Ποδαρικό με πιέσεις για 1 δισ. «επιπλέον» νέα μέτρα

Gazzetta team
Ποδαρικό με πιέσεις για 1 δισ. «επιπλέον» νέα μέτρα
1,8 δισ. ευρώ θέλει η Τρόικα, 700-800 εκατ. «δίνει» η Αθήνα - Η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ απαιτεί νέα μέτρα στο 1% του ΑΕΠ - Έχουμε ήδη καλύψει το 0,6% υποστηρίζει η κυβέρνησει και μένει να... τους πείσει - Κίνδυνος νέας αποσταθεροποίησης, καθώς το θέμα μπορεί να «σέρνεται» ως το καλοκαίρι.

Σκληραίνει το παζάρι για τις συντάξεις καθώς, όσο πλησιάζει η ύστατη ώρα, όλοι βάζουν όλα τα θέματα στο τραπέζι. Τις πιέσεις επιβεβαίωσε χθες εμμέσως σε συνέντευξή του και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποδίδοντάς τες στις διαφορετικές «εκτιμήσεις» και υπολογισμούς των θεσμών, για τρέχοντα ή μελλοντικά νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο και ειδικά η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, επιστρέφουν στην Αθήνα - την ερχόμενη Παρασκευή πιθανότατα- με πολύ σκληρή ατζέντα για το ασφαλιστικό. Και αυτό επειδή σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, για να αντιμετωπιστεί η μαύρη τρύπα του Ασφαλιστικού και των Ταμείων απαιτούνται νέα, μόνιμα μέτρα, 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ!

Οι απαιτήσεις αυτές φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση η οποία αντιδρά έντονα και υποστηρίζει ως έχει ήδη καλύψει το 60% της απόστασης, λαμβάνοντας μέτρα 0,6% του ΑΕΠ, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση, η επιβολή εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ και η καταβολή της Εθνικής Σύνταξης των 360 ευρώ μετά τον 67ο έτος ηλικίας. Ως εκ τούτου, κατά την κυβέρνηση απομένουν μέτρα ύψους 0,4% του ΑΕΠ ή 700 ως 800 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο οι υπολογισμοί του ΔΝΤ είναι διαφορετικοί. Υποστηρίζει ότι τα μέτρα που ήδη έλαβε η κυβέρνηση καλύπτουν μόνο τα ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές (0,5 ως 0,6% του ΑΕΠ). Συνεπώς το Ταμείο επιμένει πως πρέπει να ληφθούν επιπλέον «αδιευκρίνιστα μέτρα» 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ.

Ανοίγει έτσι μία «ψαλίδα» 1 -1,1 δισ. ευρώ που φαίνεται δύσκολο να μπορέσει να καλυφθεί στο πλαίσιο μιας ολιγοήμερης αξιολόγησης στην Αθήνα και δεν αποκλείεται το θέμα να «σέρνεται» έως και το καλοκαίρι - βάζοντας όμως σε νέες περιπέτειες τη χώρα.


Πηγή: protothema.gr