«Απολογία» Φέσσα για το ντηλ ΣΕΒ- Τσίπρα με «κουμπάρο» τον Καραμανλή

Gazzetta team
«Απολογία» Φέσσα για το ντηλ ΣΕΒ- Τσίπρα με «κουμπάρο» τον Καραμανλή
«Γενναία μεταρρύθμιση» είδε ο πρόεδρος του ΣΕΒ στη σφαγή των νέων συνταξιούχων από την κυβέρνηση - Πώς σχολίασε τα περί «συναλλαγής» με τον πρωθυπουργό και την «κουμπαριά» με τον Καραμανλή

Εξηγήσεις επιχείρησε να δώσει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θοδωρής Φέσσας, μετά την μεγαλοπρεπή «κωλοτούμπα» που έκαναν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων αφού συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι της Πέμπτης, επιλέγοντας τελικά να συμφωνήσουν στις προωθούμενες από την κυβέρνηση ασφαλιστικές εισφορές από τις επιχειρήσεις.

Τη στιγμή που η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και άλλοι θεσμικοί φορείς, αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική, ο κ. Φέσσας παραθέτει του λόγους που τον οδήγησαν να πει το «ναι» στον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ διεμήνυσε ότι είναι αντίθετος στο εν λόγω μέτρο, χαρακτηρίζοντάς το αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό, αλλά προέχει «η χώρα να περάσει τον κάβο της αξιολόγησης, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της Ελλάδας στις αγορές και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επενδύσεων». Τα νέα μέτρα δεν λύνουν το Ασφαλιστικό, τόνισε ο κ. Φέσσας, αλλά απαλύνουν το πρόβλημα. Αποτελούν μια πρώτη, γενναία μεταρρύθμιση, ώστε στο μέλλον να λυθεί, είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι το βράδυ της Παρασκευής.

«Είναι μείζον κοινωνικό πρόβλημα το ζήτημα των συντάξεων. Μπορεί η κοινωνία όμως να πάρει το επιπλέον κόστος, τα επίπονα μέτρα μπροστά στη "μεγάλη εικόνα". Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε για να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα» σημείωσε και υπογράμμισε ότι το «μάρμαρο» του Ασφαλιστικού «θα πληρώσουν οι δικές μας επιχειρήσεις».

Σχολιάζοντας τις φήμες περί «συναλλαγής» με τον πρωθυπουργό, αρνήθηκε την ύπαρξη κάθε είδους συμφωνίας. «Ούτε μεταξύ μας προϋπήρξε συμφωνία» υπογράμμισε.

Κληθείς δε να σχολιάσει την κριτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ και τα περί «κουμπαριάς» με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ αρκέστηκε στο να αναφέρει μόνο ότι «εμείς προσπαθούμε να κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε τη δουλειά μας χωρίς "κουμπάρους"και ινστρούκτορες».

Σημειώνεται ότι η στάση του ΣΕΒ έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά καθώς οι εισφορές είχαν μειωθεί κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες ακριβώς για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα για να διευκολυνθεί η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και να μειωθεί η ανεργία. Η προωθούμενη από την κυβέρνηση αύξηση των εισφορών αποτελεί αντικειμενικά μια επιβάρυνση την οποία οι επιχειρήσεις δύσκολα μπορούν να απορροφήσουν και πολλές από αυτές ίσως αναγκαστούν μεταφέρουν το κόστος σε περικοπές μισθών ή και απολύσεις. Γι΄ αυτό αποτελεί ένα ερώτημα για πολλούς πώς ο ΣΕΒ εμφανίζεται να στηρίζει μια τέτοια κίνηση.

Στην Ελλάδα οι ασφαλιστικές εισφορές είναι διαχρονικά από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Πηγή: protothema.gr