Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι ευάλωτη απέναντι στην προσφυγική κρίση

Gazzetta team
Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι ευάλωτη απέναντι στην προσφυγική κρίση
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η Ευρώπη είναι «ευάλωτη» απέναντι στην προσφυγική κρίση, καθώς δεν έχει ακόμη τον έλεγχο της κατάστασης στον βαθμό που θα ήθελε.

«Τώρα, εξαίφνης, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση ότι πρόσφυγες φθάνουν στην Ευρώπη και είμαστε ευάλωτοι, όπως όλοι διαπιστώνουμε, επειδή δεν έχουμε ακόμη την τάξη και τον έλεγχο που θα θέλαμε», δήλωσε η Μέρκελ σε μια συνάντηση επιχειρηματιών στην πόλη Μάιντς.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ακόμη πως το ευρώ «συνδέεται άμεσα» με την ελευθερία κίνησης των προσώπων ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας πως: «Κανείς δεν πρέπει να υποδύεται ότι μπορείς να έχεις κοινό νόμισμα χωρίς να μπορείς να περνάς τα σύνορα εύκολα».

Η Μέρκελ επισήμανε πως εάν οι χώρες δεν επιτρέψουν τα σύνορα τους να διασχίζονται χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, τότε η ενιαία αγορά θα «πληγεί οξύτατα» — στέλνοντας το μήνυμα ότι η Γερμανία, που βρίσκεται στο γεωγραφικά και πολιτικά στο κέντρο της ΕΕ και αποτελεί την μεγαλύτερη οικονομία της, θα αγωνιστεί για να υπερασπιστεί την ελεύθερη κίνηση των προσώπων.

Ωστόσο η καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε πως για την διαφύλαξη της ζώνης Σένγκεν είναι απαραίτητο να γίνουν πιο ασφαλή τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: newsbeast.gr