Στους 49 οι νεκροί από την κακοκαιρία στις ΗΠΑ

Gazzetta team
Στους 49 οι νεκροί από την κακοκαιρία στις ΗΠΑ
Τη ζωή σε 49 ανθρώπους έχει στοιχίσει η κακοκαιρία που πλήττει τις ΗΠΑ εδώ και μία εβδομάδα.

Ποταμοί υπερχείλισαν κατά μήκος του Μιζούρι την Τετάρτη, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ την ίδια ώρα έκλεισε σε πολλά σημεία ένας διαπολιτειακός αυτοκινητόδρομος και πολλά κτήρια και υποδομές κινδυνεύουν από τα λασπόνερα.

Στρατιώτες και εθελοντές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να προλάβουν την άνοδο των υδάτων και να προφυλάξουν τις πληγείσες περιοχές.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Πολιτεία από το Σαββατοκύριακο, όταν οι κατακλυσμιαίες βροχές που έπληξαν την περιοχή για ημέρες προκάλεσαν τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 20 ετών, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης Τζέι Νίξον. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις πλημμύρες «ιστορικών διαστάσεων» και εξαιρετικά επικίνδυνες.

Αρκετοί μεγάλοι ποταμοί, μεταξύ αυτών ο Μισισιπής –η στάθμη του οποίου ξεπέρασε τα 4 μέτρα και αναμένεται να ανέβει κατά ακόμη 2 μέτρα τις επόμενες ημέρες– και παραπόταμοι στο Μιζούρι και το Ιλινόι υπερχείλισαν καθώς τα νερά ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ, επισήμανε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Προειδοποιήσεις για πλημμύρες έχουν εκδοθεί από την ανατολική Οκλαχόμα έως το νοτιοανατολικό Κάνσας, το νότιο Μιζούρι, το κεντρικό Ιλινόι και τμήματα του Άρκανσο, του Τενεσί και της Φλόριντας, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Συνολικά 46 περιοχές αντιμετωπίζουν εκτεταμένες πλημμύρες με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι και εθνικές οδοί. Μεταξύ αυτών είναι πολλά τμήματα του διαπολιτειακού αυτοκινητόδρομου 44, που εκτείνεται από το δυτικό Τέξας έως το Σεντ Λούις, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών του Μιζούρι.

Φονικοί ανεμοστρόβιλοι –σπάνιοι για την εποχή– εκτεταμένες πλημμύρες και κατακλυσμιαίες βροχές συνθέτουν το σκηνικό των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τις ΗΠΑ εδώ και πολλές ημέρες: 11 νεκρούς καταμετρά το Τέξας και 6 το Τενεσί. Επιπλέον στην Αλαμπάμα, επίσης στα νότια, 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ το Άρκανσο και η Τζόρτζια μετρούν από έναν νεκρό.

Πηγή: naftemporiki.gr