ΝΔ: Η στρατηγική Μεϊμαράκη και Κυριάκου για τον δεύτερο γύρο

Gazzetta team
ΝΔ: Η στρατηγική Μεϊμαράκη και Κυριάκου για τον δεύτερο γύρο
H κυβερνητική προοπτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μεγάλο διακύβευμα της επαναληπτικής εκλογής στις 10 Ιανουαρίου.

Αντιμέτωποι με το δίλημμα ποιος από τους «μονομάχους» της 10ης Ιανουαρίου μπορεί να οδηγήσει νωρίτερα τη Νέα Δημοκρατία σε τροχιά εξουσίας θα βρεθούν οι ψηφοφόροι και μέλη πλέον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα κληθούν σε τρεις εβδομάδες να αναδείξουν πρόεδρο έναν από τους Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στα επιτελεία των νικητών του πρώτου γύρου αναλύουν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της αναμέτρησης και σχεδιάζουν τις κινήσεις τους για να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους που επέλεξαν την περασμένη Κυριακή τους δύο υποψηφίους Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνη Γεωργιάδη που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο.

Η κατάσταση περιπλέκεται καθώς οι δύο πρωτεύσαντες κινούνται σε γενικές γραμμές στον ίδιο ιδεολογοπολιτικό χώρο της φιλελεύθερης Κεντροδεξιάς, την ίδια ώρα που στις «δεξαμενές» που θα χρειαστεί να απευθυνθούν για να προσελκύσουν αυξημένη επιρροή αποτελούνται, κατά βάση, από ψηφοφόρους με εντονότερες αναφορές στην παραδοσιακή Δεξιά.

Μέσα σε αυτό το ασαφές πλαίσιο, η κάθε πλευρά κάνει τους δικούς της υπολογισμούς που θα αναδείξουν τον εκλεκτό νικητή στη μετωπική αντιπαράθεση που θα γίνει αμέσως μετά τις γιορτές και στην οποία με βάση τις προβλέψεις του Καταστατικού της ΝΔ δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν αποκλειστικά και μόνον όσοι ψήφισαν την περασμένη Κυριακή και οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά τμήματα και χωρίς να καταβάλλουν νέα συνδρομή.

Οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη εκτιμούν ότι το σαφές προβάδισμα που κατέγραψε ο τέως πρόεδρος της ΝΔ δεν αντιστρέφεται. Χωρίς να το λένε ρητά, ευελπιστούν ότι από μόνη την αποχή που αναμένεται να τηρήσουν ένα μεγάλο μέρος όσων ψήφισαν τους δύο που αποκλείστηκαν από την επαναληπτική εκλογή. Ενώ πιστεύουν ότι ακόμη και αν δοθεί κατεύθυνση από τους «χαμένους», οι ψηφοφόροι δεν θα ακολουθήσουν τη «γραμμή» και, στη χειρότερη εκδοχή για τον κ. Μεϊμαράκη, θα μοιραστούν.

Εντελώς αντίθετες είναι οι εκτιμήσεις που κάνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι είναι αισιόδοξοι και για τον επιπλέον λόγο ότι είδαν τους υπολογισμούς που έκαναν πριν από τον πρώτο γύρο να επιβεβαιώνονται πλήρως, αφού ο πρώην υπουργός επέμεινε ότι η έκβαση της αναμέτρησης οδηγούνταν σε επαναληπτική εκλογή με τον ίδιο να είναι ο ένας από τους μονομάχους. Η άποψη που κυριαρχεί στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι ότι «μπορεί στον δεύτερο γύρο να ψηφίζουν τα ίδια πρόσωπα, αλλά πρόκειται για μια άλλη ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποία κανείς δεν μπορεί να προδικάσει».

Με δεδομένο, πάντως, ότι η υψηλή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής διέλυσε τα σενάρια περί διακινδύνευσης της ενότητας της Κεντροδεξιάς παράταξης, το διακύβευμα του δευτέρου γύρο στο οποίο αναμένεται να εστιαστεί η προεκλογική στρατηγική και από το ένα και από το άλλο στρατόπεδο δεν είναι άλλο από την κυβερνητική προοπτική της Νέας Δημοκρατίας και ο επόμενος αρχηγός που μπορεί να τη διασφαλίσει.

Υπό αυτή την έννοια, και οι μεν και οι αναγνωρίζουν ότι, νικητής θα αναδειχθεί εκείνος που θα πείσει τους νεοδημοκράτες ότι μπορεί να τερματίσει συντομότερα από τον άλλο την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση.

Πηγή: protothema.gr