Τσακαλώτος: Αυτό ήταν το νούμερο ένα λάθος του ΣΥΡΙΖΑ (vid)

Gazzetta team
Τσακαλώτος: Αυτό ήταν το νούμερο ένα λάθος του ΣΥΡΙΖΑ (vid)
Στην παραδοχή πως η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε πολλά για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, προχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Πολ Μέισον, στο πλαίσιο του Ντοκιμαντέρ #ThisIsACoup.

«Η μόνη μου δικαιολογία είναι ότι βρισκόμασταν υπό τέτοια πίεση… υπό τέτοιο στύψιμο στη ρευστότητα και πηγαίναμε απλά από κρίση σε κρίση και δεν κάναμε αρκετά. Έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα. Αυτό ήταν το νούμερο ένα λάθος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με το τρίτο πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών ζητά την επιείκεια του κόσμου αλλά και «cool head» από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας πως «όλοι ήθελαν να αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην εμπνεύσει άλλες χώρες». Ο ίδιος σημειώνει ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει» το τρίτο πρόγραμμα και προσθέτει: «Κάναμε έναν τακτικό συμβιβασμό και ο βασικός παράγοντας είναι αν μπορούμε να το ενσωματώσουμε σε μια πιο ριζοσπαστική στρατηγική. Η απάντηση σε αυτό πάει πέρα από την Ελλάδα. Αν μείνουμε η μόνη εκλεγμένη αριστερή ριζοσπαστική κυβέρνηση στην Ευρώπη τα επόμενα 3 - 4 χρόνια, τότε δεν νομίζω ότι θα είμαστε επιτυχημένοι γιατί βασικά δεν θα υπάρχει εντός της Ευρώπης μια διαφορετική ομάδα που θα κάνει διαφορετικές ερωτήσεις και θα δίνει διαφορετικές απαντήσεις».

«Υπάρχει μερίδιο ευθύνης για το πώς σκεφτήκαμε να διαπραγματευτούμε, τι νομίζαμε ότι μπορούσαμε να αντέξουμε, τι τακτικές θα μπορούσαμε να φέρουμε. Η τακτική να λέμε ότι μπορούμε να βγούμε από ευρώ δεν ήταν πολύ αποτελεσματική γιατί τελικά ήταν μέρος του σχεδίου των πιστωτών από την πρώτη στιγμή. Ένα μέρος των ευρωπαϊκών ελίτ ήθελε να πετάξει έξω την Ελλάδα, άρα δεν είναι εντυπωσιακή πολιτική να λες ότι θα φύγω αν δεν κάνετε αυτό που θέλω γιατί ένα μεγάλο μέρος αυτό ακριβώς επιθυμεί», εξηγεί ο κ. Τσακαλώτος.

«Χωρίς αντιμετώπιση του χρέους, χωρίς η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το χρέος και άλλων κρατών θα έχουμε ακόμα μια διαβολική δεκαετία» όπως αυτή του 1930, προειδοποιεί και προσθέτει: «Το χρέος είναι υπερφυσικό και πηγαίνει πολύ μακρύτερα από την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν μια νομισματική ένωση που λειτουργεί».

Πηγή: newsbeast.gr