+slo-gun

Ο «κίτρινος πυρετός» χτύπησε και τον Dow Jones (pics)

Ο «κίτρινος πυρετός» χτύπησε και τον Dow Jones (pics)

Στο «κόκκινο» ξεκίνησαν και έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση του 2016 τα διεθνή χρηματιστήρια, με τις αναδυόμενες αγορές να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο και τους ευρωπαϊκούς δείκτες να εμφανίζουν μέση πτώση που ξεπέρασε σημαντικά το 2%. 

Ο «κίτρινος πυρετός» χτύπησε και τον Dow Jones (pics)

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αμερικανική αγορά, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν ισχυρά και τους επενδυτές να εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το νέο σοκ που προκαλούν οι αναταράξεις στην κινεζική οικονομία.

Σχεδόν στο απόλυτο κόκκινο ο Dow Jones με τις απώλειές του να ξεπερνούν τις 400 μονάδες ή 2,4% στις 16.997 μονάδες. Πτώση 2,33% για τον S&P 500 στις 1.996 μονάδες, ενώ κατά 2,78% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq στις 4.867 μονάδες. 

walldown.PNG

Την «βουτιά» πυροδότησε το sell off της Κίνας, που έφτασε έως και το 7%, λίγο πριν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αναστολής διαπραγμάτευσης που έχει θεσπίσει η χώρα για περιπτώσεις έντονης μεταβλητότητας, είτε αυτή αφορά ισχυρή πτώση είτε εντυπωσιακή άνοδο σε συγκεκριμένους δείκτες αναφοράς.

«Βουτιά» στις ευρωαγορές

Μετά την Κίνα την σκυτάλη ανέλαβαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx Europe 600 να υποχωρεί 2,68% στις 356 μονάδες, «πετυχαίνοντας» τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και έναν μήνα. Αυτοκινητοβιομηχανίες και μετοχές πρώτων υλών ήταν αυτές που ηγήθηκαν της πτώσης. Η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του 2016 αμαυρώνει πλήρως την εικόνα του Euro Stoxx 600 για το 2015, καθώς ο δείκτη εφμάνισε κέρδη 6%, με το 2015 να αποτελεί την τέταρτη διαδοχική χρονιά ανόδου.

Οι επενδυτές και αναλυτές, πάντως, παραμένουν αισιόδοξοι στις ευρωπαϊκές μετοχές, ποντάροντας σε άνοδο 13% το 2016. Βέβαια, αυτή η αισιοδοξία δεν καταγράφεται, τουλάχιστον σήμερα στα ταμπλό των ευρωπαϊκών αγορών, αν και η αντίδραση είναι δικαιολογημένη.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε η αγορά της Γερμανίας, με δεδομένη και την υψηλή εξάρτηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας από την Κίνα, με τον δείκτη DAX 30 να υποχωρεί 4,28% και να κλείνει στο επίπεδο των 10.283 μονάδων. 

Πτώση 2,39% για τον βρετανικό FTSE 100 στις 6.093 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να αποδυναμώνεται κατά 2,47% στις 4.522 μονάδες. Ανάλογα αρνητική η εικόνα και για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί 2,54% στις 9.302 μονάδες, ενώ ισχυρότερες ήταν οι πιέσεις για το ιταλικό χρηματιστήριο όπου ο FTSE MIB κινήθηκε κατά 3,2% χαμηλότερα στις 20.733 μονάδες. 

Στο πεδίο των μετοχών, η Continental υποχώρησε 4,1%, έχοντας καταγράψει πτώση στις πωλήσεις λόγω του σκανδάλου της Volkswagen. Η μετοχή της Daimler κινήθηκε κατά 5% χαμηλότερα. Απώλειες 5,2% και για τη φαρμακευτική Shire εν μέσω πληροφοριών ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Baxalta Inc. έναντι 32 δισ. δολαρίων.

Σαφώς ξεχώρισε η «βουτιά» 36,9% της Fiat Crysler στο χρηματιστήριο του Μιλάνου μετά τον διαχωρισμό της από τη Ferrari. Η μετοχή της νέας μετοχής της Ferrari άνοιξε στα 43 ευρώ, έκλεισε όμως τη συνεδρίαση με απώλειες που άγγιξαν το 4%. 

Νέο κινεζικό «δράμα»;

Τα χρηματιστήρια σε ολόκληρη την Ασία έκλεισαν στο «κόκκινο», μετά τα στοιχεία για το PMI της Κίνας που έδειξαν συρρίκνωση της δραστηριότητας τον Δεκέμβριο, με τις ενεργειακές μετοχές ωστόσο να κινούνται ανοδικά μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

china_stocks.png

 Το sell off πυροδότησε η διακοπή διαπραγμάτευσης για τον δείκτη CSI 300, που αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις 300 μεγάλων επιχειρήσεων στα δύο κινεζικά χρηματιστήρια, ο οποίος υποχώρησε έως και 7,02%.

Σύμφωνα με τον νέο κανόνα διακοπής που οριστικοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, οποιαδήποτε κίνηση (ανοδική ή πτωτική) της τάξης το 5% πυροδοτεί την διακοπή διαπραγμάτευσης για 15 λεπτά. Ωστόσο, η διακοπή αυτή δεν κατάφερε να ανακόψει την πτωτική πορεία των μετοχών με αποτέλεσμα να διακοπεί οριστικά η σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Parry International Trading, Gavin Parry, πολλοί παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν το sell off στην Κίνα.

Αρχικά είναι τα στοιχεία PMI, καθώς όπως τονίζει ο Parry, όλοι επικεντρώνονται στην «βιομηχανική πλευρά των πραγμάτων» και ανησυχούν για την κινεζική οικονομία.

Τα στοιχεία PMI έδειξαν συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας για πέμπτο μήνα, στις 49,7 μονάδες τον Δεκέμβριο, όπως ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης PMI Caixin για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποχώρησε στις 48,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα έναντι 48,6 μονάδες τον Νοέμβριο.

Δεύτερος σημαντικός παράγοντας αποτελεί η γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η Κίνα έχει σημαντικές επενδύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν και μια κλιμάκωση των εντάσεων με τη Σαουδική Αραβία θα έχει αρνητικές συνέπειες σε μια οικονομία που ήδη δυσκολεύεται να κρατήσει τον ρυθμό της.

Τέλος, ο παράγοντας Fed συνεχίζει να «σκιάζει» τις ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές περιμένουν νέα αύξηση των επιτοκίων το 2016.

Ο δείκτης Shanghai έκλεισε με πτώση 6,86% στις 3.296 μονάδες και ο Shenzhen Composite έκλεισε με πτώση 8,1%.
Ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ επίσης υποχώρησε 2,68% στις 21.327 μονάδες. Οι μετοχές σε Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότιο Κορέα και Ινδία επίσης κατέγραψαν σημαντική πτώση.

«Οι ανησυχίες για την ευρωστία της κινεζικής οικονομίας σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν συμβάλει σε μια ιδιαίτερα αδύναμη πρώτη ημέρα συνεδρίασης για τις ασιατικές μετοχές, γεγονός που οδήγησε τους επενδυτές σε αναζήτηση ασφαλούς καταφύγιου» υποστηρίζει η Rabobank.

Πάντως οι αναλυτές της Fidelity International συστήνουν ψυχραιμία κι όχι πανικό, καθώς, όπως τονίζουν, η έντονη μεταβλητότητα των κινεζικών δεικτών θα είναι μάλλον η νέα «νόρμα» το 2016, καθώς η χώρα προσπαθεί να προσαρμοστεί σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

«Είναι σημαντικό οι επενδυτές να μην πανικοβάλλονται τις ημέρες αδυναμίας, αλλά να συνεχίσουν να έχουν μια πειθαρχημένη και ήρεμη επενδυτική προσέγγιση», σημειώνει και προσθέτει ότι «αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό όσον αφορά την Κίνα». Είναι αλήθεια ότι «η κινεζική οικονομία επιβραδύνει, όμως η ποιότητα αυτής της ανάπτυξης (ήτοι περισσότερη κατανάλωση και λιγότερες τροφοδοτούμενες από το χρέος επενδύσεις) είναι ακόμη πιο σημαντική και οι δυσκολίες είναι πολύ πιο υποτιμημένη στις φθηνές αποτιμήσεις».

Πηγή: newmoney.gr

Best of internet