Ανατροπές στις αντικειμενικές χωρίς μειώσεις φόρων

Gazzetta team
Ανατροπές στις αντικειμενικές χωρίς μειώσεις φόρων
Οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν και θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων, οι οποίες θα είναι μειωμένες κατά 5%-20% στις περισσότερες περιοχές της χώρας, επηρεάζοντας 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015 και μέχρι να εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει την κατάργηση των αντικειμενικών τιμών και την καθιέρωση ενός νέου συστήματος προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, το οποίο θα βασίζεται στις πραγματικές εμπορικές τιμές τους.

Με βάση τις νέες χαμηλότερες κατά 5%-20% αντικειμενικές τιμές θα υπολογίζονται οι φόροι στις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές και τις δωρεές ακινήτων, τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗΔΕΗ και τα έξοδα σύνταξης μεταβιβαστικών συμβολαίων, ενώ με νέες αξίες και συντελεστές θα υπολογιστεί ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει εντός του 2016 τον ΕΝΦΙΑ.

Την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε ισχύ εντός του Ιανουαρίου νέες αντικειμενικές τιμές για τα ακίνητα όλης της χώρας και μετά από ένα διάστημα να τις αντικαταστήσει με ένα άλλο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων βάσει εμπορικών τιμών επιβεβαίωσε προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές τιμές και ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές θα ισχύσουν και για ένα διάστημα του 2016, έως ότου εφαρμοστεί το νέο σύστημα εμπορικών αξιών, το οποίο θα αντικαταστήσει το σύστημα των αντικειμενικών τιμών «που έχει κλείσει τον κύκλο του».

Δεν αποκλείεται ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, να τεθούν σε αναδρομική ισχύ από την 21η-5-2015 νέες κλίμακες και νέοι συντελεστές φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων, καθώς και νέος αυξημένος συντελεστής φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων για να μην υπάρξουν αλλαγές τα συμβόλαια ακινήτων που συντάχθηκαν από την 21η-5-2015 έως και την ημερομηνία των ανακοινώσεων και να μην απαιτηθεί το Δημόσιο να επιστρέψει στους φορολογούμενους σημαντικά ποσά φόρων.

Οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του έτους 2015, που πληρώνουν ήδη οι φορολογούμενοι, αφού ο φόρος αυτός έχει υπολογιστεί βάσει των αντικειμενικών αξιών που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015.

Ο νέος φόρος κατοχής περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα γίνει με την εφαρμογή νέων συντελεστών ώστε να μη μειωθούν κάτω από το επίπεδο των 2,65 δισ. ευρώ τα έσοδα που θα αποφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό. Θα υπάρξει μεταφορά των φορολογικών επιβαρύνσεων από τους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία χαμηλής αξίας στους ιδιοκτήτες ακίνητης μεσαίας και μεγαλύτερης περιουσίας.


Πηγή: newsbeast.gr