Οι πρώτες 111 μέρες του Μητσοτάκη

Gazzetta team
Οι πρώτες 111 μέρες του Μητσοτάκη
Πώς θα κινηθεί ο νέος πρόεδρος μετά την εσωκομματική ήττα του Κώστα Καραμανλή...

Χρονοδιάγραμμα 111 ημερών, με συγκεκριμένες αλλαγές και προτεραιότητες για την ανανέωση της ΝΔ έχει ο νέος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο μεγάλο στοίχημα παραμένει η ενότητα του κόμματος, το μάζεμα φυγόκεντρων τάσεων και οι εσωκομματικές ισορροπίες, ειδικά μετά την εσωκομματική ήττα του Κώστα Καραμανλή.

Άλλωστε η ΝΔ ήταν πάντα ένα κόμμα όπου συνυπήρχαν ισχυρές πολιτικές οικογένειες και πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να βρει τις αναγκαίες ισορροπίες για να συνεχίσει το κόμμα ενωμένο και να εμφανιστεί ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει βάλει ως στόχο μέσα σε 111 ημέρες μέχρι το Πάσχα, να έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι έτοιμο να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας, στο κέντρο της πολιτικής ζωής.

Άλλωστε ο ίδιος εκτιμά ότι η ΝΔ δεν είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Το έχει γράψει μάλιστα σε άρθρο του στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Οι προτεραιότητες του για τον ανασχεδιασμό του κόμματος είναι:

- Αποτελεσματική οργάνωση της ΚΟ

- Στοχοθεσία για τις πρώτες 111 ημέρες

- Λιτότερη και αποτελεσματικότερη δομή στη ΝΔ

- Εκστρατεία οικονομικής υποστήριξης

- Μετακόμιση σε μικρότερο κτίριο

- Ενεργοποίηση εθελοντών από διεθνούς κύριους τεχνοκράτες μέχρι φοιτητές.

Μάλιστα έχει προαναγγείλει Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο στις 26, 27 και 28 Φεβρουαρίου, ανασύνταξη των οργανώσεων βάσης μέχρι το τριήμερο της 25ης Μαρτίου και στελέχωση και συγκρότηση όλων των κομματικών οργάνων σύμφωνα με νέο καταστατικό μέχρι τις 22 Απριλίου.

Βέβαια πέρα από τα όσα ο ίδιος εξήγγειλε προεκλογικά οι συνθήκες της νίκης του τον φέρνουν μπροστά σε μεγάλα διλήμματα:

-Οι εσωκομματικές ισορροπίες και η ανανέωση του κόμματος. Χαμένος από τη χθεσινή μονομαχία, εκτός του κ. Μεϊμαράκη, θεωρείται και ο Κώστας Καραμανλής, και πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να λειτουργήσει απόλυτα θεσμικά και ενωτικά, ζητώντας μάλιστα να συναντήσει τον πρώην πρωθυπουργό. Ήδη πάντως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμφανίζονται ως οι μόνοι συνεχιστές του Καραμανλισμού.

-Τι θα κάνει με την ομάδα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κράτησε ουδέτερη στάση, αλλά στελέχη που αναφέρονται σε αυτόν στον δεύτερο γύρο στήριξαν την υποψηφιότητα Μητσοτάκη.

-Πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα για τον Άδωνι Γεωργιάδη που τον βοήθησε στην Αττική και τον Απόστολο Τζιτζικώστα που τον στήριξε στη βόρεια Ελλάδα, έστω και διακριτικά.

-Πώς θα διαχειριστεί τα τεράστια χρέη του κόμματος. Ο ίδιος έχει μιλήσει για περικοπή εξόδων και μετακόμιση από τη Συγγρού σε φτηνό κτίριο.

-Πώς θα ξεκαθαρίσει η φυσιογνωμία της παράταξης και θα κάνει ανοίγματα προς το κέντρο, ενώ θα πρέπει να καλύψει και την δεξιά πτέρυγα. Ο ίδιος φαίνεται να εκτιμά ότι «υπάρχει ακόμα λίπος στο δημόσιο που μπορεί να περιοριστεί», ενώ εκτιμάει ότι οι δανειστές θα μπορούσαν να είναι πιο ελαστικοί αν έβλεπαν θέληση για μεταρρυθμίσεις, κάτι που σημαίνει εμπροσθοβαρής εφαρμογή του μνημονίου.


Πηγή: newsbeast.gr