Παπανδρέου- Κύρκος: Το deal ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ που δεν έγινε ποτέ

Gazzetta team
Παπανδρέου- Κύρκος: Το deal ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ που δεν έγινε ποτέ
Μετά από έναν μαραθώνιο τριών μηνών που ανέδειξε τις χρόνιες παθογένειες Τις μυστικές συνεννοήσεις που είχε ο Λεωνίδας Κύρκος με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2008 και το 2009 αποκαλύπτει η στενή συνεργάτης του Αλίκη Χατζή, πέντε περίπου χρόνια μετά τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς.

Στο βιβλίο «Λεωνίδας Κύρκος» Η τελευταία μάχη» έρχεται στο φως η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου προς τον Φώτη Κουβέλη να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης και η απόρριψή της από την πλευρά του μετέπειτα προέδρου της ΔΗΜΑΡ, παρά τις επίμονες προτροπές του Κύρκου.

Επίσης η Χατζή περιγράφει τις έντονες αντιδράσεις του κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008, φτάνοντας στο σημείο να σκίζει την Αυγή! Τέλος παρουσιάζει το παρασκήνιο των προσκλήσεων στην εκδήλωση προς τιμή του στην Αίγλη, που εκείνη την εποχή είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια.

Η παραμονή του Γιώργου Παπανδρέου το 2007 στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο εκτιμούσε πολύ, με την παράλληλη ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στον Συνασπισμό, γεγονός που του προκαλούσε πολιτική κατάθλιψη, οδήγησαν τον Λεωνίδα Κύρκο να αναθερμάνει τις πρωτοβουλίες του για μια συμπόρευση μεταξύ των ανανεωτικών με το ΠΑΣΟΚ.

Δύο μήνες πριν τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο ο Λεωνίδας Κύρκος δέχεται με άκρα μυστικότητα στο σπίτι του τον Γιώργο Παπανδρέου. Εκείνες τις ημέρες ο Κύρκος είχε τα γενέθλιά του και ο Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον σύνδεσμό τους Θόδωρο Ασημακόπουλο, έφτασε στο σπίτι της οδού Καλλιδρομίου με μια τούρτα και μια ανθοδέσμη στα χέρια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ήδη μπει στη διαδικασία, με τον δημόσιο λόγο του, να διερευνήσει την πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ «και εκλογική, Λεωνίδα, και κυβερνητική», όπως χαρακτηριστικά του είπε στη συνάντηση.

Ήταν η εποχή που ο Γιώργος Παπανδρέου έβρισκε εμπόδια από το δίδυμο Τσίπρα – Αλαβάνου στην κατεύθυνση της συνεννόησης των δύο χώρων και ο Παπανδρέου έψαχνε τρόπο να τα υποσκελίσει. Οι δύο άνδρες έδωσαν εκατέρωθεν υποσχέσεις να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς όμως να καταθέσουν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο στο οποίο θα πορεύονταν.

Δύο μήνες μετά, τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, έφεραν τον Κύρκο σε ευθεία σύγκρουση με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Από την μια τηλεφωνούσε στον Λυκούδη και ζητούσε έξω φρενών να αντιδράσει η ανανεωτική πτέρυγα στη στάση που είχε υιοθετήσει η ηγεσία του κόμματος και από την άλλη πέταγε την Αυγή: «Το παράκανε και αυτή με τα πρωτοσέλιδά της! Δεν θέλω να μου την φέρεις ξανά!». Μάλιστα στο βιβλίο περιγράφεται και η αντίδρασή του όταν είδε στην κομματική εφημερίδα τους άμεσους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους είχε ανακοινώσει ο Αλέκος Αλαβάνος.

Ξαφνικά έσκισε την εφημερίδα και άρχισε να πετάει τα κομμάτια της δεξιά και αριστερά, φωνάζοντας: «Ως εδώ! Αυτό είναι ύβρις! Προσβολή! Ντρέπομαι για λογαριασμό τους!».
Μέχρι τις εκλογές του 2009 ο Κύρκος συνεχίζει να ασκεί πιέσεις προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα στο τέλος Σεπτεμβρίου κάνει και μια σχετική δήλωση, αντίθετα από αυτή που του είχε ζητήσει ο Λυκούδης, να στηρίξει δηλαδή τις υποψηφιότητες της τάσης τους μέσα στο κόμμα.

Λίγες ημέρες μετά ο Γιώργος Παπανδρέου κερδίζει τις εκλογές. Μία από τις πρώτες κινήσεις του ήταν να τηλεφωνήσει στον Φώτη Κουβέλη και να του προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Εκείνος ζήτησε χρόνο και εξαφανίστηκε. Ο Θόδωρος Αναγνωστόπουλος, μετά από δύο ώρες, τηλεφωνεί στον Κύρκο και του ζητάει να τον βρει. Ο Κύρκος καταφέρνει και βρίσκει την σύζυγο του Φώτη Κουβέλη, Φωτεινή.

«Φωτεινή μου έμαθα για την πρόταση που έγινε στην Φώτη. Θέλω να του μιλήσω, είναι εκεί;”… “Θέλω να του πεις εκ μέρους μου να δεχτεί. Εγώ είμαι εδώ, θα τον στηρίξω πες του. Με όλες μου τις δυνάμεις, θα πάρω πάνω μου το ανάθεμα. Πες του να τολμήσει”… “Περιμένω, Φωτεινή».

Η Φωτεινή Πάλλα μίλησε στον Λεωνίδα για την κακή ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Κουβελης και υποσχέθηκε να τον ενημερώσει για την απόφασή του. Οι ώρες περνούσαν κι εκείνος περίμενε με αγωνία. Νωρίς το απόγευμα πια, τον κάλεσε ο ίδιος ο Φώτης για να του πει, «Δεν μπορώ να το κάνω, Λεωνίδα, θ’ αρνηθώ”».

Λίγες ημέρες μετά, τέλος Οκτωβρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός πια, περνάει για δεύτερη φορά, σε συνθήκες άκρας μυστικότητας, το κατώφλι του σπιτιού του Λεωνίδα Κύρκου. Και οι δύο επιμένουν προς την κατεύθυνση μια συνεργασίας. Ο Κύρκος θεωρεί τον Παπανδρέου ειλικρινή και ότι θέλει να προχωρήσουν μαζί. Ο τότε πρωθυπουργός τον ενημερώνει και για την κακή κατάσταση της οικονομίας. «Και χρειάζεται εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Μέτρα. Πώς θα το κάνει μόνος του;», διερωτάται αμέσως μόλις τον αποχαιρέτισε ο Παπανδρέου.

Ο Λεωνίδας Κύρκος μετά το δεύτερο ραντεβού είχε την ιδέα διοργάνωσης μιας Συνάντησης Επικοινωνίας και Διαλόγου, με παράγοντες της πολιτικής, πνευματικής, δημοσιογραφικής και επιχειρηματικής ζωής. Ήταν η περίφημη εκδήλωση στην Αίγλη του Ζαππείου, η οποία επικρίθηκε από πολλούς, κυρίως για το ποιοι τελικά ήταν οι συμμετέχοντες. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ήταν πολλές, όπως τις περιγράφει η Χατζή.

Για παράδειγμα: «Στη διαμόρφωση της λίστας των προσώπων που θα προσκαλούνταν να συμμετάσχουν, θέλησε να έχει λόγο και ο Νίκος Αθανασάκης, τότε Γενικός Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού. Αυτός, ενώ δεν εξέφρασε την παραμικρή άποψη για τις επιλογές από τον χώρο της Αριστεράς, των τεχνών και του Πανεπιστημίου, “έκοψε” με τον τρόπο του από τη λίστα τον Κώστα Σημίτη (λόγω των σχέσεών του με τον Γιώργο Παπανδρέου) και την Ντόρα Μπακογιάννη (επικαλούμενος την πολιτική “βεντέτα” των οικογενειών Παπανδρέου Μητσοτάκη).

Αντέδρασε δε στη σκέψη να προσκληθεί η Φώφη Γεννηματά – η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν κατάλαβε γιατί». Ο Κύρκος διαμαρτυρήθηκε για τις παρεμβάσεις αυτές και διαπίστωσε, όπως σημειώνει η συγγραφέας, ότι γίνονταν εν αγνοία του Παπανδρέου. Πάντως υπήρξαν και άλλα τέτοια «κοψίματα». Τον Αλέξη Τσίπρα τον «έκοψε» ο ίδιος, τον Δημήτρη Σιούφα δεν τον ήθελε ο Σαμαράς, ενώ ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης ενημερώθηκε ότι είναι προσκεκλημένος από τις εφημερίδες…

Τέλος, μεγάλος ντόρος έγινε εκείνες τις ημέρες και για τη συμμετοχή του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, τον οποίο Κύρκος δεν γνώριζε, όμως συμφώνησε να προσκληθεί ύστερα από παραίνεση του Σεραφείμ Φυντανίδη, καθώς εκείνο τον καιρό είχε ξεκινήσει μια συζήτηση να αγοράσει, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, την Ελευθεροτυπία.

Η συγκίνηση εκείνη την βραδιά ήταν μεγάλη για τον Λεωνίδα Κύρκο, και ίσως μοιραία. Δεν μπόρεσε τελικά να ανταπεξέλθει μέχρι τέλους. Αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Και η συγγραφέας σημειώνει σχετικά: «ο Λεωνίδας δεν συνήλθε ποτέ από την περιπέτεια της 11ης Ιανουαρίου του 2010». Ενάμιση χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 2011 έφυγε από τη ζωή, ενώ πριν είχε στηρίξει δημόσια το εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη.

Πηγή: protothema.gr