Ντάισελμπλουμ: «Ζήτησα από τον Τσίπρα να διώξει τον Βαρουφάκη»

Gazzetta team
Ντάισελμπλουμ: «Ζήτησα από τον Τσίπρα να διώξει τον Βαρουφάκη»
Την απομάκρυνση του Γιάνη Βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις είχε ζητήσει προσωπικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από τον Αλέξη Τσίπρα, την άνοιξη του 2015.

Ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup παραδέχθηκε σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή στο ολλανδικό κανάλι NOS TV ότι είχε επιμείνει για να πάψει ο πρώην Ελληνας υπουργός Οικονομικών να είναι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας.

Στην εκπομπή Nieuwsuur, που θα μεταδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Αλεξάντερ Στουμπ, ο Πίτερ Κάζιμιρ και ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλούν για το τι έγινε στο παρασκήνιο των κρίσιμων συζητήσεων μεταξύ δανειστών και Αθήνας.

Ο Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ολλανδικού τηλεοπτικού σταθμού, τόνισε ότι το κλίμα μέσα στο Eurougroup, ανάμεσα στους υπόλοιπους υπουργούς και τον κ. Βαρουφάκη ήταν τόσο άσχημο, που πλέον δεν υπήρχε βάση συζήτησης.

Σε μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Ντάισελμπλουμ με τον Αλέξη Τσίπρα, επέμεινε στην παραίτηση του κ. Βαρουφάκη. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ολλανδός, του απάντησε ότι αυτό δεν είναι θέμα του προέδρου του Eurogroup, αλλά της ελληνικής κυβέρνησης. Παρόλα αυτά, σημειώνει, ο ρόλος του κ. Βαρουφάκη περιορίστηκε μετά από αυτό το τηλεφώνημα, καθώς έγιναν αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα της Αθήνας.

Από τον Φεβρουάριο, όπως δηλώνει, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έβλεπε τον λόγο να διαπραγματεύεται απευθείας με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. «Αν ο Βαρουφάκης δεν έχει την εντολή για να διαπραγματευτεί και να κλείσει συμφωνία, τότε θα το κάνω απευθείας με τον πρωθυπουργό», λέει.

Αυτό οδήγησε τελικά σε συναντήσεις σε δωμάτιο ξενοδοχείου των Βρυξελλών με τον κ. Τσίπρα, όπου οι δυο τους βρήκαν τον τρόπο να επανέλθει η διαπραγμάτευση στη σωστή πορεία. Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, αυτός ήταν ένας γενναίος ελιγμός, καθώς κατέληξε με τον κ. Τσίπρα να κάνει δήλωση, δίχως τον κ. Βαρουφάκη.

Στην ίδια εκπομπή, ο κ. Βαρουφάκης μιλά για απειλές, ακόμη και για εκβιασμό. «Ηταν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε καλή συνεργασία, καθώς από την αρχή υπήρχαν απειλές, εκβιασμοί. Υπήρχε μικρό περιθώριο συζήτησης», ενώ επαναλαμβάνει την άποψή του ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να ακολουθήσει το «Οχι» του δημοψηφίσματος και να μην κάνει υποχωρήσεις. «Η απειλή για την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ ήταν αβάσιμη. Θα ήταν παράνομο».

Πηγή: iefimerida.gr