Ιαπωνία: Εστιατόριο αγόρασε έναν τόνο 200 κιλών για 117.000 δολάρια

Gazzetta team
Ιαπωνία: Εστιατόριο αγόρασε έναν τόνο 200 κιλών για 117.000 δολάρια
Μία από τις πιο εντυπωσιακές αγορές στον κόσμο έγιναν την πρώτη ημέρα της νέας χρονιάς, όταν στο Χρηματιστήριο Ψαριών του Τόκιο (υπάρχει και τέτοιο...) ένας τόνος 200 κιλών κατάφερε να πιάσει την απίστευτη τιμή των 117.000 δολαρίων.

Το ψάρι αγοράστηκε από τον Κιγιόσι Κιμούρα, ιδιοκτήτη της φημισμένης στην χώρα αλυσίδας εστιατορίων σούσι Sushi Zanmai, και αποτέλεσε μία σημαντική είδηση για την χώρα από την οποία όχι μόνο προέρχεται το σούσι αλλά αποτελεί και μία από τις πιο παραδοσιακές αξίες της.

Ο ιδιοκτήτητης της αλυσσίδας δήλωσε ότι «ήταν λίγο πιο ακριβό από ότι περιμέναμε, όμως είναι ένα ψάρι στην υψηλότερη ποιότητα για το σχήμα του, το χρώμα και το πάχος του. Θέλουμε οι πελάτες μας να είναι ικανοποιημένοι, και προσπαθούμε να τους προσφέρουμε το καλύτερο».

Το τεράστιο αυτό ψάρι που ανήκει σε μία ειδική κατηγορία τόνων με μπλε πτερύγιο και αλιεύθηκε στην περιοχή Aomori η οποία είναι γνωστή για την εξαιρετική ποιότητα των τόνων που ψαρεύονται εκεί. Η τιμή του είναι τρεις φορές πιο πάνω από την ανώτερη τιμή που έπιασε ψάρι στο Χρηματιστήριο της ψαραγοράς του Τόκιο μέσα στο 2014. Όμως δεν είναι και το απόλυτο ρεκόρ, μιας και ο ίδιος εστιάτορας είχε πληρώσει (κρατηθείτε!) σχεδόν 1,8 εκατομμύρια δολάρια για ένα ίδιο ψάρι βάρους 230 κιλών το 2013, σε μία ιστορική μάχη όπου «χτύπησε» την τιμή για να καταφέρει να το πάρει από έναν ανταγωνιστή του.

Οι Ιάπωνες τρώνε περίπου το 80% του συνόλου τόνου που αλιεύεται σε όλο τον κόσμο, και τα αποθέματα των τριών ειδών τόνου - του Ειρηνικού, του Ατλαντικού και του Νότου - έχουν μειωθεί κατά τα τελευταία 15 χρόνια, λόγω της υπεραλίευσης που γίνεται, αναφέρει το Associated Press .

Αλλά αυτή η χρονιά ήταν ιδιαίτερα σημαντική λόγω της επικείμενης παύσης λειτουργίας της συγκεκριμένης χρηματιστηριακής ψαραγοράς η οποία είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και έχει χτιστεί το 1935. Στο τέλος της χρονιάς θα κλείσει και θα μεταφερθεί σε ένα άλλο σημείο λόγω των Ολυμπιακών αγώνων του 2020, κάτι που χαιρετίζεται από πολλούς στο Τόκιο λόγω των ανθυγιεινών συνθηκών που επικρατούσαν εκεί όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τους χιλιάδες τουρίστες που έφθαναν ως εκεί, καθώς η συγκεκριμένη ψαραγορά θεωρείται ένα από τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας.

Πηγή: protothema.gr