Είναι ο Mohammed bin Salman ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον κόσμο;

Gazzetta team
Είναι ο Mohammed bin Salman ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον κόσμο;
Όταν ο Mohammed bin Salman ήταν μόλις 12 ετών, άρχισε να παρίσταται στις συναντήσεις του πατέρα του Salman-σήμερα Βασιλιά της Σαουδική Αραβίας και τότε κυβερνήτη της επαρχίας Ριαντ.

Περίπου 17 χρόνια αργότερα, στα 29 του σήμερα χρόνια, ο νεότερος υπουργός Άμυνας του κόσμου, έσυρε τη χώρα του σε έναν βίαιο πόλεμο με την Υεμένη που δεν φαίνεται να λήγει στο άμεσο μέλλον. Τώρα, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μονομαχεί επικίνδυνα με τον εχθρό του, το Ιράν, σε μια εποχή όπου ο Πρίγκιπας Mohammed bin Salman θέλει διακαώς να έχει γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς ηγέτες της Μέσης Ανατολής.

Ο Πρίγκιπας MbS, όπως είναι γνωστός, σε αντίθεση με τον μεγαλύτερο ετεροθαλή αδελφό του, δεν έφυγε στο εξωτερικό προκειμένου να σπουδάσει σε κάποιο πανεπιστήμιο. Αντ΄αυτού, επέλεξε να παραμείνει στο Ριαντ και να φοιτήσει στο τμήμα της νομικής στο πανεπιστήμιο King Saud, με τους συμφοιτητές του να τον περιγράφουν ως έναν εγκρατή νέο που δεν έπινε, δεν κάπνιζε και δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον για τα πάρτι.

Το 2011, ο πατέρας του διορίστηκε υπουργός Άμυνας στη θέση του αποβιώσαντος αδερφού του, Πρίγκιπα Σουλτάν και παράλληλα έγινε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Πρίγκιπας Mohammed ακολουθεί κατά βήμα τον πατέρα του ο οποίος στο πρόσωπο του 29χρονου έχει βρει έναν αφοσιωμένο γιο για τον οποίο δεν κρύβει την αδυναμία του. Όπως αναφέρει η Independent στο αφιέρωμά της, ο Mohammed απέκτησε ένα αρκετά ισχυρό εκτόπισμα όχι χάρη στα χρήματα αλλά στη δύναμη και στην σιδερένια πυγμή.

Όταν τελικά ο Salman κάθισε στον θρόνο του, το 2015, ο ίδιος είχε μεγάλα σχέδια για τον γιο του. Σήμερα, σε ηλικία 79 ετών, ο βασιλιάς φέρεται ότι πάσχει από άνοια και μετά βίας καταφέρνει να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του-οπότε όλη η αληθινή δύναμη του βασιλείου φέρει την υπογραφή του MbS. Ο ίδιος ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας, και έγινε επικεφαλής σε μια σειρά από φορείς, επιτροπές κλπ.

Όπως γράφει η εφημερίδα, το ερώτημα παραμένει-πόσο μακριά μπορεί να οδηγηθεί η αντιπαράθεση με το Ιράν αν αναλογιστεί κανείς την παρορμητική φύση του Mohammed bin Salman; Ο ίδιος πάντως αδημονεί να γίνει ο πιο ισχυρός ηγέτης της Μέσης Ανατολής κάτι που επιβεβαιώνει η εκτέλεση του κληρικού κληρικού Sheikh Nimr al-Nimr.

aig2

aig01

Πηγή: newsbeast.gr