Όταν οι Κλίντον & Μπλερ «κουτσομπόλευαν» για τις συνθήκες θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Gazzetta team
Όταν οι Κλίντον & Μπλερ «κουτσομπόλευαν» για τις συνθήκες θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα
Η στενή σχέση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και του πρώην πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, αποκαλύπτεται για μία ακόμα φορά από αποσπάσματα τηλεφωνικών συνομιλιών των δύο ανδρών για θέματα από την εκλογή του Ρώσου προέδρου μέχρι το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας.

Τα αποσπάσματα από την επικοινωνία των δύο ηγετών που φυλάσσονταν στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Κλίντον διέρρευσαν στο βρετανικό Τύπο πρώτη φορά, ενώ καλύπτουν το χρονικό διάστημα από το 1997 έως και το 2000.

Σχετικά με την τραγική υπόθεση θανάτου της πριγκίπισσας της καρδιάς των Βρετανών, οι δύο άνδρες εκφράζουν τη θλίψη τους, αλλά και κάποιες αμφιβολίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Νταϊάνα έχασε τη ζωή της στο Παρίσι το 1997, αλλά και την ανησυχία τους για το μέλλον των παιδιών της.

«Δεν ήταν σαν τη βασιλική οικογένεια, αλλά άρεσε στους απλούς ανθρώπους. Προσωπικά θα μου λείψει», είπε ο Μπλερ στον τότε Αμερικανό πρόεδρο, μία ημέρα με το θάνατο της πριγκίπισσας.

Ο Κλίντον από την πλευρά του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας να λέει: «Ήταν σαν να χάθηκε ένα αστέρι».

Στη συνέχεια ο Μπλερ περιγράφει τη ζωή της Νταϊάνα και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, λέγοντας πως «το πρόβλημα ήταν ο τρόπος που ζούσε, σε μία φρενίτιδα από τον Τύπο. Είναι αδύνατο να γίνει κατανοητό πόσο παρεμβατικοί ήταν, σε κάθε πτυχή της ζωή της. Την τελευταία φορά που μίλησα μαζί της μου είπε ότι αν δεν ήταν τα αγόρια θα είχε φύγει».

Σχετικά με τα παιδιά της, ο Μπλερ εκφράζει την ανησυχία του για τον μικρότερο γιο, Χάρι, ενώ για τον Γουίλιαμ δείχνει πιο σίγουρος ότι μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τη μητέρα του.

«Ήταν βράχος σταθερότητας. Tα έφερνε (σσ. εννοεί τα παιδιά) σε επαφή με τον έξω κόσμο. Ο μεγαλύτερος γιος, Γουίλιαμ, είναι σαν εκείνη κατά κάποιο τρόπο, πατάει με τα πόδια γερά στη γη», είπε ο πρωθυπουργός.

Ενώ οι δύο άνδρες συνομιλούσαν, μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τις συνθήκες θανάτου της, λέγοντας πως δε μπορεί να πιστέψει ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου της Νταϊάνα, στο οποίο επέβαινε και ο Ντόντι αλ-Φαγέντ, έτρεχε με όση ταχύτητα ανέφεραν τα δημοσιεύματα.

Αποσπάσματα από τις συνομιλίες:

Κλίντον: Είναι απαίσιο, είναι πραγματικά απαίσιο, Βρισκόμαστε στο Martha's Vineyaed κάνοντας διακοπές και είμαστε με πολλούς ανθρώπους που την γνώριζαν.
Μπλερ: Την είδαμε ξανά λίγες βδομάδες πριν όταν την φιλοξενήσαμε για μεσημεριανό με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, είναι υπέροχο παιδί.
Κλίντον: Ναι, ανησυχώ πολύ για αυτά τα παιδιά τώρα.
Μπλερ: Ήταν βράχος σταθερότητας, τα έφερνε σε επαφή με τον έξω κόσμο. Ο μεγαλύτερος γιος, Γουίλιαμ είναι σαν εκείνη κατά κάποιο τρόπο, πατάει με τα πόδια γερά στη γη.
Κλίντον: Λοιπόν, λυπάμαι πολύ για αυτή. Βασικά άρχιζε να αποκτά τον έλεγχο της ζωής της.

Όσο για τις συνθήκες του δυστυχήματος οι δύο άνδρες λένε:

Μπλερ: Προφανώς είχε πιει (ο οδηγός)
Κλίντον: Αυτό φοβόμουν. Αυτοί οι άνθρωποι (οι παπαράτσι) τους κυνηγούσαν;
Μπλερ: Έπεσαν πάνω τους μόλις έφυγαν από το ξενοδοχείο, ακόμα όμως δεν μπορώ να πιστέψω τις αναφορές για το πόσο γρήγορα έτρεχαν. Δεν είναι δυνατό να πήγαιναν με 160 χλμ. Εννοώ, ξέρω το Παρίσι. Δεν θα μπορούσαν να τρέχουν τόσο γρήγορα σε αυτά τα τούνελ. Πρέπει να χτύπησαν στην άκρη του δρόμου, να έστριψαν και να έπεσαν πάνω στον τοίχο.
Κλίντον: Είναι θλιβερό γεγονός, σου λέω.

Όσο για την εκλογή του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν το 2000 οι δύο άνδρες υποδέχονται το αποτέλεσμα με ενθουσιασμό, χαρακτηρίζοντας τον «τσάρο» του Κρεμλίνου «έξυπνο και καλόκαρδο» με «μεγάλες δυνατότητες».

Όσο για τις εντυπώσεις που άφησε στον Μπλερ μετά τη συνάντησή τους, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι ο Πούτιν προσπαθούσε να τον εντυπωσιάσει.

«Οι προθέσεις του είναι έντιμες και ξεκάθαρες αλλά δεν έχει ακόμα πάρει τις αποφάσεις του. θα μπορούσε να αποδειχθεί… ευαίσθητος σχετικά με τη δημοκρατία», του απαντά ο Κλίντον.



Πηγή: protothema.gr