Ραμάντι: Ο πρωθυπουργός του Ιράκ «προελαύνει» στην πόλη-σύμβολο πάνω σε τανκ! (pics & vid)

Gazzetta team
Ραμάντι: Ο πρωθυπουργός του Ιράκ «προελαύνει» στην πόλη-σύμβολο πάνω σε τανκ! (pics & vid)
Ο Χαϊντέρ αλ-Αμπαντί επισκέφθηκε την πόλη που συμβολίζει πλέον τον αγώνα κατά των τζιχαντιστών

Στο Ραμάντι, την πόλη του δυτικού Ιράκ που πλέον είναι το σύμβολο στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, βρέθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Χαϊντέρ αλ-Αμπαντί.

Η επίσκεψή του έρχεται να επισημάνει την αξία της ανακατάληψης της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, που την είχε υπό την κυριαρχία του από τον περασμένο Μάιο.

Ο αλ-Αμπαντί έκανε βόλτα πάνω σε αντιαρματικό όχημα του στρατού και περπάτησε στην κατεστραμένη πόλη, συνοδεία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, καθώς παρά την ήττα τους, υπολογίζεται πως περίπου 700 τζιχαντιστές κρύβονται ακόμα στα χαλάσματα.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ στο Ραμάντι




Το Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας Άνμπαρ που έχει σουνιτικό πληθυσμό και βρίσκεται στην κοιλάδα του Ευφράτη δυτικά της Βαγδάτης, είχε καταληφθεί τον Μάιο και ήταν η σημαντικότερη κατάκτηση του Ισλαμικού Κράτους στη διάρκεια του 2015.

Η αποναρκοθέτηση θα πρέπει να συνεχιστεί σε μεγάλο μέρος του κέντρου της πρωτεύουσας της επαρχίας Άνμπαρ καθώς οι τζιχαντιστές που είχαν καταλάβει την πόλη τον Μάιο άφησαν πίσω τους πολλές αυτοσχέδιες βόμβες και εκρηκτικά. Για τον λόγο αυτό αναμένεται ότι θα καθυστερήσει η επιστροφή των χιλιάδων πολιτών που έφυγαν στη Βαγδάτη και σε άλλες περιοχές του Ιράκ για να γλιτώσουν.

Η ανακατάληψη του Ραμάντι ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων απέναντι στους σκληροπυρηνικούς σουνίτες ισλαμιστές.

Από την περασμένη Δευτέρα άλλωστε, κυματίζει στην πόλη η σημαία του Ιράκ, στο κτιριακό συγκρότημα της κεντρικής κυβέρνησης.

Πηγή: protothema.gr