Guardian: Αντώνης Δεληγιώργης, ο ήρωας Έλληνας λοχίας που έσωσε πρόσφυγες από τη θάλασσα

Gazzetta team
Guardian: Αντώνης Δεληγιώργης, ο ήρωας Έλληνας λοχίας που έσωσε πρόσφυγες από τη θάλασσα
Ο 34χρονος λοχίας Αντώνης Δεληγιώργης, που στις 20 Απριλίου έσωσε 20 πρόσφυγες, όταν το σκάφος που τους μετέφερε ανατράπηκε ανοικτά της Ρόδου, έκανε μια ηρωική πράξη και η ιστορία του είναι από τις πιο σημαντικές για το 2015, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η φωτογραφία που ο Έλληνας λοχίας Αντώνης Δεληγιώργης σώζει από τα μανιασμένα κύματα στις ακτές της Ρόδου την 24χρονη πρόσφυγα Γουεγκάσι Νεμπιάτ, από την Ερυθραία, έκανε τον γύρο του κόσμου και έδειξε, όχι μόνο, το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης, αλλά και την γενναιότητα του 34χρονου Έλληνα.

Το περιστατικό συνέβη στις 20 Απριλίου και η νέα γυναίκα από την Ερυθραία δεν είναι η μόνη πρόσφυγας που διέσωσε εκείνη την ημέρα ο Δεληγιώργης, ο οποίος έσωσε την ζωή σε 20 από τους 93 πρόσφυγες που βρισκόταν στο σκάφος που ανατράπηκε.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian περιλαμβάνει την ιστορία του Αντώνη Δεληγιώργη στις πιο σημαντικές ιστορίες για το 2015 και την φωτογραφία στην οποία εικονίζεται να σώζει μέσα από τα ταραγμένα κύματα την 24χρονη γυναίκα την περιγράφει ως μία από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες που αποδεικνύουν γενναιότητα σχετικά με την προσφυγική κρίση στις ακτές της νότιας Ευρώπης.

Ο ίδιος ο Δεληγιώργης αναφέρει, ότι όταν ανατρέχει σε εκείνη την ημέρα έχει ανάμικτα συναισθήματα και δεν δέχεται τον χαρακτηρισμό του «ήρωα» που του έχει αποδοθεί. Ο Δεληγιώργης υποστηρίζει ότι έχει περισσότερες ερωτήσεις, παρά απαντήσεις και αναρωτιέται γιατί συμβαίνει η προσφυγική κρίση, γιατί δεν μπορεί κανείς να την σταματήσει και πότε θα τελειώσει.

Εκείνο το πρωί της 20ης Απριλίου μια ξαφνική καταιγίδα στο Αιγαίο γίνεται η αιτία, όχι μόνο να ανατραπεί, αλλά και να διαλυθεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά το σκάφος που επέβαιναν οι πρόσφυγες. Η ανιδιοτέλεια του Έλληνα λοχία έγινε θέμα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη, όταν εκείνος μόνος του κατάφερε να σώσει 20 από τους 93 πρόσφυγες, ενώ το σκάφος ήδη βυθιζόταν. Η νεαρή Νεμπιάτ που πάλευε να κρατηθεί από έναν βράχο και δυσκολεύτηκε να την βγάλει από το νερό, ήταν από τους τελευταίους. Μία έγκυος γυναίκα και αρκετά παιδιά, από τη Συρία και την Ερυθραία, είχαν προηγηθεί. «Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω», λέει ο πατέρας δύο παιδιών, σε τηλεφωνική συνέντευξη στην βρετανική εφημερίδα από την Κύπρο, όπου εργάζεται τώρα. «Τι να πω; Την έσωσα γιατί έπρεπε να σωθεί», συμπλήρωσε ο γενναίος Έλληνας.



Ο Δεληγιώργης δηλώνει, ότι αν χρειαζόταν να κάνει ξανά το ίδιο πράγμα θα το έκανε και πάλι και προσθέτει: «Αν εμείς ήμασταν πρόσφυγες κάποιοι άλλοι θα έκαναν το ίδιο για εμάς».

Η έγκυος από την Ερυθραία, που έσωσε ο Δεληγιώργης, έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι στο νοσοκομείο της Ρόδου ανήμερα του Αγίου Γεωργίου. Η Ελίζαμπεθ, έτσι ονομάζεται η γυναίκα που τώρα βρίσκεται στη Σουηδία, ονόμασε τον μικρό γιο της Αντώνη Γεώργιο, από τον Άγιο Γεώργιο και τον Αντώνη Δεληγιώργη.

Ο Δεληγιώργης δήλωσε ότι ο πατέρας του μικρού έχει χάσει την ζωή του στην Ερυθραία και ανέφερε ότι συχνά η μητέρα του παιδιού του τηλεφωνεί και του λέει: «Με έσωσες, έσωσες τον γιο μου, δεν μπορώ να σε ξεχάσω».

Πηγή: protothema.gr