Υπουργείο Υγείας: Θα διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες θανάτου της 4χρονης Μελίνας

Gazzetta team
Υπουργείο Υγείας: Θα διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες θανάτου της 4χρονης Μελίνας
Η ηγεσία του υπουργείου υπόσχεται «πειστικές απαντήσεις» και απόδοση ευθυνών, «εάν προκύψουν» - Πολάκης: Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει κάνει όλα αυτά που έπρεπε να κάνει, χωρίς να βγαίνει και να το διατυμπανίζει - Τα αναπάντητα ερωτήματα της υπόθεσης.

«Ενεργοποιήθηκαν» τελικά τα μειωμένα αντανακλαστικά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τον τραγικό θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, έπειτα από επέμβαση για την αφαίρεση αδενοειδών εκβλαστήσεων («κρεατάκια»).

Επτά ημέρες μετά την τραγική απώλεια του παιδιού στο πλαίσιο μιας επέμβασης ρουτίνας, όπως είναι τα «κρεατάκια», και ενώ τα αναπάντητα ερωτήματα για τις συνθήκες της νοσηλείας της 4χρονης και της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε στα δύο μεγάλα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ της Κρήτης (Βενιζέλειο και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου) πολλαπλασιάζονται, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με ανακοίνωσή της σήμερα, κάνει λόγο για ένα τραγικό συμβάν, διαβεβαιώνοντας ότι «θα διερευνηθεί πλήρως, έτσι ώστε να δοθούν πειστικές απαντήσεις και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες προκύψουν».

«Λυπηρό και τραγικό» είχε χαρακτηρίσει το γεγονός του θανάτου της 4χρονης, το πρωί της Τρίτης, και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, εντατικολόγος, κ. Παύλος Πολάκης, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με εργαζόμενους του νοσοκομείου Χανίων.

«Να είστε σίγουροι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει κάνει όλα αυτά που έπρεπε να κάνει, χωρίς να βγαίνει και να διατυμπανίζει τι κάνει, προκειμένου να ερευνηθεί εξονυχιστικά το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν, αν υπάρχουν» υποστήριξε ο κ. Πολάκης.

Το υπουργείο Υγείας επιχειρώντας να εξηγήσει, γιατί δεν ζητήθηκε η διενέργεια τουλάχιστον μιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), που αποτελεί το ελάχιστο από τυπικής, ουσιαστικής και κυρίως ηθικής πλευράς, επικαλείται τις δύο προκαταρκτικές ενέργειες, που έλαβαν χώρα στα δύο διασυνδεόμενα νοσοκομεία Βενιζέλειο (όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση στο παιδί) και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (όπου διακομίστηκε και νοσηλεύτηκε για περίπου 20 ώρες στην Εντατική).

Αναφέρεται δηλαδή στη διερεύνηση του συμβάντος από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) το οποίο, όπως έγραψε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» την περασμένη Κυριακή, είχε ζητήσει με κατεπείγον έγγραφό του από το Βενιζέλειο όλα τα απαραίτητα στοιχεία κι έγγραφα, όπως π.χ. τον ιατρικό φάκελο της 4χρονης, προκειμένου να προγραμματιστεί η ελεγκτική παρέμβαση του ΣΕΥΥΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το ΣΕΥΥΠ δρομολόγησε τη διαδικασία αποκλειστικά με δική του ευθύνη και χωρίς την αυτεπάγγελτη εντολή του υπουργού Υγείας, όπως έχει γίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη περίπτωση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξαιτίας της οποίας είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις ασθενείς.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Δημόπουλος, είχε καλέσει τον επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και είχε παραγγείλει την κατεπείγουσα διενέργεια ΕΔΕ στο Δαφνί από τους ίδιους τους Επιθεωρητές Υγείας και όχι από γιατρούς και εργαζόμενους του Δαφνιού, πριν ακόμη σβήσει η πυρκαγιά…

Στην ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ακόμη την εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που έδωσε ο εκτελών χρέη διοικητή κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης. Βάσει της εντολής αυτής, διευθυντής κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου έχει αναλάβει να προβεί σε μια άτυπη συλλογή και καταγραφή στοιχείων για να διαπιστωθεί η τέλεση τυχόν πειθαρχικού παραπτώματος, καθώς και οι συνθήκες τέλεσής του.

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής θα αποφασιστεί εάν συντρέχει λόγος να γίνει ΕΔΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος αφήνει στην κρίση του εντέλλοντος την προκαταρκτική εξέταση την επιλογή του διευθυντή που θα κάνει τη συλλογή και την καταγραφή των στοιχείων.

Τις προηγούμενες ημέρες, πάντως, στελέχη του υπουργείου Υγείας υποστήριζαν ότι «δεν υπάρχει λόγος να διαταχθεί ΕΔΕ από το υπουργείο Υγείας», καθώς «οι αρμόδιοι στο νοσοκομείο γνωρίζουν τι θα κάνουν».

Πλέον, και μετά τις διαστάσεις που έλαβε το συμβάν, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι «ήταν ενήμερο από την πρώτη στιγμή για το συμβάν και για τις ενέργειες που έχουν γίνει και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», ενώ διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι «θα ελεγχθεί κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης, θα τηρηθούν στο ακέραιο οι νόμιμες διαδικασίες και θα αποδοθούν οι ενδεχόμενες ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση».

Σημειώνεται ότι στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η τελική ιατροδικαστική έκθεση με βάση τις τοξικολογικές εξετάσεις που εκκρεμούν και η οποία αναμένεται να προσδιορίζει τα ακριβή αίτια θανάτου του παιδιού.

Την ίδια στιγμή, στην Κρήτη οι ψίθυροι περί συγγενικών δεσμών γιατρού που μετείχε στη μοιραία χειρουργική επέμβαση με πολιτικό της κυβέρνησης έχουν γίνει πλέον κραυγές και ζητούν διαφάνεια και απαντήσεις.

Μέχρι στιγμής, καμία απάντηση δεν δίδεται για τις συνθήκες της βραχείας νοσηλείας της μικρής Μελίνας Παρασχάκη:

- Για το εάν και πώς διεξήχθη ο προεγχειρητικός έλεγχος στη μικρή ασθενή πριν υποβληθεί στην επέμβαση

- Για τις συνθήκες μέσα στο χειρουργείο, αλλά και στη συνέχεια, κατά τη διαδικασία της ανάνηψης, κατά το «ξύπνημα» της 4χρονης από τη νάρκωση της επέμβασης.

- Για το ποιοι ακριβώς μετείχαν στη χειρουργική επέμβαση και ποιοι παρακολουθούσαν το παιδί στην ανάνηψη.

- Για το πότε εκδηλώθηκε και πότε αντιμετωπίστηκε η ανακοπή και

- για το εάν υπήρχε ασφαλής κάλυψη από πλευράς μέσων, υλικών, επαγγελματιών υγείας για την ανάταξη του παιδιού.

Πηγή: protothema.gr