Προς νέες εκλογές και αβεβαιότητα οδεύει η Καταλονία

Gazzetta team
Προς νέες εκλογές και αβεβαιότητα οδεύει η Καταλονία
Οι αυτονομιστές του Αρτούρ Μας δεν εξασφάλισαν την απαραίτητη πλειοψηφία στην τοπική Βουλή για τον σχηματισμό κυβέρνησης και συνεπώς φαίνεται πως μπαίνουν στον «πάγο» τα σχέδιά τους για ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από την Ισπανία.

Βαθαίνει η πολιτική αβεβαιότητα στην Καταλονία, αφού το ακροαριστερό κόμμα CUP αποφάσισε να μην στηρίξει τον Αρτούρ Μας για τον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης, ουσιαστικά εκτροχιάζοντας τα σχέδια για ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από την Ισπανία.

Η απόφαση του CUP σημαίνει ότι η Καταλονία σχεδόν σίγουρα οδεύει προς νέες τοπικές εκλογές, καθώς η προθεσμία για το σχηματισμό κυβέρνησης από τον κ. Μας εκπνέει στις 9 Ιανουαρίου. Σε αυτή την περίπτωση, οι νέες κάλπες κατά πάσα πιθανότητα θα στηθούν τον Μάρτιο.

Στις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η αυτονομιστική συμμαχία «Μαζί για το Ναι» του κ. Μας κέρδισε 62 από τις 135 έδρες στην καταλανική Βουλή, και συνεπώς χρειαζόταν τις 10 έδρες του CUP προκειμένου να διασφαλίσει την πλειοψηφία στο επαρχιακό κοινοβούλιο.

Προεκλογικά, ο κ. Μας είχε δεσμευθεί πως σε περίπτωση που εκλεγεί εκ νέου επαρχιακός πρόεδρος θα θέσει σε κίνηση μία 18μηνη διαδικασία η οποία εν τέλει θα οδηγούσε στην αυτονόμηση της Καταλονίας.

Παρά ταύτα, η κεντρική ισπανική κυβέρνηση στη Μαδρίτη έχει καταστήσει σαφές – με τη στήριξη του Ανώτατου Δικαστηρίου – ότι δεν υπάρχει συνταγματικό έρεισμα για τις επιδιώξεις του κ. Μας, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμηνύσει πως τυχόν απόσχιση της Καταλονίας θα σημαίνει και έξοδο της περιοχής από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: skai.gr