Οι πέντε προκλήσεις της Μέρκελ για την Ευρώπη το 2016

Gazzetta team
Οι πέντε προκλήσεις της Μέρκελ για την Ευρώπη το 2016
Το προσφυγικό, η ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη, η ενεργειακή κρίση, το περιβάλλον και η Ελλάδα είναι οι πέντε προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το 2016 η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, γράφει σε άρθρο της η Die Welt.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει, σύμφωνα με την Deutsche Welle, πως το ζήτημα της ελληνικής κρίσης θα είναι ανάμεσα στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το 2016 η Άνγκελα Μέρκελ, εκτιμώντας πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον σε θέση να ασκήσει την ίδια πίεση στην Ελλάδα όπως πριν από έναν χρόνο. Κι αυτό, όπως διευκρινίζει, επειδή το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα λόγω προσφυγικής κρίσης για τη φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο συντάκτης της εφημερίδας εκτιμά επίσης ότι «το 2016 θα οδηγήσει αναπόφευκτα την Ελλάδα και τους δανειστές της σε νέα σύγκρουση», σημειώνοντας πως πολλά θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα λάβει χώρα τον Απρίλιο ή το αργότερο έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Μόνο εφόσον οι δανειστές κρίνουν ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας, αναφέρει και τονίζει πως από τη συμμετοχή του ΔΝΤ εξαρτάται όμως η συγκατάθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών συντηρητικών στην εκταμίευση περαιτέρω δόσεων.

Υπό αυτούς τους όρους, σημειώνεται, η Άγκελα Μέρκελ θα βρεθεί στις αρχές του έτους σε δύσκολη θέση. «Από τη μία όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινοβουλευτικής της ομάδας είναι πιθανό να διατυπώσουν διαφωνίες απέναντι στην πολιτική της, εάν η Ελλάδα παραπέμψει το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στις ελληνικές καλένδες. Από την άλλη πλευρά όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δε θα είναι πλέον σε θέση να ασκήσει την ίδια πίεση στην Ελλάδα όπως πριν από έναν χρόνο. Κι αυτό επειδή το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα λόγω προσφυγικής κρίσης για την φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογραμμίζεται.


Πηγή: enikos.gr