Αγνοούνται για δεύτερη μέρα τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της ΝΔ

Gazzetta team
Αγνοούνται για δεύτερη μέρα τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της ΝΔ
Από μετάθεση σε μετάθεση πηγαίνει η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των εκλογών στη ΝΔ.
Από το βράδυ της Κυριακής, μετατέθηκαν για το επομένη το πρωί, στη συνέχεια για το απόγευμα της Δευτέρας και τώρα για αργά το μεσημέρι της Τρίτης. Το μεγάλο πρόβλημα με τις καθυστερήσεις δημιουργήθηκε εξαιτίας της χρήσης φαξ. Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα το πρωί ο προεδρεύων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι «βάσει του καταστατικού μας, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βγαίνει από τις τηλεομοιοτυπίες (fax) που μας στέλνουν οι κατά τόπους εφορευτικές επιτροπές. Η ροή των fax συνεχίζεται ακόμα και τώρα και θα συνεχίζεται. Επομένως, επίσημο αποτέλεσμα θα έχουμε αργά σήμερα το απόγευμα».

Τελικά, όμως, τα φαξ είχαν... αντίθετη άποψη και στη ΝΔ δεν υπάρχουν αναλυτικά αποτελέσματα. Μάλιστα, η καθυστέρηση αυτή έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους κόλπους του κόμματος. Ενδεικτικό είναι πως από το περιβάλλον του μεταβατικού προέδρου Γιάννη Πλακιωτάκη υποστηρίζουν πως πρέπει σήμερα μέχρι το μεσημέρι να μπει ένα τέλος σε όλη αυτή τη διαδικασία και να δοθούν τα τελικά, αναλυτικά αποτελέσματα.

Μητσοτάκης: Οργανωτικά, μείναμε στον 20ό αιώνα
Αιχμές για την απίστευτη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων άφησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε χαρακτηριστικά: «Η ιστορία με τα fax δείχνει ότι οργανωτικά μείναμε στον 20ό αιώνα».

Γιατί καθυστερούν τα αποτελέσματα της Αττικής;
«Από τα εκλογικά τμήματα που λείπουν και θα πάρουμε τις τηλεομοιοτυπίες, δηλαδή τα fax, τα περισσότερα είναι από το Λεκανοπέδιο», είπε ο κ. Τραγάκης, ο οποίος, πάντως, περιορίστηκε να δώσει μόνον τα ποσοστά που προέκυπταν από τα συγκεκριμένα τμήματα, χωρίς τα συνοδευτικά στοιχεία για τους απόλυτους αριθμούς τόσο του συνόλου των ψηφισάντων όσο και των ψήφων που έλαβε καθένας από τους τέσσερις διεκδικητές.

Ετρεχαν να βρουν φαξ
Βέβαια, χθες ο κ. Τραγάκης προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός της καθυστέρησης των αποτελεσμάτων, αναφέροντας: «Ήταν μία μικρή, λογική, όχι καθυστέρηση, υπάρχουν απομακρυσμένες περιοχές που οι τοπικές εφορευτικές επιτροπές δεν έχουν fax. Τους παρακαλέσαμε, λοιπόν, να πάνε στο πλησιέστερο fax για να μπορέσουν να μας στείλουν. Το αποτέλεσμα, για να ξέρετε, θα είναι βεβαιωμένο και υπογεγραμμένο από όλους τους εκπροσώπους των υποψηφίων. Αργά το απόγευμα θα σας έχω οριστικό αποτέλεσμα».

Τελικά, μάταια περίμεναν οι υποψήφιοι, οι ψηφοφόροι και οι δημοσιογράφοι.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα
Λίγο μετά τις 20:00 της Δευτέρας, ο επικεφαλής της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης έδωσε τα αποτελέσματα σε 1.062 εκλογικά τμήματα (από τα 1.251), που αποτελούν το 85% περίπου του συνολικού ποσοστού. Σύμφωνα με αυτά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει διαφορά 11,24% από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

  • Ευάγγελος Μεϊμαράκης: 39,51%
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: 28,27%
  • Απόστολος Τζιτζικώστας: 21,15%
  • Αδωνις Γεωργιάδης: 11,07%

Οπως είπε χθες ο κ. Τραγάκης, το τελικό πρωτόκολλο, με τα επίσημα αποτελέσματα στο 100%, θα υπογραφεί αύριο Τρίτη (σ.σ.: σήμερα), υπενθυμίζοντας πως «στις εθνικές εκλογές τα τελικά αποτελέσματα βγαίνουν μετά από 4 ημέρες». Μάλιστα, έσπευσε να προσθέσει ότι από την ενσωμάτωση λείπουν κυρίως τα εκλογικά κέντρα από το λεκανοπέδιο της Αττικής.


Πηγή: iefimerida.gr