Προβλήματα από τα χιόνια και τους ισχυρούς ανέμους - Αστατος ο καιρός και τη Δευτέρα

Gazzetta team
Προβλήματα από τα χιόνια και τους ισχυρούς ανέμους - Αστατος ο καιρός και τη Δευτέρα
Δείτε ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί και πού χρειάζονται αλυσίδες.

Σε λευκό κλοιό βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής πολλές περιοχές της χώρας, ενώ ο καιρός θα είναι άστατος και τη Δευτέρα με τοπικές βροχές και καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στο ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς νωρίς το πρωί στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρές, γρήγορα όμως θα εξασθενήσουν.
Όμως, από τις βραδινές ώρες οι βροχές και καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη δυτική Στερεά θα ενταθούν εκ νέου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι στα βορειοανατολικά θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα στραφούν σε νοτίους. Στις υπόλοιπες περιοχές δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Όσον αφορά στη θερμοκρασια, δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Χιονοπτώσεις και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στον Έβρο

Πάντως, ανοιχτό παραμένει το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο στον Έβρο, παρά τη συνεχιζόμενη, από το πρωί, χιονόπτωση και τις χαμηλές θερμοκρασίες που συνθέτουν το καιρικό σκηνικό στο νομό.

Ωστόσο, λόγω της έντασης των καιρικών φαινομένων και της ολισθηρότητας των δρόμων, εξαιτίας του παγετού, η Γενική Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, συστήνει τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Εγνατία Οδό από τον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής Αλεξανδρούπολης έως και το τελωνείο των Κήπων.

Προβλήματα από τα χιόνια σε Ξάνθη και Ροδόπη

Εν τω μεταξύ, το χιόνι μέσα στις πόλεις της Κομοτηνής και της Ξάνθης ξεπερνά τους δέκα πόντους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η κίνηση στην Εγνατία Οδό κατά μήκος των δύο νομών διεξάγεται κανονικά, συστήνεται όμως στους οδηγούς να είναι προσεχτικοί καθώς όσο περνά ή ώρα αυξάνεται ο κίνδυνος παγετού στο εθνικό δίκτυο.

Από το 31ο χιλιόμετρο Ξάνθης-συνόρων και έως τη συνοριακή διάβαση του Αγίου Κωνσταντίνου η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ ο δήμαρχος του ορεινού δήμου της Μύκης, Τζεμήλ Καπζά, που βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, συστήνει στους πολίτες να μην κινούνται μέχρι αύριο το πρωί στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο εάν δεν είναι μεγάλη ανάγκη. Επίσης, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων για τους οδηγούς που κινούνται στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Ξάνθης, μεταξύ Καρυώφυτου- Λειβαδίτη και Δασικού χωριού.

Στην πόλη της Ξάνθης η κίνηση των οχημάτων προς την παλαιά πόλη γίνεται μόνο με τη χρήση αλυσίδων, ενώ οι αλατιέρες του δήμου επιχειρούν να αποκαταστήσουν την κίνηση των οχημάτων στα πιο δυσπρόσιτα σημεία της περιοχής.

Στον ορεινό όγκο της Ροδόπης συνέργεια με αλατιέρες του δήμου Αρριανών επιχειρούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους στα πιο ορεινά χωριά, όπως είναι η Άνω Βυρσίνη, ο Κάρδαμος, η Μυρτίσκη, η Κύμη, ο Κέχρος, ενώ αποκλεισμένος παραμένει ο οικισμός της Χλόης, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Πάντως και στο πεδινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ροδόπης παρουσιάζονται προβλήματα στην κυκλοφορία. Ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών, Γιάννης Σταυρίδης, συστήνει στους οδηγούς να χρησιμοποιούν αλυσίδες εφόσον κινούνται από τη γέφυρα του ποταμού Λίσσου προς την κωμόπολη της Ξυλαγανής, από τον οικισμό της Μαρώνειας προς την Κρωβύλη-Μέστη-Βέλκιο, στο ύψος της παλαιάς εθνικής οδού Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης, καθώς και σε τμήματα του ημιορεινού επαρχιακού δικτύου μεταξύ Βέννας-Σαλμώνης-Στρύμης-Διώνης και Κρωβύλης, αλλά και στα υψώματα των Σαπών κατά μήκος της επαρχιακής οδού Κομοτηνής-Σαπών.

Σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πληροφορεί τους πολίτες ότι το Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο είναι ανοιχτό και οι Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς προσπαθούν για τη διατήρησή του.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, λόγω της έντασης των καιρικών φαινομένων σε όλη την Περιφέρεια και της ολισθηρότητας των δρόμων, παρακαλούνται οι οδηγοί να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο και μόνο εάν συντρέχει σοβαρός λόγος, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι αυτονόητο πως τα αυτοκίνητα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αλυσίδες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της τροχαίας.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω ισχυρών ανέμων

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Από τον Πειραιά δεν πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα τα προγραμματισμένα δρομολόγια των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων «Blue Star Naxos» για τις Κυκλάδες, «Blue Star 1» για Χίο, Μυτιλήνη και «Νήσος Ρόδος» για Σάμο, Χίο και Μυτιλήνη.

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των πλοίων για την Κρήτη.

Κλειστές είναι, επίσης, οι γραμμές Αγία Μαρίνα - Νέα Στύρα, Καβάλα - Θάσος και Ληξούρι - Αργοστόλι.

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και σε τοπικά δρομολόγια πλοίων στις Κυκλάδες. Τo Λιμενικό σώμα καλεί τους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, πριν από την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Πηγή: protothema.gr