, δε μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και Γερμανοί», πρόσθεσε ο Σταϊνμάγερ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, με τη σειρά του δήλωσε πως η ειδεχθής ενέργεια πρέπει να ενισχύσει την κοινή αποφασιστικότητά μας να πολεμήσουμε την τρομοκρατία, ενώ εξέφρασε τη θλίψη του και την αλληλεγγύη του στην Τουρκία και τις χώρες που έχουν επηρεαστεί από το σημερινό «χτύπημα», συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, τόνισε πως όλες οι
χώρες που έχουν πέσει θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων «πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως η Τουρκία για μία ακόμα φορά βρέθηκε στο στόχαστρο τρομοκρατών και πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη θλίψη της στις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες.

Την ίδια ώρα, η Μογκερίνι στην ανακοίνωσή της δήλωσε πως η Τουρκία και η ΕΕ μάχονται μαζί κατά της τρομοκρατίας, μία μάχη που αποτελεί προτεραιότητα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, χαρακτήρισε τη βομβιστική επίθεση «τραγωδία» και τόνισε πως ο ιταλικός λαός και η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό του τουρκικού λαού.
Από την άλλη, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, σε ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε τη θλίψη του για την επίθεση.

Πηγή: protothema.gr