«Υπό τον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων» προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ραμάντι

Gazzetta team
«Υπό τον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων» προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ραμάντι
Οι ιρακινές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατηγικής σημασίας κυβερνητικό κτήριο στο κεντρικό Ραμάντι, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην δυτική πόλη, δήλωσε εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού.

«Η ανάληψη του ελέγχου του κτηριακού συγκροτήματος, πρώην έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης, σημαίνει ότι οι τζιχαντιστές ηττήθηκαν στο Ραμάντι» δήλωσε ο Σαμπάχ αλ-Νούμαν. «Το επόμενο στάδιο είναι να καθαρίσουμε σημεία όπου μπορεί να υπάρχουν διάσπαρτοι στην πόλη εκρηκτικοί μηχανισμοί και νάρκες» σημείωσε.

Οι ιρακινές δυνάμεις κέρδισαν έδαφος σήμερα και προέλασαν στο κέντρο του Ραμάντι, τη μεγαλύτερη πόλη 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης φθάνοντας προ των πυλών του κτηρίου που στέγαζε παλιά την κυβέρνηση, ομως τον Μάιο πέρασε στον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Με την υποστήριξη των αεροπορικών επιδρομών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, οι επίλεκτες δυνάμεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο ιρακινός στρατός είχαν εισέλθει σχετικά εύκολα την Τρίτη στο κέντρο του Ραμάντι με στόχο την ανακατάληψη της πόλης. Ωστόσο, η προέλαση του στρατού καθυστέρησε τις τελευταίες ημέρες λόγω των εκρηκτικών μηχανισμών, των ελεύθερων σκοπευτών και των τζιχαντιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα οι ιρακινές δυνάμεις να κατευθύνονται με αργούς ρυθμούς προς την έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στο Ραμάντι υπολογίζονταν την Τρίτη σε αρκετές εκατοντάδες.

Ένα από τα άλλα εμπόδια στην ταχεία προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων είναι η παρουσία των αμάχων στις περιοχές όπου μαίνονται μάχες, και πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινη ασπίδα. Άμαχοι που κατάφεραν να διαφύγουν δήλωσαν ότι υπάρχουν ελάχιστα τρόφιμα για όσους έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη.

Το Ραμάντι είναι η πρωτεύουσα της σουνιτικής επαρχίας Αλ-Ανμπαρ, της μεγαλύτερης του Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Η πόλη εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη μέσα σε μια εύφορη κοιλάδα. Η ανακατάληψή του θα είναι μια από τις πιο σημαντικές νίκες για τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις από τότε που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας το 2014.

Πηγή: naftemporiki.gr