Οι 9 δηλώσεις χολής του Τραμπ που ανεβάζουν τις μετοχές του

Gazzetta team
Οι 9 δηλώσεις χολής του Τραμπ που ανεβάζουν τις μετοχές του
Άρχισε ως γραφικός. Συνέχισε ως λαϊκιστής, μισογύνης, ρατσιστής, αντιμουσουλμάνος. Όσο περνούν οι εβδομάδες ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ ενσαρκώνει τα πιο επικίνδυνα στερεότυπα που μπορούν να βρεθούν σε έναν πολιτικό.

Το φαβορί των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ έχει αρχίσει να ανησυχεί σοβαρά όχι μόνο τους σώφρονες Αμερικανούς, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Τραμπ, τηλεπερσόνα, ιδιοκτήτης αλυσίδων καζίνο, κτηματομεσίτης και πολιτικός συγκεντρώνει στην υπερβολή τους όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά του «επικίνδυνου Αμερικανού» που προκαλούν πανικό στην Ευρώπη.

Είναι μισαλλόδοξος, ρηχός, οπορτουνιστής, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο εξωτερικής ή εσωτερικής πολιτικής.

  • Στην Γερμανία, βλέπουν με μεγάλη καχυποψία τα αμέτρητα δισεκατομμύριά του.
  • Στην Γαλλία, πολλά από αυτά που λέει θα ήταν παράνομα.
  • Στην Βρετανία, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν υπογράψει επίσημο αίτημα που καλεί να απαγορευτεί η είσοδος του Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το χειρότερο όλων; Η Ευρώπη παρατηρεί εύστοχα ότι ο Τραμπ αποδεικνύει στην πράξη ότι ένας πολιτικός μπορεί αναίσχυντα να «κατασκευάζει» ανύπαρκτες αλήθειες και ο κόσμος να τον πιστεύει. Και ότι, εκτός της εμφανώς λαϊκίστικης ρητορικής, ο Τραμπ παίζει ένα ιδιαιτέρως επικίνδυνο παιχνίδι. Έχει εισάγει στον πολιτικό λόγο μια αδιαλλαξία που κάποτε ήταν ακραία αλλά τώρα «αποενοχοποιείται», γίνεται νορμάλ και mainstream.

Οι Ευρωπαίοι επισημαίνουν και έναν δεύτερο μεγάλο κίνδυνο. Το αντιμουσουλμανικό μένος που βγάζει ο Τραμπ είναι «βούτυρο στο ψωμί» των τζιχαντιστών του ISIS που, στις μάζες των φανατικών τους, θα χρησιμοποιήσουν τον Τραμπ ως επικύρωση του... δίκαιου του «αγώνα» τους.

Αν το ISIS μπορούσε να εφεύρει έναν ιδανικό υποψήφιο για Πρόεδρο των ΗΠΑ, αυτός θα ήταν ο Τραμπ.

Οι εμπρηστικές αντιμουσουλμανικές ατάκες του Τραμπ «πλασάρονται» από τους αφιονισμένους τζιχαντιστές ως απόδειξη ότι πράγματι η Δύση μισεί και διώκει το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους. Άρα, προτρέπουν τους μαχητές του χαλιφάτου να εντείνουν τον πόλεμο και τις επιθέσεις τους στις πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Πίσω στην Αμερική, τίποτα από όλα αυτά δεν δείχνει να πτοεί το κοινό του Τραμπ. Όσο πιο προκλητικές οι δηλώσεις του, τόσο ανεβαίνουν τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις. Πρόσφατο γκάλοπ της Wall Street Journal και του NBC έδειξε ότι το 42% των Ρεπουμπλικανών στηρίζουν Τραμπ για υποψήφιο Πρόεδρο, έναντι 39% που είναι αντίθετοι.

Ο Τραμπ έχει ανακαλύψει μια δική του «πατέντα». Κάθε τόσο ξεστομίζει κάτι ακραία προσβλητικό, ρατσιστικό και παράλογο και, ως δια μαγείας, τα νούμερά του ανεβαίνουν.

Μεταξύ 16.6.15 και 8.12.15, ακολουθώντας την συγκεκριμένη φόρμουλα, ο Τραμπ ανέβηκε περίπου 30 μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Κάθε μια από τις παρακάτω ατάκες έστελνε σε περεταίρω ανοδική πορεία την γραμμή στο δημοσκοπικό του διάγραμμα:

  • 16.6.15 Ο Τραμπ ανακοινώνει την αρχή της καμπάνιας του, με τα λόγια «Δεν χρειάζομαι τα λεφτά κανενός. Βάζω τα δικά μου λεφτά. Είμαι πάρα πολύ πλούσιος. Δεν με ενδιαφέρει».
  • 18.7.15 Σχολιάζοντας το ότι ο γερουσιαστής John McCain, είχε αιχμαλωτιστεί και βασανιστεί στον πόλεμο του Βιετνάμ: «Εμένα μου αρέσουν όσοι δεν έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι».
  • 6.8.15 Για τα αμερικανικά σύνορα με το Μεξικό: «Σας είπα, χρειάζεται να χτίσουμε ένα τείχος και πρέπει να το κάνουμε γρήγορα».
  • 7.8.15 Απευθυνόμενος σε μια γυναίκα που έπαιρνε μέρος στο πρώτο debate του κόμματος: «Μπορούσες να δεις ότι έβγαινε αίμα από τα μάτια της. Έβγαινε αίμα από … το τέτοιο της»
  • 25.8.15 Για την Κίνα: «Σκεφτείτε το, μας έχουν πάρει τα λεφτά, τις δουλειές, την παραγωγή μας, τα πάντα. Είναι μια από τις μεγαλύτερες κλοπές στην παγκόσμια ιστορία».
  • 11.10.15 Για τους πρόσφυγες από την Συρία: «Αυτοί είναι ο μεγαλύτερος Δούρειος Ίππος. Ο Δούρειος Ίππος θα είναι ασήμαντος μπροστά τους αν αποδειχθεί ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι του ISIS».
  • 20.11.15 Στο δίκτυο NBC: «Οι μουσουλμάνοι πρέπει να εγγραφούν σε πολλά συστήματα εκτός των βάσεων δεδομένων (σ.σ. να φακελωθούν)…Θα εγγράφονται σε διαφορετικές περιοχές… Πρέπει να γίνει. Θα το εφαρμόσω απολύτως αυτό το μέτρο».
  • 22.11.15 Για έναν Αφροαμερικανό που διέκοψε ομιλία του διαμαρτυρόμενος: «Ίσως θα έπρεπε να φάει ξύλο γιατί αυτό που έκανε ήταν αηδιαστικό».
  • 8.12.15 Ανακοινώνει «Να υπάρξει πλήρης και ολοσχερής απαγόρευση της εισόδου οποιουδήποτε μουσουλμάνου στις ΗΠΑ».

Αν κοιτάξουμε τις δηλώσεις του Τραμπ στην διάρκεια των μηνών, είναι ολοφάνερο ότι είναι τόσο ακραίες που δεν αντέχουν στην κριτική. Ο Τραμπ απλούστατα γνωρίζει καλά τι θέλει το «κοινό» του και τους το δίνει. Δεν ενδιαφέρεται για συνέπεια, υπευθυνότητα ή λογική.

Στην Ευρώπη, με πικρή πείρα από ακραίο λαϊκισμό που εγείρει τα πλήθη, οι ανατριχίλες εντείνονται όσο πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές. Το ενδεχόμενο να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να βρίσκεται ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο μόνο μούδιασμα προκαλεί.

Πηγή: topontiki.gr