Διόρθωση για τις υπέρογκες εισφορές στα μπλοκάκια

Gazzetta team
Διόρθωση για τις υπέρογκες εισφορές στα μπλοκάκια
Διορθωτικές κινήσεις στις προβλέψεις του ασφαλιστικού για όσους αμείβονται με μπλοκάκια και διαθέτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο θα αφορούν μόνο εκείνους που διαθέτουν μεσαία εισοδήματα, μέρος των εισφορών των οποίων θα κληθούν να πληρώσουν οι εργοδότες, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με όσα μπλοκάκια έχουν περισσότερους από έναν εργοδότες.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι καλούνται σύμφωνα με το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό να πληρώσουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.

Μάλιστα σήμερα, εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να εκφράσουν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τις ενστάσεις τους για την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση,.

Οι αλλαγές για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ έρχονται από το 2017, έτος κατά το οποίο για όλους τους ασφαλισμένους σε πρώην ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, θα θεσπιστεί ενιαία εισφορά 20% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους.

Η πρώτη διόρθωση στο ασφαλιστικό θα αφορά επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκια, καθώς στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε το 20% για την κύρια ασφάλιση να επιμεριστεί κατά 13,7% για τους εργοδότες τους και 6,3% για τους ίδιους.

Για όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες, οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο.

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς είναι τα 5.860 ευρώ που αντιστοιχούν σε εισφορές 1.582 ευρώ τον μήνα.

Διατάξεις νόμου που προβλέπουν την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους προερχόμενους από το ΕΤΑΑ, κατά την πρώτη πενταετία υπαγωγής στην ασφάλιση, καταργούνται από 1.1.2017.

Πηγή: newsbeast.gr