Τι δείχνει η «ακτινογραφία» του αποτελέσματος των εκλογών της ΝΔ

Gazzetta team
Τι δείχνει η «ακτινογραφία» του αποτελέσματος των εκλογών της ΝΔ
Πώς εξηγείται η επικράτηση Μεϊμαράκη σε όλη την περιφέρεια, ακόμη και στην Βόρειο Ελλάδα - Απέδωσε η συστηματική και οργανωμένη καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη - Παραμένει ισχυρός παράγοντας στα εσωτερικά της ΝΔ ο καραμανλισμός

Με καθυστέρηση 24 ωρών ο Γιάννης Τραγάκης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα στο 85% των εκλογικών τμημάτων που δείχνουν καθαρή πρωτιά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με διαφορά περί τις 10 ποσοστιαίες μονάδες που προδιαγράφει σε σημαντικό βαθμό την δεύτερη Κυριακή, αν και όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δεν θα πρέπει να αποκλείεται τίποτε.

Όπως ανακοινώθηκε λοιπόν μέχρι τότε 39,51% λαμβάνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, 28,27% είναι το ποσοστό του Κυριακού Μητσοτάκη, 21,15% είναι το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας και 11,07% ο Άδωνις Γεωργιάδης. Η τάση επειδή τα τμήματα που μένουν εκτός είναι στην Αττική είναι να αυξηθούν τα ποσοστά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που μπορεί να γράψει μπροστά 4, του Κυριάκου να αγγίξει το 3 καθώς και του Άδωνι Γεωργιάδη και αντίστοιχα να πέσει κάτω από το 20% ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αν και δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή κατά νομό και εκλογικό κέντρο και κυρίως δεν υπάρχουν ακόμη ηλικιακά στοιχεία ορισμένα πρώτα πολιτικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν.

-Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο των εκλογών παραμένει η υψηλή συμμετοχή των νεοδημοκρατών μετά μάλιστα από το φιάσκο της πρώτης απόπειρας του Νοεμβρίου και μετά από τρεις κουραστικούς μήνες εσωτερικών αντιπαραθέσεων και συνολικής απαξίωσης της διαδικασίας. Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι θέλησαν να δείξουν ότι το κόμμα τους είναι ζωντανό, παρά τα προβλήματα και ότι αποτελεί πάντα τον έναν από τους δύο πυλώνες του πολιτικού συστήματος, όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στον έτερο της ευρύτερης κεντροαριστεράς, και σε αναμονή εξουσίας εφόσον ανασυγκροτηθεί και η κυβέρνηση υποστεί την φυσιολογική φθορά. Προκύπτει ότι περίπου ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους της ΝΔ του Σεπτεμβρίου προσήλθαν στην κάλπη. Η σύγκριση με το 2009 όπου υποτίθεται ότι είχαν προσέλθει περισσότεροι από 750.000 ψηφοφόροι αδικεί την παρούσα εκλογή, αφενός γιατί οι συγκυρίες είναι εντελώς διαφορετικές και έχουν μεσολαβήσει για τη ΝΔ δυόμισι χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης. Αφετέρου όμως γιατί τα νούμερα του 2009 ήταν στο περίπου, αφού και η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για νοθεία, ενώ τότε το σύστημα είχε πέσει για μερικές ώρες.

Ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα τώρα ανατράπηκαν εντελώς τα προγνωστικά που ήθελαν μία μάχη μεταξύ Μεϊμαράκη-Τζιτζικώστα. Υποτίθεται μάλιστα ότι η μεγάλη συμμετοχή ευνοούσε τον περιφερειάρχη ενώ αντίθετα η μικρή συμμετοχή που θα σηματοδοτούσε μία μάχη μηχανισμών θα ευνοούσε το παλαιό κατεστημένο του κόμματος. Οι εκτιμήσεις διαψεύστηκαν πλήρως, αφού ακόμη και σε συνθήκες μεγάλης συμμετοχής ο κ. Μεϊμαράκης επικράτησε καθαρά ενώ δεύτερος ήταν ο κ. Μητσοτάκης και όχι ο Τζιτζικώστας. Υπ' αυτό το πρίσμα εάν δεν είχε μεσολαβήσει το φιάσκο του Νοεμβρίου, που σε σημαντικό βαθμό χρεώθηκε στον Μεϊμαράκη και του στοίχισε και την παραίτηση από την θέση του προσωρινού προέδρου, είναι πολύ πιθανό ο κ. Μεϊμαράκης να πλησίαζε το 50%.

-Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε στην διαμόρφωση του αποτελέσματος η παρέμβαση Καραμανλή τις τελευταίες εβδομάδες που δείχνει ότι ο καραμανλισμός είναι πάντα κυρίαρχος στη ΝΔ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενίσχυσε την πρωτιά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αποδυναμόνωντας τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Με αυτή την έννοια εμμέσως συνέβαλε στην αλλαγή της σειράς μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης, όπου ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης ανέτρεψε τα προγνωστικά, ο δε Απόστολος Τζιτζικώστας κινήθηκε πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει.

Από την ροή των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επικράτησε σε όλη την περιφέρεια, ακόμη και στην Βόρειο Ελλάδα όπου υποτίθεται ότι ήταν η δύναμη του κ. Τζιτζικώστα. Για να είχε ελπίδες ο κ. Τζιτζικώστας να περάσει το 30% και να είναι στον δεύτερο γύρο θα έπρεπε στην Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, να κινηθεί περί το 50%. Αντίθετα ακόμη και στις περιφέρειες αυτές ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ήλθε πρώτος και εδώ εντοπίζεται η παρέμβαση Καραμανλή, παρότι βέβαια τα ποσοστά του κ. Τζιτζικώστα ήταν αυξημένα σε αυτές τις περιφέρειες. Ακόμη και στο Βελλίδειο, το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε ο κ. Τζιτζικώστας, ήλθε δεύτερος.

Ενώ όπως ήταν αναμενόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε καλά στην Β΄Αθήνας και στην περιφέρεια Αττικής, με εξαίρεση την Βόρειο Ελλάδα. Σε περιφέρειες όπως η Πελοπόννησος και η Ήπειρος τα ποσοστά του κ. Μεϊμαράκη πλησίασαν το 50%.

-Εάν όμως ο Καραμανλισμός παραμένει κυρίαρχος στη ΝΔ, η πρώτη Κυριακή έδειξε την μειωμένη απήχηση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ήταν απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ενισχύοντας μέσω των συνεργατών του τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Οι περισσότεροι βουλευτές και μεγαλοστελέχη πάντως στήριξαν τον κ. Μεϊμαράκη κρίνοντας ότι δεν είναι ακόμη η ώρα και δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για μία εκ βάθρων αλλαγή.

-Από τις εκπλήξεις του αποτελέσματος ήταν η δεύτερη θέση και με υψηλά ποσοστά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρώην υπουργός έκανε την πιο συστηματική και οργανωμένη καμπάνια και βασίστηκε σε σημαντικό βαθμό στις πολλές τηλεοπτικές του παρουσίες. Εκ των υστέρων θεωρείται ότι ευνοήθηκε και από την κούραση που δημιουργήθηκε στους ψηφοφόρους από την σύγκρουση των άλλων δύο και υποδέχθηκε όσους απογοητεύθηκαν από την αντιπαράθεση Μεϊμαράκη-Τζιτζικώστα που ήταν κυρίαρχη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο προσκήνιο και το παρασκήνιο. Ως προς το περιεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης πρόβαλλε έναν μεταρρυθμιστικό λόγο τόσο όσον αφορά το πολιτικό πεδίο και την αντιμετώπιση της κυβέρνησης, όσο και σε ότι αφορά τα εσωκομματικά, και μάλιστα συνεπή με το μέχρι τώρα προφίλ του κεντρώου και φιλελεύθερου πολιτικού.

-Από την άλλη ενώ ο κ. Τζιτζικώστας ξεκίνησε σαν φαβορί τουλάχιστον για την δεύτερη θέση με ένα μικρό έστω ρεύμα, στην πορεία έχασε την όποια δυναμική. Ο κ. Τζιτζικώστας δεν κατέθεσε καινοτόμες προτάσεις που να επιβεβαιώνουν την δυναμική του νεαρού της ηλικίας. Ο πολιτικός του λόγος ήταν συντηρητικός και επίπεδος, χωρίς αιχμές σε μία προσπάθεια να μην δυσαρεστήσει κανέναν και να αντλήσει από όλες τις πτέρυγες του κόμματος. Έτσι όμως η στήριξη που του παρείχαν οι Μάκης Βορίδης και Τάκης Μπαλτάκος τον ταύτισε με την ακραία δεξιά τάση του κόμματος που αποστρέφονται και οι καραμανλικοί και οι φιλελεύθεροι. Εν τέλει ο κ. Τζιτζικώστας αντί να εκφράσει την ανανέωση, εμφανίστηκε ως ένας συντηρητικός σκληρός δεξιός με νεανική εμφάνιση. Παράλληλα δεν τόλμησε να κινηθεί στις γραμμές της ευρωπαϊκής δεξιάς που ανεβαίνει παντού λόγω του ευρωσκεπτικισμού της, για να μην κατηγορηθεί ότι προδίδει τις παρακαταθήκες της παράταξης.

-Στα ενδιαφέροντα της αναμέτρησης είναι ότι με τις σκληρές δεξιές και αντι-συριζαϊκές του θέσεις ο Άδωνις Γεωργιάδης κατάφερε να πάρει διψήφιο ποσοστό, επίσης διαψεύδοντας τα προνγωστικά. Παγιώνεται έτσι η σκληρή δεξιά πτέρυγα στη ΝΔ, αν μάλιστα αθροιστούν τα ποσοστά του κ. Τζιτζικώστα και του κ. Γεωργιάδη πλησιάζουν το 30%. Στην πορεία και μετά την εκλογή αρχηγού η ΝΔ θα έχει αναταράξεις αφού δεν είναι καθόλου βέβαιο πώς θα κινηθεί το ποσοστό αυτό και κυρίως τα στελέχη που το εκφράζουν σε επίπεδο πολιτικών θέσεων και αντιπολιτευτικής τακτικής. Άλλωστε ο κ. Μεϊμαράκης έχει προειδοποιήσει ότι μετά την εκλογή του εάν οι σκληροί του κόμματος του δημιουργήσουν προβλήματα δεν θα διστάσει να τους διαγράψει.

-Ο δεύτερος γύρος θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό από την συμπεριφορά των ψηφοφόρων του Τζιτζικώστα και του Γεωργιάδη. Συμβαίνει το παράδοξο ότι ενώ οι δύο πρωταγωνιστές έχουν μέτωπο με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι ψηφοφόροι τους με βάση τα πολιτικά τους χαρακτηριστικά είναι πιο κοντά στον παραδοσιακό κεντροδεξιό Μεϊμαράκη, παρά στον νεοφιλελεύθερο και μνημονιακό Μητσοτάκη. Ο μεν Γεωργιάδης που είναι πάντα σε επαφή με τον Αντώνη Σαμαρά δήλωσε ήδη την στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο δε Τζιτζικώστας το πιο πιθανό είναι ότι θα κρατήσει αποστάσεις και δεν θα πάρει θέση ή τουλάχιστον όχι τόσο απόλυτα. Άλλωστε έχει κάθε λόγο να θέλει να διατηρήσει για το μέλλον την επαφή με την καραμανλική βάση του κόμματος κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα. Εάν πάει με τον Κυριάκο Μηστοτάκη αφενός θα φανεί δεύτερος και αφετέρου θα διαρρήξει τους ψυχικούς δεσμούς με τους καραμαλικούς ψηφοφόρους.

Σε κάθε περίπτωση μένει να φανεί εάν ο καραμανλισμός επιβεβαιώσει και στην δεύτερη Κυριακή την κυριαρχία του στο κόμμα.

Πηγή: protothema.gr