+slo-gun

Επιμένει ο Ερντογάν: Σωστή η απόφαση να αναπτυχθεί τουρκικός στρατός στο Ιράκ

Επιμένει ο Ερντογάν: Σωστή η απόφαση να αναπτυχθεί τουρκικός στρατός στο Ιράκ

Επιμένει ο Ερντογάν: Σωστή η απόφαση να αναπτυχθεί τουρκικός στρατός στο Ιράκ

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι οι συγκρούσεις με τζιχαντιστές κοντά σε στρατιωτική βάση δικαιολογεί την παρουσία των στρατιωτών.

Την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ εξακολουθεί να στηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκοντας αφορμές για να δικαιολογεί την παραμονή τους.

Αυτή τη φορά, ο πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποίησε την απόπειρα επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ιράκ για να υποστηρίξει ότι η παρουσία των στρατιωτών είναι δικαιολογημένη.

Η Άγκυρα ανέπτυξε τον περασμένο μήνα μια μονάδα προστασίας στο βόρειο Ιράκ επικαλούμενη τον αυξημένο κίνδυνο για την ασφάλεια κοντά στην Μπασίκα, όπου οι Τούρκοι στρατιώτες εκπαίδευαν Ιρακινούς στη μάχη εναντίον του ΙΚ. Η Βαγδάτη ωστόσο έφερε αντιρρήσεις στην ενέργεια αυτή της Τουρκίας.

Ο επικεφαλής των σουνιτών πολιτοφυλάκων είπε ότι οι άνδρες του και οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια "προληπτική" επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους την Τετάρτη, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τη Μπασίκα, επειδή οι τζιχαντιστές συγκέντρωναν δυνάμεις για να εκτοξεύσουν πυραύλους εναντίον της βάσης. 

"Οι δυνάμεις μας κατάφεραν να εντοπίσουν τη θέση αυτών των πυραύλων και εξαπέλυσαν ένα προληπτικό πλήγμα" είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Ατέλ αλ Νουτζάιφι, πρώην κυβερνήτης της Μοσούλης, μιας πόλης που σήμερα ελέγχεται από το ΙΚ. 

"Η επιχείρηση έληξε χωρίς να εκτοξευτεί ούτε ένας πύραυλος εναντόν του στρατοπέδου", διευκρίνισε.

Ο Ερντογάν είπε ότι 18 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν και ότι κανείς Τούρκος στρατιώτης δεν τραυματίστηκε.

"Το συμβάν αυτό δείχνει πόσο ορθό ήταν το βήμα που αφορούσε την Μπασίκα. Είναι σαφές ότι με τους ένοπλους στρατιώτες μας εκεί, οι εκπαιδευτές αξιωματικοί μας είναι έτοιμοι για όλα οποιαδήποτε στιγμή" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι κατηγόρησε την Άγκυρα ότι δεν τηρεί τη συμφωνία για την απόσυρση των στρατευμάτων της ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας προειδοποίησε ότι η Βαγδάτη μπορεί να προσφύγει σε στρατιωτική δράση αν αναγκαστεί.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι το πρόβλημα αναφορικά με την ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή ξεκίνησε αφού ξέσπασε η κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα, με αφορμή την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία τον Νοέμβριο.

"Μας ζήτησαν (σ.σ. οι αρχές του Ιράκ) να εκπαιδεύσουμε τους στρατιώτες τους και μας υπέδειξαν ως χώρο αυτή τη βάση. Όμως όπως βλέπουμε, μόλις παρουσιάστηκαν προβλήματα μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας (...) ξεκίνησαν αυτές οι αρνητικές εξελίξεις", σχολίασε, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία ενεργεί σεβόμενη το διεθνές δίκαιο.

Το στρατόπεδο της Μπασίκα, στην ιρακινή επαρχία Νινευή, απέχει περίπου 140 χιλιόμετρα νοτίως των τουρκικών συνόρων.

Η Άγκυρα έχει παραδεχτεί ότι υπήρξε κάποια "παρεξήγηση" με τη Βαγδάτη όσον αφορά την ανάπτυξη στρατευμάτων. Απέσυρε ορισμένους στρατιώτες σε μια άλλη βάση, στη γειτονική αυτόνομη επαρχία του Κουρδιστάν, όμως ο πρόεδρος Ερντογάν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πλήρους αποχώρησης από τη Νινευή.

Ο Νουτζάιφι είπε ότι ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία παρείχε υποστήριξη στις χερσαίες δυνάμεις πραγματοποιώντας αεροπορικά πλήγματα. Ο συνασπισμός έχει ανακοινώσει ότι την Τετάρτη προχώρησε σε τέσσερις επιχειρήσεις κοντά στη Μοσούλη, όμως ο εκπρόσωπός του διευκρίνισε ότι τα πλήγματα αυτά δεν έγιναν προς άμεση υποστήριξη της τουρκοϊρακινής επιχείρησης στην Μπασίκα.

Πηγή: protothema.gr

Best of internet