+slo-gun

Θρήνος και πολλά ερωτηματικά για το θάνατο της 4χρονης Μελίνας

Θρήνος και πολλά ερωτηματικά για το θάνατο της 4χρονης Μελίνας

Το χρονικό της μοιραίας επέμβασης -Τι θα δείξουν τα τοξικολογικά και ιστολογικά ευρήματα -Σήμερα το «τελευταίο αντίο» στη Νεάπολη Λασιθίου.

Θρήνος και πολλά ερωτηματικά για το θάνατο της 4χρονης Μελίνας

Στις απαντήσεις της ιατροδικαστικής εξέτασης εναποθέτουν οι γονείς της 4χρονης Μελίνας τη λύτρωση τους από το τεράστιο βάρος της απώλειας του παιδιού τους και από τα δραματικά «γιατί» και «πώς» προκλήθηκε αυτός ο θάνατος, που τους βασανίζουν από προχθές.

Το παιδί εισήχθη στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου για να αφαιρεθούν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, κοινώς  «κρεατάκια» και η τελευταία ιατρική πράξη της επέμβασης, μιας επέμβασης ρουτίνας όπως χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς,  ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου όπου ο ιατροδικαστής του ΕΣΥ κ. Ξενοφών Μάντακας και η τεχνική σύμβουλος που όρισε η οικογένεια Παρασχάκη,  κυρία Ελπίδα Σπανουδάκη, διενήργησαν τη νεκροψία.

Τραγική φιγούρα ο πατέρας της μικρής Μελίνας,  που περίμενε καθόλη τη διάρκεια της νεκροψίας – περίπου δυόμισι ώρες- έξω από τον χώρο του νεκροτομείου να μάθει τι προκάλεσε τον θάνατο του παιδιού του. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν κατέληξαν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το τι οδήγησε στον θάνατο το άτυχο κοριτσάκι και δρομολογήθηκαν σχετικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Τα ευρήματα των τοξικολογικών και των ιστολογικών εξετάσεων από τους ιατροδικαστές αναμένεται να φωτίσουν αρκετά από αυτά τα σημεία της μοιραίας διαδρομής του 4χρονου παιδιού. Σε πρώτη φάση αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων – μέσα στο επόμενο δεκαήμερο- και σε επόμενη εκείνα των ιστολογικών εξετάσεων – σε διάστημα περίπου ενός μήνα.

Το χρονικό της μοιραίας επέμβασης

Το χρονικό της υπόθεσης και η τραγική έκβασή της ξεδιπλώνονται μέσα από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκηση (για την ακρίβεια, ο εκτελών χρέη διοικητή καθηγητής Χειρουργικής κ. Χαλκιαδάκης) των διασυνδεόμενων νοσοκομείων «Βενιζέλειο» και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ο εκπρόσωπος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στα οποία νοσηλεύτηκε η 4χρονη επισημαίνει ότι το πρόβλημα παρουσιάστηκε μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης και διαβεβαιώνει ότι θα διερευνηθεί  εις βάθος το τραγικό συμβάν. Παράλληλα εκφράζει τα «θερμά της συλλυπητήρια στους γονείς και στην οικογένεια του νηπίου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Μελίνα Παρασχάκη εισήχθη για  αφαίρεση αδενοειδών εκβλαστήσεων και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στο «Βενιζέλειο»  το πρωί της Δευτέρας  28 Δεκεμβρίου, ώρα 8:00. Αίφνης και για τις επόμενες 22 ώρες της ζωής της η μικρή Μελίνα βρέθηκε να δίνει μάχη για τη ζωή της στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

«Η επέμβαση ολοκληρώθηκε στον προβλεπόμενο χρόνο, μετά την παρέλευση περίπου 15 λεπτών και η ασθενής αφυπνίσθη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα» αναφέρεται στη ανακοίνωση των νοσοκομείων. Ωστόσο, «περίπου πέντε λεπτά μετά την αποσωλήνωσή της εμφάνισε προοδευτικά αναπνευστική δυσχέρεια, πτώση της αρτηριακής πιέσεως και βρογχόσπασμο και για το λόγο αυτό εκρίθη απαραίτητη η εκ νέου διασωλήνωσή της». Ο βρογχόσπασμος προκάλεσε την ανακοπή της 4χρονης όπως έγραψε χθες το protothema.gr.

Η διακομιδή στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου

Oι προσπάθειες από ομάδα Αναισθησιολόγων, Καρδιολόγων και Εντατικολόγων για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν άμεσες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κρίθηκε όμως ότι το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Εκεί  συνεχίστηκαν οι προσπάθειες της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. «Οι προσπάθειες αυτές φάνηκε προσωρινά ότι απέδωσαν διότι η ασθενής βελτιώθηκε με αποκατάσταση καλής αρτηριακής πίεσης και οξυγόνωσης του αίματος. Δυστυχώς η βελτίωση ήταν παροδική και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα 03:30 της 29ης /12) παρουσίασε αιφνίδια πτώση της αρτηριακής πίεσης και ακολούθως βραδυκαρδία – ασυστολία» περιγράφονται οι τελευταίες ώρες της νοσηλείας του παιδιού.

«Έγινε άμεση έναρξη της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης για περίπου δύο ώρες αλλά δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση.  Την Τρίτη 29/12/2015, στις 05:50 το πρωί, απεβίωσε θήλυ νήπιο τεσσάρων (4) ετών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείες  Παίδων του ΠΑ.Γ.Ν.Η» είναι ο τραγικός επίλογος της νοσηλείας της Μελίνας Παρασχάκη.

«Η νεκροψία - νεκροτομή η οποία ολοκληρώθηκε στις 21:15 σήμερα (2/12/2015) δεν μπορεί να προσδιορίσει τα ακριβή αιτία θανάτου, χωρίς τα αποτελέσματα των τοξικολογικών  και ιστολογικών  εξετάσεων οι οποίες έχουν παραγγελθεί» επισημαίνεται από τους επικεφαλής των νοσοκομείων.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου διαβεβαιώνει ότι «θα διερευνήσει εις βάθος το τραγικό αυτό συμβάν» και απευθύνει τα θερμά της συλλυπητήρια στους γονείς και στην οικογένεια του νηπίου. 

Τι θα δείξουν τα τοξικολογικά και ιστολογικά ευρήματα

Σύμφωνα με  εκτιμήσεις  ειδικών με τους οποίους συνομίλησε το protothema.gr, τα αίτια του θανάτου του άτυχου παιδιού μπορεί να κρύβονται στον προεγχειρητικό έλεγχο ή στη διαδικασία της νάρκωσης που υποβλήθηκε. Όπως εξηγούν, ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος και πλήρης ακόμη και στις πιο απλές επεμβάσεις ρουτίνας όπως τα κρεατάκια στην παιδική ηλικία, διότι μέσω αυτού εντοπίζονται πχ προβλήματα καρδιολογικά ή αλλεργικά ή άλλα από τα οποία θα επηρεαστεί η αντιμετώπιση του ασθενή. Μπορεί πχ κάποιο παιδί να έχει παθολογικό υπόβαθρο το οποίο δεν γνωρίζουν οι γονείς του, αλλά μέσα από το σωστό έλεγχο να τεθεί διάγνωση και αντιμετώπιση. Τυχόν τέτοιο εύρημα διαμορφώνει διαφορετικά και τη χορήγηση της νάρκωσης στον ασθενή. Επίσης, πολύ σημαντική είναι όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση και η διαδικασία της αναισθησίας – η προετοιμασία για τη νάρκωση όπως και η ανάνηψη, το «ξύπνημα» του ασθενή κρύβουν συχνά ιατρικά λάθη όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων.

Σε ό,τι αφορά την 4χρονη, η κατάσταση περιπλέκεται και μετά την ανακοπή.
Διότι, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ανάταξη  έπειτα από μία καρδιακή ανακοπή είναι σημαντική ιατρική πράξη η οποία συσχετίζεται με τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί, τον χρόνο στον οποίο αντέδρασαν κοκ, στοιχεία που επίσης θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του ιστολογικού ελέγχου.

Σήμερα το «τελευταίο αντίο»

Στο πένθος έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία της Νεάπολης, όπου διαμένει μόνιμα η οικογένεια του άτυχου κοριτσιού, με τους κατοίκους να μη μπορούν να πιστέψουν την τραγωδία, που χτύπησε την πόρτα της οικογένειας λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έλευση του νέου χρόνου.

Συγγενείς και φίλοι της οικογένειας πρόκειται να αποχαιρετήσουν το 4χρονο κοριτσάκι σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό της Μεγάλης Παναγίας στη Νεάπολη.

Πηγή: protothema.gr

 

Best of internet